Съветник по външна политика в кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски,

...
Съветник по външна политика в кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски,
Коментари Харесай

Русия ще стане безпощадна към Киев, ако украинците атакуват Крим

 Боян Чуков Съветник по външна политика в кабинета на министър-председателя Пламен Орешарски, както и външнополитически консултант и секретар по сигурността в кабинета на министър-председателя Сергей Станишев. Дипломат в Париж и Мадрид през 80-те и 90-те години.
За войната в Украйна, за световните процеси в Европа и света, за ролята на политическите водачи Валерия Велева беседва с политическия анализатор Боян ЧУКОВ.

Ето акценти от диалога ни:

- Появата в Украйна американските ракетни системи HIMARS и възможното им потребление за удари по съветска територия ще бъде началото на нов стадий в сраженията, които ще имат по-обширна география и по-кръвопролитна история.

- Със системите HIMARS Зеленски може да нанесе опустошения на Кримския мост, само че това ще пресече „ алените линии “ на Кремъл. Удар против полуостров Крим ще бъде признат от Кремъл като удар против Подмосковието или Новгород .

- Русия продължава да печели от продажбата на по-малко количество, само че по-скъпи енергийни първични материали. И отчетливо се оформират контурите на новите суверенни полюси в лицето на Русия, Китай, Индия и Съединени американски щати

- В Украйна обстановката е още по-неприятна, тъй като руснаци се борят против етнически руснаци. Кървавият безпорядък в Украйна е тип революция, която унищожава в демографски проект така наречен Руски свят.

- Създава се чувство, че се приготвя прелом в Киев и промяна на президента с по-подходяща марионетка. В държавната администрация в Киев царува цялостен бардак.

- Американските военни специалисти са наясно, че Украйна не може да победи Русия на бойното поле. Но желаят украинците да ударят колкото си може по-болезнено руснаците.

- Само едно торпедо „ Посейдон “ и Западното или Източно крайбрежие на Съединени американски щати ще бъде пометено от голямо цунами.

- Европейските политици демонстрират патологична ирационалност, токсично и непремерено надменност, илюзорно отклоняване от действителността, когнитивен безпорядък на усещането.

- Глобалният демократизъм е като Бермудския триъгълник. В него изчезват всички суверенни страни и горди народи.

- В България американците последователно предават лостовете за ръководство на страната на британците.

- Еманюел Тод предсказа, че днешният свят, в който живеем, ще се ръководи от диктатори или клоуни. Е, оказа се прав.

---

- Ще трансформират ли американските ракетни системи HIMARS, които Киев към този момент получи, хода на войната в Украйна, господин Чуков? Навлиза ли спорът в нов стадий и какви ще са отраженията му в световен аспект?

- Съединени американски щати с изпращането на ракетните системи HIMARS в Украйна покачиха с една степен риска от преместване на военния конфликт отвън границите на Украйна. По-ясно казано, военни хранилища с оръжие на територията на някои прилежащи страни могат да станат законна цел за съветските ракети. Вашингтон провокира Москва да употребява в сраженията на украинска територия по-мощни оръжейни системи. Повишава се равнището на военния конфликт. Да не забравяме, че руснаците водят война против украинците с по-малко от 20% от своя боен потенциал.

Самите системи HIMARS са от дълго време познати. Те са употребявани от американската войска преди години в Ирак. HIMARS несъмнено не са вундервафе. Но появяването им в Украйна и възможното им потребление за удари по съветска територия ще бъде началото на нов стадий в сраженията, които ще имат по-обширна география и по-кръвопролитна история.

Сръбският президент Александър Вучич и майор Тулси Габард, член на Камарата на представителите на Съединени американски щати от 2-ри конгресен регион Хавай, недвусмислено предизвестиха, че спорът в Украйна не е местен, не е районен, а се е трансформирал в световен и има атомна проекция.

- Нима допускате, че не е отминала опасността за атомен спор?

- Не смятам, че опасността от атомна война е минала дефинитивно и не съществува. Но на фона на икономическата злополука в Европа заплахата от нуклеарен конфликт като че ли понижава. Очакванията в границите на демократичната когнитивна матрица бяха, че Кремъл ще се срине стопански и военно. Но Русия продължава да печели от продажбата на по-малко количество, само че по-скъпи енергийни първични материали. И отчетливо се оформират контурите на новите суверенни полюси в лицето на Русия, Китай, Индия и Съединени американски щати.

- Среди в Съединени американски щати все по-често приканват Украйна да нанася удари по съветска територия. Това може ли да се случи?

- За страдание от ден на ден публични представители на властта в Съединени американски щати приканват Киев да нанесе удари по съветска територия. Необходимо е да се обърне внимание, че руснаците смятат Крим за своя земя. Но груповият Запад и Киев не признават този факт. Удар против полуострова ще бъде признат от Кремъл като удар против Подмосковието или Новгород . С всички произлизащи от това последствия, освен за Киев.

Американският конгресмен Дан Креншоу откакто гласоподава за отпущането на 40 милиарда $ за оръжия, които да бъдат изпратени в Украйна, без особени скрупули на съвестта съобщи: „ Да инвестираш в разрушаването на армията на нашия съперник, без да загубиш и един американски боец, ми се коства добра концепция “. Руснаците са в неизгодна позиция, защото се борят против украинската войска и радикалните националисти (бандеровците), само че те в действителност са прокси на Съединени американски щати.

Историята демонстрира, че този, който се бори против прокси на своя съперник, нормално губи. По същия метод Съединени американски щати се сражаваха във Виетнам против Виетконг, които бяха прокси на Съюз на съветските социалистически републики. Американците изгубиха. В Афганистан руската войска се сражаваше против „ възбудените муджахидини “ (ислямските фундаменталисти), които тогава бяха прокси на Съединени американски щати. Руснаците изгубиха.

В Украйна обстановката е още по-неприятна, тъй като руснаци се борят против етнически руснаци. Кървавият безпорядък в Украйна е някакъв тип революция, която унищожава в демографски проект така наречен Руски свят. Украинците са единствено средство за осъществяване на американската геостратегия в Евразия. Нищо повече.

По същия метод за Вашингтон наподобяват поляците, румънците, молдовците и българите. Те и ние сме единствено опция, инструмент за осъществяване на американската геостратегия. Американците непрестанно окуражават Зеленски да даде заповед за нанасяне на по-големи вреди на Русия. Американските военни специалисти са наясно, че Украйна не може да победи Русия на бойното поле. Но желаят украинците да ударят колкото си може по-болезнено руснаците. Да им нанесат оптимални военни, стопански, политически и всевъзможни други загуби.

- Говорителят на украинското военно разузнаване Вадим Скибицки, заяви, че ракетните системи HIMARS биха могли да бъдат употребявани за офанзива на Кримския мост, който е най-охраняваният мост в света. Ако бъде взривен, това какво ще значи за Русия, за Украйна и войната изобщо?

- Системите HIMARS употребяват три типа ракети, които имат обхват на деяние до 80 км., до 300 км. и до 500 км. Засега има информация, че украинците разполагат единствено с ракети, които поразяват цели до 80 км. Дали това е по този начин, не е напълно ясно. Киев се заканва да нанесе удар по Кримския мост от много време. Заплашваше преди време, че украински диверсионни групи ще го взривят.

Със системите HIMARS Зеленски може да нанесе опустошения на Кримския мост, само че подобен удар ще пресече „ алените линии “ на Кремъл. Москва има проблем в тази война. Посочването на „ червени линии “, които украинците непрекъснато нарушават, и неналичието на съответен обещан удар по „ центровете за взимане на решение “ девалвират разказа на ръководещите в съветската столица. Това несъмнено може да направи Зеленски по-склонен към крайни дейности.

- Знак на какво е фактът, че той уволни основния прокурор и шефа на контраразузнаването?

- Украинските войски търпят проваляне в Донбас. Зеленски има мотив да се тормози. Бившият президент Порошенко с безмълвното единодушие на американците намерено работи против него. Зеленски уволни шефа на СБУ (контраразузнаване) Баканов и основния прокурор Венедиктова за несправяне с работата. И двамата са от най-близкото му обграждане. Тяхното премахване демонстрира систематични несъгласия в екипа на украинския президент. Зеленски от ден на ден се огражда от служители, които са подбрани от неговите външни куратори. Създава се чувство, че се приготвя прелом в Киев и промяна на президента с по-подходяща марионетка. В държавната администрация в Киев царува цялостен бардак. Оказа се, че към 60 чиновници на СБУ са останали на завладяни от съветската войска територии и са се присъединили да работят за новосъздадената от руснаците военно-гражданска администрация. Служителите на специфичните служби заради естеството на своята работа най-бързо се ориентират в изменящата се конюнктура.

- Дмитрий Медведев предизвести, че в случай че Киев нападна моста, украинците ще бъдат „ изправени пред Деня на страшния съд “. На процедура какво ни споделя Медведев?

- Думите на Медведев бяха съпроводени с стартиране на далечно корабоплаване на съветската атомна подводница „ Белгород “, която е въоръжена с безпилотни торпеда „ Посейдон “. Едно от тях е задоволително да нанесе неприемливи за Вашингтон вреди. Само едно торпедо „ Посейдон “ и Западното или Източно крайбрежие на Съединени американски щати ще бъде пометено от голямо цунами. Къде е подводницата в този миг е незнайно. Но по непотвърдени данни 6-те торпеда „ Посейдон “, които носи подводницата, са към този момент на бойно дежурство към американското крайбрежие . Това е пределно явен знак за центровете, които вземат решения във Вашингтон. Американците дадоха знак, че са разбрали знака на руснаците.

Отделно думите на Медведев са грозно предизвестие за самата Украйна. Русия ще стане безпощадна към Киев, в случай че украинците нападат Крим. След кончината на Владимир Жириновски имам чувството, че неговата роля пое Дмитрий Медведев като зам.-председател на Съвета за сигурност на Руската федерация. Бившият съветски президент бе любим на Запада. Минаваше за същински съветски либерал, който приличаше доста на някогашния външен министър Андрей Козирев. Последният беше прочут с фразата, че „ Русия няма национални ползи “. Е, Дмитрий Анатолиевич Медведев се промени радикално и стартира да споделя непосредствено всичко, което Владимир Путин не желае персонално да озвучи.

- На 14 юли посолството на Съединени американски щати в Киев прикани всички американски жители, намиращи се в Украйна, да изоставен територията на страната. Мотивът: обстановката в Украйна е извънредно нестабилна и може във всеки миг „ внезапно и ненадейно да се утежни “. Как очаквате да се развие войната в близко бъдеще?

- Вашингтон затвори американското посолство в Киев и американското консулство в Одеса. Преди това Сергей Шойгу посети фронта в Донбас и даде заповед да се засилват съветските войски в югозападно направление и посока Харков. Зачестиха ракетните удари по военни обекти във Виница, Одеса и Западна Украйна. Вероятно американското разузнаване има информация, че руснаците ще продължат своята атака и Съединени американски щати вземат ограничения за сигурността на щатските дипломати и жители.

Във въздуха витае въпросът до каква степен ще стигнат на украинска територия хората на Сергей Шойгу. Какво е бъдещето на Западна Украйна? Тя е основен геополитически плацдарм. Тя е катализатор на процесите в борбата сред световните фактори за запазване или разрушение на еднополярния свят. След преврата през 2014 година в Киев „ западенците “ превзеха ръководството на страната. Те се смятат за потомци на протогерманците или викингите и назовават жителите на източна Украйна „ нечовеци “ . Повечето от „ западенците “ са униати, а не православни. Накратко, Западна Украйна е генератор на вестернизацията (озападняването) на Украйна. Тази част постоянно е била русофобско нападателна. За въздействие в Европа се борят Съединени американски щати, Русия, Китай, Англия, Германия и Франция. Напоследък Централна и Източна Европа усилват своята геополитическа тежест, най-много страни като Полша, Чехия, Словакия, Унгария и Румъния.

Зоните обаче, които дефинират контрола над изброените страни посредством транспортни и енергийни коридори, включват териториите на Беларус, Украйна и Молдова. Контролирайки Украйна, англосаксонците предотвратяват развиването на комерсиалните връзки сред Азия и Европа. Когато европейските страни се субективизират и нарастват, те отхвърлят опцията за общ надзор. След преврата през 2014 година в Киев бяха нарушени и проектите на Китай за коридора „ Един пояс, веднъж “.

В този смисъл ползите на Пекин съответстват с тези на Москва във връзка с украинската територия. Китайците сътвориха голям брой аграрни ферми на най-плодородните земи в Южната част на Украйна. По времето на Янукович Китай се готвеше да влага 3,5 милиарда $ в инфраструктурата и стопанската система на Крим.

В Беларус основна е западната част от страната, в Украйна същото това е западната част и Закарпатието, а в Молдова – Приднестровието. Става ясно за какво Лукашенко по този начин пречеше на англосаксонската геостратегия в тази част на света.

Вестернизацията на Украйна се постанова от Съединени американски щати, а не от Европа. Съвременното политическо украинство е версия на американизацията.

- Но американизацията се случи в цяла Европа след Втората международна война!

- Да, същото се отнася и за Европа, която бе американизирана след Втората международна война. Старият континент бе американизиран в процеса на създаване на Pax Americana. Без Западна Украйна планът „ Три морета “ се обезценява, тъй като се принизява ролята на Полша като локомотив на този развой. Централна, Южна и Източна Украйна се трансформират в продължение на общоруската идентификация и напущат западната такава.

Ето, по тази причина в Херсонска, Запорожка, Харковска области се раздават съветски паспорти. Този развой ще го следим и в Одеска област.

Тази е и повода Съединени американски щати да дадат единодушие за въвеждане на полски войски в Западна Украйна, по тази причина и Зеленски даде специфичен статут на полските жители в Украйна. Идеята е Полша да се яви като прокси мощ на англосаксонците в Западна Украйна.

- Какви са съветските ползи в Западна Украйна?

- Пътно-транспортната мрежа, основана от Съюз на съветските социалистически републики, в западно направление е най-плътна и развита. Има и военно предопределение, което се вписва в геостратегията на световните фактори. Западна Украйна е земя на газопроводи и нефтопроводи, наследени от Съюз на съветските социалистически републики. Тя е врата (Ужгород) в европейската система на магистрални тръбопроводи. На територията на Западна Украйна се намира най-големият газов хъб в Европа. И този, който го управлява, ще диктува изискванията на Русия за западния газов пренос. Ровенската АЕЦ (до град Ровно, покрай границата с Беларус) е една от 5-те украински АЕЦ, които са основата на украинската енергетика. По брой на атомни централи в Европа Украйна заема пето място. Контролът над Ровненската АЕЦ ще разреши надзор над енергетиката в Украйна и района. Много евентуално Русия да се откаже в интерес на Полша от Галиция, която обгръща територии на днешните Лвовска, Ивано-Франковска и Тернополска област. За руснаците в действителност е преференциална деукраинизацията на Галиция от поляците, които ненавиждат Бандера. Цялата тази информация обрисува до каква степен и за какво руснаците ще стигнат в Украйна.

Ние към момента не можем да осъзнаем до дъно какво се случи на 24 февруари 2022 година Владимир Путин дефинира стратегическата цел на Русия: обезпечаване на сигурността на съветската страна. А това значи връщане на НАТО в границите от 1997 година Пътят към тази цел минава през Одеса, Приднестровието и нататък. Руският президент сподели ясно, че сме единствено при започване на събитията, които предстоят.

- В публикация за „ Известия “ Сергей Лавров декларира: „ Инструкторите на НАТО и стрелците от РСЗО към този момент управляват дейностите на въоръжените сили на Украйна и националистическите батальони непосредствено на земята. “ Означава ли, че НАТО към този момент взе участие във войната против Русия?

- НАТО от доста години взе участие в подготовката и развиването на днешните събития в Украйна. Войната в нито един миг не е била сред Киев и Москва. Съединени американски щати стартират интензивно подготовката на украинската войска за война против Русия неотложно след майдана през 2014 година Сенаторите Джон Маккейн и Линдзи Греъм наградиха през 2015 година бойци на батальона „ Азов “ в наличието на президента Порошенко. Маккейн на церемонията съобщи, че Съединени американски щати приготвят и въоръжават украинците, с цел да се борят с руснаците. През 2016 година американците наградиха украински военни с американски медали, които се дават единствено на американски военнослужащи. Това демонстрира, че образованието в украинската войска е било по стандартите на НАТО още преди десетина години. В момента има информация от съветски източници, че американските гаубици и системите HIMARS, които стрелят по цели в Донбас, се ръководят от американски военни, а украинците са единствено обслужващ личен състав. НАТО взе участие през цялото време в сраженията против руснаците. Осигурява в това число разследваща информация от своите самолети и спътници, която дава на украинския команден състав, измежду който има натовски инструктори и съветници. Но това от дълго време не е загадка. На 22 февруари 2022 година украинските Военновъздушни сили наброяваха 154 военни самолети. Днес руснаците са свалили над 260. По непотвърдени данни на „ украинските “ самолети летят водачи на страни от НАТО, най-вече поляци.

- Ясно е, че Русия се стреми към образуване на многополюсен свят въз основа на спазването на правилото на суверенно тъждество на страните. Но духът на глобализма към този момент е изтърван от бутилката. В какъв свят ще живеем?

- През последните 30-на години Русия не съумя да се интегрира в световната международна стопанска система. Направи доста старания, само че Западът не я одобри като пълноправен сътрудник. На Русия се гледаше високомерно и надменно като на ресурсен придатък. Днес едно е пределно ясно. Русия се раздели дефинитивно от днешните и бъдещи елити на Запада . Русия няма да се промени според рецептите на демократичните глобалисти. Времето на Борис Елцин е отминало окончателно в историята. Владимир Путин го съобщи непосредствено на Клаус Шваб в Давос. Русия няма желание да се трансформира и това е единствено началото. Битката сред Русия и Запада е на първо място борба сред две ценностни системи . Битка сред две цивилизации. Ще живеем в свят на панрегиони, които ще се построяват през идващите години на цивилизационен принцип. Те ще бъдат с висока степен на автаркия. Всеки един народ, който се отдалечева от своето цивилизационно ядро, се топи и ще се топи в демографски проект. Мисля, че има над какво да се замислим.

- В лекция пред британско-американската фондация „ Дичли “ Тони Блеър изненадващо се оказа на позициите на Лавров с признанието си: „ Епохата на западното владичество е към своя край, светът е в преход към многополярност, а Изтокът може да се окаже на равна нога със Запада “. Това значи, че в хардмисленето на европейските водачи към този момент има пробив? Може ли да чакаме, че Европа и по-специално Брюксел ще заемат по-адекватна на световните процеси политика?

- Тони Блеър е огромен интернационален състезател. Невероятно постижение е да бъдеш консултант по едно и също време на Назърбаев и Вучич. Неговата брачна половинка Чери Блеър има адвокатска адвокатска фирма в Лондон, която защитаваше Рамуш Харадинай от Косово в Хага. Злите езици настояват, че Чери не става от дивана за по-малко от 3 млн. евро. Британците постоянно са имали стратегическо мислене. Те от дълго време усетиха, че Европейски Съюз е на доизживяване. Затова в точния момент проведоха Brexit. Да не забравяме, че Лондон постоянно е бил съперник на континентална Европа, която манипулира и насъсква да се бори сама със себе си. Самите европейски водачи не са единни. Виждаме, че при задълбочаването на икономическата рецесия всеки си има своя лична тактика за оцеляване. Приказките за сближение и единство са димна завеса за наивници. Европейците в разгара на коронавирус рецесията си крадяха и отмъкваха взаимно медицинските маски по летищата. Липсваше обикновена взаимност. Руснаците се наложи да изпращат военни медицински екипи в страната на спагетите и да избавят преди време италианците от коронавирус. А стратегическите съдружници от НАТО и Европейски Съюз се разсейваха и гледаха най-вече своите ползи.

Жозеп Борел ли е съответен? Като посланик той моли за война против Русия. Урсула фон дер Лайен ли е съответна със своята очарователна усмивка на гинеколожка от университетската клиника в Хановър? Шапка й смъквам, че е многодетна майка и има седем деца. Но това не я прави професионален политик в Брюксел.

Европейските политици демонстрират патологична ирационалност, токсично и непремерено надменност, илюзорно отклоняване от действителността, когнитивен безпорядък на усещането. Известният бразилски геополитик Пепе Ескобар смята, че западните политици демонстрират в своите изяви „ признаци на тежко болестно положение на душата “.

Европа от дълго време не е единна. След Brexit Лондон следва своята лична тактика „ Глобална Британия “. Англия възнамерява образуването на собствен личен панрегион, който ще гради върху дяснолибералния план „ Новата Ханза “. Основна цел на Лондон е намаляване, фрагментиране и придобиване на надзор върху Северна и Западна Европа. До 2040 година британците възнамеряват да се оформят като главен фактор в Европа посредством плановете „ Три морета “ и Жечпосполита-2. В тях би трябвало да влязат Полша, Прибалтика, Украйна и Западна Беларус.

- Но тази концепция има и своите съперници. Берлин и Париж няма да следят това безучастно!

- Да, съперници на Лондон в кратковременен проект са Европейски Съюз (Франция и Германия), а в средносрочна вероятност континенталните европейски елити в лицето на Ватикан и Русия. Старите континентални европейски елити не виждат в центъра на Европа Полша, а Австрия и Унгария, към които би трябвало да се прибавят Чехия и Словакия за контраст на Брюксел, с цел да се предотврати превръщането на Европейски Съюз в единна страна.

Стратегическа цел на Берлин и Париж е анулация на националната еднаквост на страните, членки на Евросъюза, и превръщането им в автономии в състава на Европейски Съюз. Сега става ли ясно за какво французите ни похлъзнаха със Северна Македония? Добре познатата немска формула „ Европа на районите “, а не фантазията на Шарл дьо Гол за „ Европа на нациите “.

Унгария е ухажвана от Русия, Китай и Ватикан. Полша и Румъния са в орбитата на Лондон. Те биват тласкани от британците да се опълчват на Русия, Унгария, Германия и реформирането на Европейски Съюз според франко-германската идея.

Ватиканът стартира дясноконсервативния план „ Четвърти Рим “ като водещи в него са Австрия и Унгария. В реализацията му може да се намерят допирни точки сред Светия Престол и Кремъл. Това е една от аргументите Владимир Путин и папата да поддържат динамичен разговор.

Русия също основава собствен панрегион. В него като ядро влизат Русия, Беларус, Украйна, Казахстан, както и цялото постсъветско пространство. Действията на Русия в Украйна подсказват, че структурата на териториалното разделяне на съветският панрегион ще бъде близка до губерниите в Руската империя.

- А какво следва на Балканите?

- На Балканите също предстоят турбуленции. В нашия район съществени противници са Европейски Съюз, Англия и Русия. В последно време се активизираха Турция и Китай. Сърбия е подкрепяна от Русия и Китай. Турция залага на Косово, Босна и Албания. В България американците последователно предават лостовете за ръководство на страната на британците. Гърция поради голямата си средиземноморска брегова линия и множеството острови остават под ръководството на Съединени американски щати. Гърците са принудени да легнат на Вашингтон за да обезвреждат нападателната антигръцка политика на Ердоган. Затова от русофили елините станаха русофоби и взеха да въртят в Атон номера на Руската православна черква.

България е забавна със своето географско разположение и своето историческо минало, значима част от което е историята на двете български страни на територията на Евразия. България е значима за Русия, защото през 16-ти век при етногенезиса на Московското царство се вижда ярка българска диря. По-късно българите вземат участие интензивно и в построяването на съветската страна. Не е инцидентен фактът, че през последните години се динамизират връзките сред София и Казан. При тържественото честване преди няколко месеца на 1100-годишнината от приемането на исляма в столицата на Татарстан бе отделено задоволително огромно внимание на българите, които имат заслуга това да се случи. Противници на Русия, Китай и Турция на Балканите са Европейски Съюз, Англия и Съединени американски щати. Тектоничните процеси в Европа са доста мощни. И не е надалеч денят, когато някъде някой различен „ вулкан “ (освен украинския) ще изригне. Много допустимо е това да се случи на Балканите.

- Предстои промяна на премиера във Англия. Отива си „ ястребът “ в връзките с Москва Борис Джонсън. В каква посока съгласно вас, ще тръгне Лондон?

- Борис Джонсън си отиде, тъй като избърза близо две години с началото на реализацията на плана „ Глобална Британия “. Лондон стартира да гради прибързано своя панрегион „ Новата Ханза “. Британците имат стратегическо мислене, голяма агентурна мрежа по света, оставена като завещание още от времената на Британската империя. Тя през днешния ден е грижливо съхранявана, отглеждана и освежавана. Британците към момента имат ефикасна система за селекция на своите национални елити. Притежават превъзходни и реномирани геополитически лаборатории като Фабианското сдружение или Чатъм Хаус. Но Англия загуби своята икономическа и военна мощност. Британската войска и флот се намират в нежелано положение . Лондон може да разчита във военно отношение единствено на Вашингтон. Британското атомно оръжие в действитеност е американско. Борис Джонсън се опита да играе преждевременно своя лична геополитическа игра и американците посредством английската „ дълбочинна страна “ (Сити) го завършиха мълниеносно. Лондон евентуално известно време ще се „ ослушва “. Преди да предприеме по-самостоятелни ходове, които не са съгласувани с американската „ дълбочинна страна “.

- След като Иран и Аржентина аплайваха за участие в БРИКС, стана ясно, че Саудитска Арабия, Турция и Египет, също имат намерение да създадат това. Според Китай това е сигнал, че светът се нуждае от реформиране на ръководството, в което се чува освен гласът на Запада. Вашият коментар?

- Мисля, че БРИКС няма изключително блестящо бъдеще. Организацията може да се трансформира в опция на G-20. Нещо като икономическа площадка на незападните страни. В геополитически проект не мисля, че БРИКС може да играе някаква основна роля. Организацията е доста разнородна в цивилизационен проект. А бъдещите панрегиони ще се построяват на цивилизационен принцип. БРИКС е забавна организация, тъй като тя въплъщава „ незапада “, незападния свят. В нея няма нито една страна, която да бъде в състава на „ белите страни “. Какво е БРИКС като общественост? Пред вратата на БРИКС са се наредили Азия, Африка, ислямският свят, Латинска Америка. Това са всички хора на земята без тези, които живеят в така наречен „ бели страни “. Тази констатация е вследствие на културния цивилизационен расизъм на Запада.

Страните от „ незапада “ отхвърлят западната актуалност и остават с традицията, която е обща за хората по света. Глобалният демократизъм е като Бермудския триъгълник. В него изчезват всички суверенни страни и горди народи. БРИКС е свикан да се бори против неоколониализма, който през днешния ден се назовава Pax Americana.

Считам, че надалеч по-перспективна в геополитически и боен проект е организацията ШОС, която е с ясно изразена цивилизационна основа. Тя припомня на Златната орда учредена от монголския хан Батъй (внук на Чингиз хан) през 1243 година в долното Поволжие. В нея наред с доста други нации участват и волжките прабългари. В последно време се следят мощни интеграционни процеси в Азия, строят се транспортни коридори от Русия, Иран и Китай, в които липсва европейски вектор. Колкото и парадоксално да звучи сега, европейците последователно изпадат в изолираност. Китай гладко изпреварва в доста връзки Съединени американски щати. Азия се трансформира в център на света, който излиза все по-уверено от доларовата матрица. Песимист съм по отношение на бъдещето на Европа, която занапред ще понесе вредите от некадърното и сервилно ръководство на нейните политици и евробюрократи в Брюксел.

- Санкциите против Русия имат отблъскващ резултат върху стопанската система и жителите на Европа. Възможно ли е една студена зима да опустоши брюкселския хайлайф?

- Мисля, че сегашният европейски хайлайф към този момент мъчно може да бъде спокоен за своето бъдеще. Европейците не гледат отзивчиво своите ръководещи. На 10 юли на празненство редица дами от немските социалдемократи са се почувствали зле и вероятно, съгласно изявления в медиите, е било злоупотребено с тях в полов проект. На мероприятието е бил Олаф Шолц. Тази тематика е комфортна за компроментиране на политици.

Британският „ Телеграф “ написа, че канцлерът Олаф Шолц ще загуби своя пост в случай че „ не капитулира пред Путин “.

На 11 юли френският вестник „ Монд “ разгласява документи, че преди години Еманюел Макрон е взел участие в непрозрачно подписване на контракт с американската компания Uber, за която е лобирал. Няма доказателства за корупция, само че петното остава.

Италианският министър председател Марио Драги подаде оставка, само че президентът отхвърли да я одобри. Обстановката в Италия обаче остава напрегната и неразбираема.

Подаде оставка Кайа Калас, министър председател на Естония. Малко приказваме за Холандия, само че там ситуацията също е неспокойна.

Българският министър председател Кирил Петков също загуби своя пост. Още не е пристигнала есента, а Европа се тресе в политически проект. През зимата ще е още по-турбулентно. Студената зима ще бъде доста абразивна за европейските елити.

- Организация на обединените нации сигнализира, че стотици милиони по света са застрашени от апетит, а обстановката се усложнява от войната в Украйна. Западът упреква Русия, а Москва - западните наказания. Къде е истината и какво би трябвало да се направи?

- Организация на обединените нации загуби своя престиж и значение. Същото се случва с МВФ, ОССЕ, СБ, СЗО и доста други интернационалните организации. През последните години изброените организации потвърдиха, че са елементарни принадлежности, които обслужват демократичния глобализъм. В момента за действителността, която следим, има две радикално разнообразни тълкования. Глобалните либерали имат своя истина, която не се приема от по-голямата част от света, от Незапада. Много хора от ден на ден наподобяват на „ комплицирано стадо “ вследствие на нападателната демократична агитация.

Проблемът с идната липса на хранителни артикули в света бе издигнат от редица страни от Северна Африка още през 2019 година, когато никой не говореше за Украйна. Днес събитията в Украйна са добър метод за оправдаване на некадърните управленци. Преди това причина за техните несполуки беше коронавирус рецесията. Всъщност голямо количество пари, фондове и дарения се изсипват в Африка, имаше даже и ария „ Америка за Африка “, не е ли забавно за какво нищо значително не е реализирано до момента за най-бедната част на света.

Рядко става дума за бедността и в Латинска Америка или Индия. В света неравенствата се задълбочават, пропастта се уголемява, свръхбогатите стават по-богати, бедните – остават небогати. Средната класа в Съединени американски щати и Европа, която беше емблемата на общественото благополучие, стартира да изчезва. Френският историк, социолог и публицист Еманюел Тод преди време сигнализира, че със стопяването на междинната класа си отива и демокрацията.

И светът ще се движи по две релси. Едната ще бъдат богатите, а другата бедните. Между тях ще има голяма биомаса. Еманюел Тод предсказа, че днешният свят, в който живеем, ще се ръководи от диктатори или клоуни. Е, оказа се прав.

- На идните през ноември междинни избори в Съединени американски щати се чака демократите да изгубят болшинството си в двете камари на Конгреса. Популярността на Байдън продължава да пада пагубно. Какво да чакаме оттатък океана?

- Ситуацията в Съединени американски щати се утежнява освен в чисто политически или стопански проект. Разнообразните несъгласия в американското общество се усилват лавинообразно. Остри спорове назряват в американската войска. Тази година набирането на нови военнослужащи е най-слабото от десетилетия. Набирането на фрагменти от Пентагона е с 23% по-малко и закъснява. Не единствено това. Пентагонът е в спор с Националната армия, която не е съгласна да изпраща своите формирования във въоръжени спорове отвън територията на Съединени американски щати. Тази отрицателна реакция е вследствие на уговорките на Вашингтон в Европа и Украйна.

В политическия живот на Съединени американски щати навлизат всеобщо латиносите, които са носители на непозната за WASP (White Anglo-Saxon Protestants) цивилизация. Те са католици, интелигентни и доста по-пасионарни. Цивилизационният разлом в Съединени американски щати се задълбочава. Президентът на асоциация „ Тръмп- Франция “ Джордж Клеман смята, че Съединени американски щати вследствие на поляризацията и политическия конфронтация могат да се разпаднат или да избухне революция. Във всички случаи в Съединени американски щати предстоят трагични вътрешни разтърсвания.

Що се касае до Европа мисля, че най-късно след 2027 година американците ще стартират осезаемо да се отдръпват от Стария континент, когато той ще замязя на no man`s land...

Епицентър.бг
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР