https://fair.org/home/media-cheer-assanges-arrest/)The Washington Post приветства ареста и го нарече отдавна закъснял“.

...
https://fair.org/home/media-cheer-assanges-arrest/)The Washington Post приветства ареста и го нарече отдавна закъснял“.
Коментари Харесай

Джулиан Асанж и Четвъртата орисница.

https://fair.org/home/media-cheer-assanges-arrest/)

The Washington Post приветства ареста и го назова „ от дълго време просрочен “. The Wall Street Journal изрази облекчение, че „ най-сетне ще има някаква отговорност за Асанж ”. CNN съобщи, че Асанж „ в действителност не е публицист ”, „ няма право на отбраната, която законът и демокрацията изискват за законните публицисти ” и настоя той „ да се изправи пред правораздаването ”. National Review го разгласи за „ малък, привързан, неприятелски задграничен артист ”. Fox News го упрекна, че „ употребява публицистиката като смокинов лист за безразсъдното си държание ”.

New York Times съобщи, че няма проблем с Първата корекция, тъй като „ бежанецът с рошава брада ” не е публицист, а „ задграничен сътрудник, който се стреми да подкопае сигурността на Съединени американски щати ”, и акцентира „ острата граница сред законната публицистика и рисковите киберпрестъпления ”.

Bloomberg назова Асанж „ капризна версия на Дядо Коледа ”. The View пожела Асанж „ да изгние в пъкъла ”. Saturday Night Live възкликна „ Толкова е приемливо да видиш интернет трол, измъкнат на ярко! ”. National Review приветства ареста на Асандж, тъй като е „ навредил на Съединени американски щати с неговата гнусност и завист ”.

London Times назова Асанж „ албинос нарцисист ”.The Week го нападна като „ подведен нарцисист ”, който „ подкопава сигурността на всяка нация ”.

Daily Mail написа: „ Арестът ще изтрие усмивката от лицето му ” и посвети 4 страници на Асанж, „ отхвърлен от вътрешността на зловонната си бърлога, с цел да се изправи пред правораздаването ”.

The Mirror цитира лейбъристки народен представител: „ Най-накрая Асанж беше изпъден от еквадорското посолство ” и го разказа като „ намусен, надут младеж ”. Times of London добави, че „ никой не би трябвало да съжалява ” за „ закъснялото изпъждане ”. New Statesman назова Асанж „ гном с вманиачен тип ”. Glasgow Herald заключи: „ Асанж не е публицист и не е воин ”.

Англо-американските медии, мастити и жълти, десни и сякаш леви, само че еднообразно раболепни, заедно обявиха, че Асанж не е публицист, нито издател, а създател на хаоса, хакер, противен трол, киберпрестъпник и „ високотехнологичен терорист ” по думите на Байдън.

Медиите не провидяха историческото предизвестие към публицистиката. Те са прекомерно заети да слугуват на овластения псевдоелит. И щастливо следят мъката на Асанж в трепетно очакване на неговата гибел. Асанж няма нищо общо с тях. И те нямат нищо общо с него, нито с публицистиката. Те са антиподи и на Асанж, и на публицистиката.

„ Онези, които са антиподи на Джулиан и за които смелостта е непозната, нито принципността, нито достойнството, те стоят сред него и свободата ”, написа Джон Пилджър.

„ звездният очевидец ” на ФБР призна, че неговите свидетелства са подправени. Този всеизвестен скандал остана неусетен за медиите. Изобщо. Медиите станаха съизвършител на бруталното безвластие и нестихващите репресиите против Асанж. Медиите съучастват в методичното ликвидиране на Асанж. Съучастват в криминализирането на публицистиката и в личната си професионална крах.

„ Пълното равнодушие, с което корпоративните медии се отнесоха към тази вест, поражда още повече опасения какъв брой фундаментално преплетени и съгласувани са те с ползите на държавното управление на Съединени американски щати ”, сподели Алън Маклауд, основател на журналистическата организация FAIR.

„ Едно от удивителните неща в правосъдното гонене на Асанж е какъв брой безочливо е то. Те знаят, че може да им се размине, тъй като водещите медии отхвърлят да го отразяват ”, написа английският проверяващ публицист Мат Кенард.

„ Изумен съм от фронталната офанзива против публицистиката, както и от неналичието на публичен яд. Журналистите изоставиха Асанж и прерязаха гърлата си. Тяхната некадърност да разкрият и изобличат порочната клеветническа акция против него е още една пагубна и самоунищожителна неточност. Нашата бездейност ни прави съучастници в личното ни подчиняване ”, заключи безпощадно Крис Хеджис.

. New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais и Der Spiegel разгласиха отворено писмо и приканиха Съединени американски щати „ да прекратят правосъдното гонене на Асанж ”. Късно. Същите медии дадоха своя принос в демонизирането на Асанж.

6. Четвъртата орисница

Една приказка

В четвърти клас нашата учителка ни даде за домашно съчинение на тематика „ Какъв желая да стана ”. Аз написах приказка:

Родило се детенце и както си му е редът, пристигнали трите орисници. И го орисали – „ Да бъде смел боец на правдата, мечът му да е обективен, а щит да му е истината ”. И тогава, неканена, се домъкнала Четвъртата орисница. „ Тъй да бъде! ”, споделила тя лукаво, трансформирала меча в перо, откраднала щита и изчезнала вдън гори тилилейски…

И поантата на приказката: „ Така се родил първият публицист ”…

Не знам от кое място се е взело това просветление у едно 10-годишно дете. Но всичко стана, както предсказа Четвъртата орисница…

Истината – беззащитна, отговорна и незаконна

„ Колеги, ние сме едни наивници. Мислим си, че истината е нашата отбрана. Оказа се, че не е ”. Тази горчива констатация отекна на 9 декември 2023 година от платформата „ Трибуналът Белмарш ”. Над 500 000 хиляди души гледаха директното лъчение, няма нито едно отрицание (https://www.youtube.com/watch?v=KggYiMgsnDU). Трибуналът в отбрана на Асанж и на свободното слово е аналог на Трибуналите „ Ръсел-Сартр ” от 1966 година в Стокхолм. Тогава Бертранд Ръсел и Жан-Пол Сартр провокираха следствие на американските закононарушения във Виетнам.

Да, истината е меч. Но не е щит. И в никакъв случай не е била. Това го знае всеки публицист във всяко време.

Кой съди Асанж?

Съдят го нарушителите, чиито закононарушения Асанж изобличи и потвърди. Публично. Доказа ги с над 800 000 документа на Пентагона и Централно разузнавателно управление на САЩ. Асанж изобличи закононарушенията на Съединени американски щати и техните съдружници и съучастници с техните лични документи. Но тази неоспорима истина осъжда Асанж на 175 години затвор!

Истината е неистина, лъжата е истина. Истината е закононарушение, свободата е закононарушение, публицистите са тайфа нарушители. И освен.

През 2016 година укронацисткият уебсайт „ Миротворец ” разгласява лист, озаглавен „ 7 901 негодници ”. Тези „ 7901 негодници ” са публицисти, фоторепортери, телевизионни и кинооператори и режисьори, снимачни и радиоекипи. „ Миротворец ” разгласява техните имена и персонални данни. И ги осъди на гибел. Някои „ негодници ” към този момент са премахнати. Експедитивни са укронацистите, финансирани, легитимирани и въоръжени от Съединени американски щати и „ цивилизования ” Запад.

Истина? Свобода? Няма истина без независимост. Няма независимост без истина. Всеки несъгласен с политиката на Съединени американски щати и „ цивилизования ” Запад, всеки, който изобличава техните закононарушения, е нарушител и непрокопсаник. И няма значение дали приказваме за Ирак, Афганистан, Либия, Сирия, Сърбия, „ цветните революции ” или Украйна. Или Асанж. За каквото и да приказваме, постоянно става дума за едно и също – за пристрастеността на Съединени американски щати да наложат своите закони и своето безвластие на целия свят. Да подчинят целия свят.

„ Когато разкриването на закононарушения се третира като закононарушение, значи ни ръководят нарушители ”, сподели Едуард Сноудън, без който задачата на WikiLeaks нямаше да успее.

7. Името на Звяра е

Асанж има врагове – могъщи, свирепи, брутални, отмъстителни, подли, страхливи, подли, гневни, зли.

Асанж има бранители: Ноам Чомски, Джереми Корбин, Пол Крейг Робъртс, Джон Пилджър, Крис Хеджис, Ейми Гудман, Нилс Мелцер, Райън Грим, Алън Маклауд, Юън Макаскил, Бен Уизнър, Марк Фелдщайн, Мат Кенард, Чип Гибънс, Кристин Храфнсон, Сучитра Виджаян, Ранд Пол, Amnesty International, Репортери без граница, Международната и Европейската федерации на публицистите, Съюзът на българските публицисти, Democracy Now!, The Intercept, FAIR…

„ Това е принуда, държавен гнет, закононарушение против публицистиката, нападение против свободното слово в международен мащаб; това е правосъден фарс, противозаконна интервенция, правосъдна машинация, учредена на подправени доказателства, клюки, неистини и пропаганда; това е политически развой, кавга с несъгласните, с дисидентите за наставление и сплашване; това е криминализиране на журналистиката; това е подигравка на правораздаване, корист с правата на индивида, отричане на Всеобщата декларация за правата на индивида и на Европейската спогодба за правата на индивида ”.

И основно – „ това е нападение против правото на жителите, на обществото, на човечеството да знае истината ”.

„ Това е реванш на тираните против Асанж за разкриването на престъпните действия и измамите на Вашингтонската клика. Правителството на Съединени американски щати убива свободата на словото благодарение на държавното управление на Англия, напълно подкрепени от англо-американските медии… Те всички работят за Вашингтон. Съдът в Лондон е придатък на Вашингтон. На всички тях им е подсказано да изпратят индивида на бесилото. Ако не го изпратят, ще ги обвинят, че са пощадили един съветски агент…

Няма и грам самостоятелност в американската преса и телевизия. Британското държавно управление няма позор. Британските медии нямат позор. Във Вашингтон нямат позор. Истината не се почита. Няма никаква честност. Никъде. Къде е Европейски Съюз? Къде са европейските държавни управления?…

На върха стоят няколко психопати - в случай че се бориш срещу тях, ще ти разпилян мозъка от шест разнообразни ъгъла…

Достигнахме повратната точка. Все повече хора не смеят да приказват. Сбъдва се Оруеловият призрачен сън. Ние нямаме право на глас. Или ще ни забранят, или ще ни санкционират. Най-лесно е да те разгласят за съветски сътрудник и да те изтрият отвсякъде…

Ако мислите, че това, което се случва с Асандж, няма нищо общо с вас, грешите. Заплахата от наказателно гонене ще витае във въздуха… Това е част от по-голяма война – да се затвори устата на тези, които разкриват закононарушенията на империята, на Съединени американски щати.

Асандж е политически пандизчия. Той е отстъпник на Запада…

Демокрацията умира в тъмнината... ”

„ Това което се случва в този момент е по-лошо от възхода на Хитлер. Трябва да назовем Звяра. Трябва да стартираме да назоваваме западните демократични демокрации такива, каквито са. Те са надълбоко властнически, тоталитарни, с дълбинни фашистки идеологии, които се ползват не от през днешния ден, а от доста години и за доста години напред… ”

Нямам какво да прибавя.

Върховният съд в Лондон желае вълкът да обещае, че няма да изяде агнето, затворено нелегално в клетка по гледище на същия вълк при незаконното съучастничество на същия съд. Вълкът ще обещае всичко. Това не значи нищо.

Знаменитият британски драматург Харолд Пинтър дефинира политиката на Съединени американски щати по този начин: „ Цуни ми задника или ще ти сритам главата! ”. Пред тази алтернатива е изправен Върховният съд в Лондон. Не му съчувствам.

Съюз на българските журналисти

Още публикации от Велислава Дърева25.02.2024Велислава Дърева35619Корнелианска вендета
Войната на Нинова и нейните подопечни против всеки (инако)мислещ социалист мина в истерична фаза. Без кворум и без никакви учредения Народно събрание на Българска социалистическа партия приключи предварително мандатите на всички органи и структури на Столичната организация. Малко е да кажем, че решението е срамно и позорно....

27.12.2023Велислава Дърева90436Мюзевирлъци в Алма матер. Флексът като научен мотив
На 22 декември, в 4 часа и 5 минути след обед, на формалната страница на СУ „ Св. Климент Охридски ” цъфна срамотната Декларация на Академичния съвет на Университета против проф.д-р Дарина Григорова. В 15 реда Апелативен съд на СУ се орезили „ нине, присно и во веки веков ”. Не стига това, ами и...

21.12.2023Велислава Дърева68855Волгин и евнусите
Как Програмният съвет на БНР изложи задника на властта

Поглед Видео:ПоследниНай-гледаниАлтернативен Поглед21629Исторически алманах по математика, основан по концепция на Христо БотевАлтернативен Поглед43501Москва: Преди атентатаАлтернативен Поглед56815Русия- страната на злото или страната на свободатаАлтернативен Поглед71588Валентин Вацев: Демократическата партия се чуди по какъв начин да накара още веднъж гробищата да гласуватАлтернативен Поглед48812Валентин Вацев: Русия би трябвало да преодолее, да надмогне, да пребори себе си, с цел да заслужи бъдещето сиАлтернативен Поглед549543Георги Марков: След изказването на Макрон ние сме доста покрай трета международна войнаАлтернативен Поглед179209Георги Марков: Орбан: В Брюксел царува военно състояние! Те живеят в различен свят,...на друга планета!Алтернативен Поглед137654Проф. Иво Христов: Опасявам се, че до изборите в Съединени американски щати някой може да предизвика даже нуклеарен конфликтАлтернативен Поглед122788Проф. Иво Христов: Конфликтът в Украйна е единствено начало на серия от спорове, по тази причина Русия не прави внезапни движенияАлтернативен Поглед92670Мария Захарова с топли думи към българския народ за Трети мартАвторски:ПоследниНай-четениВелислава Дърева440Джулиан Асанж и Четвъртата орисница.Христо Георгиев42589Полетът на Георги Иванов - отвътре на тайнитеРумен Петков60006Управляващите в България ликува
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР