Съветите за борба със стреса са десетки, но не всички

...
Съветите за борба със стреса са десетки, но не всички
Коментари Харесай

5 метода, чрез които психолозите се справят със стреса

Съветите за битка със напрежението са десетки, само че не всички са изключително ефикасни. Все отново в случай че има такива, които заслужават внимание, то са тези, идващи непосредствено от психолозите.

Сайтът Bright Side е разпитал професионални психолози по какъв начин самите те се оправят с напрежението в всекидневието си. Ето някои от техните способи.

1. Стягайте и отпускайте мускулите си.

Методът на прогресивната мускулна релаксация, който води началото си от 1920 година насам, е желан от американския психотерапевт Кевин Чапман. Какво съставлява той? Идеята в действителност е в действителност простичка - след всяко мощно напрежение идва мощна релаксация. Стегнете мускулите си за 10 секунди и по-късно се концентрирайте върху възприятието за релаксация в продължение на 20 секунди.

2. Спрете потока на мислите си.

Психологът Мартин Селигман предлага елементарен и известен способ, който оказва помощ за проясняване на главата. Плеснете с ръце и си кажете: " Стоп! Ще помисля за това по-късно! ". Можете също по този начин да носите ластик на китката си и да го докосвате всякога, когато започнете да мислите за нещо, което не ви е от изгода в този миг. Използвайте такива трикове, с цел да спрете цикъла на мислите и да отложите казуса за известно време. След това пробвайте да насочите вниманието си към разнообразни предмети или действия.

3. Стимулирайте нервите си.

Тони Бернхард предлага необикновен, само че ефикасен способ, основан на физиологията. Прокарайте показалеца си по устните. Като докоснете нервите, ситуирани на повърхността на устните, това подтиква парасимпатиковата нервна система и ви оказва помощ да се успокоите.

4. Записвайте всичко, което ви хрумва.

" Мисли, разнообразни обстановки, хрумвания за публикации, взаимоотношения с хора - всичко - написа клиничният психолог Джон Дъфи, създател на книга за възпитанието на младежите. - Когато си повеждам бележки, структурирам всичко, което ми хрумва. Това е потребен креативен развой, тъй като по този начин забравяме за проблемите, мислите ни се обясняват, напрежението понижава. След това виждам нещата от друга позиция “.

5. Или реагирайте вярно, или въобще не реагирайте.

" Ако не мога да трансформира обстановката, способна съм да повлияя на реакцията си ", споделя психологът Сюзън Уитбърн, която не се бори със напрежението. Тя просто си повтаря тази специфична мантра, когато попадне в стресова обстановка. Положителната реакция на отрицателната обстановка оказва помощ да се избегне напрежението и даже да получите прочут опит, в случай че го третирате като предизвикателство.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР