Съветът за сигурност на ООН упълномощи , година след като

...
Съветът за сигурност на ООН упълномощи , година след като
Коментари Харесай

ООН одобри изпращането на мироопазващи сили в Хаити за борба с бандите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации упълномощи, година откакто карибската страна изиска помощ за битка с групировките, които сега управляват огромни елементи от столицата Порт о Пренс, оповестява " Ройтерс ".

" Повече от просто гласоподаване, това в действителност е израз на взаимност с бедстващо население ", сподели министърът на външните работи на Хаити Жан Виктор Женеус пред съвета. " Това е искрица вяра за хората, които прекомерно дълго са страдали. "

15-членният съвет одобри резолюция, направена от Съединените щати и Еквадор, която упълномощава така наречен Многонационална задача за поддръжка на сигурността " да предприеме всички нужни ограничения ", т.е. да употребяват мощ.
 Лидерът на тайфа в Хаити разгласи, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната
Лидерът на тайфа в Хаити разгласи, че ще се бори срещу чуждестранните въоръжени сили в страната

Джими Шеризие прикани хаитяните да се изправят против държавното управление

Китай и Русия се въздържаха от гласуването, заради опасенията им да разрешат общата приложимост на мощ според глава 7 от основополагащия Устав на Организация на обединените нации. Останалите 13 членове гласоподаваха " за ".

" Активизирахме се, с цел да създадем нов метод за опазване на световния мир и сигурност, в отговор на многократните апели на държава-членка, изправена пред многоизмерна рецесия на фона на обезпокоително спираловидно бандитско принуждение ", сподели старшият американски посланик Джефри ДеЛаурентис.

Съветът за сигурност също по този начин разшири оръжейното ембарго на Организация на обединените нации, с цел да включи групировките в Хаити. Това е мярка която пожела Китай. Властите в Хаити споделиха, че се счита, че оръжията, употребявани от бандита, са най-вече импортирани от Съединените щати. До преди този момент ембаргото се прилагаше единствено за обособени лица.

" Това е доста значимо решение. Ако Съветът беше подхванал тази стъпка по-рано, обстановката със сигурността в Хаити може би нямаше да се утежни до това, което е през днешния ден ", сподели посланикът на Китай в Организация на обединените нации Жан Джун пред Съвета след гласуването.
 Съединени американски щати арестуваха 4 души за убийството на президента на Хаити
Съединени американски щати арестуваха 4 души за убийството на президента на Хаити

Един от обвинените е притежател на основана във Флорида охранителна компания

Отговорът на настояването на Хаити за помощ беше занимателен заради компликациите да се откри страна, която да желае да управлява задача за подкрепяне на сигурността. през юли с заричане за 1000 служители на реда. Тогава Бахамските острови ангажираха 150 души, до момента в който Ямайка и Антигуа и Барбуда също са подготвени да оказват помощ. " Този ​​мандат не е единствено за мира и сигурността, само че и за възобновяване на Хаити - неговата политика, икономическо развиване и обществена непоклатимост ", сподели министърът на външните работи на Кения Алфред Мутуа в обява в Twitter (x).

След утвърждението на съвета в понеделник не беше ясно какъв брой бързо могат да бъдат ситуирани силите за мир . " Днешното гласоподаване е единствено първата стъпка. Сега стартира работата по стартирането на задачата ", сподели в изказване американският дипломат в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

Въпреки че не изпраща никакви войски, държавното управление на Съединени американски щати се надява да даде 100 милиона $ , с цел да поддържа многонационалната задача с логистична и финансова помощ, която може да включва разузнаване, въздушен превоз, връзки и здравна поддръжка.
 Лидерът на бандите в Хаити приканва за въоръжено събаряне на премиера и държавното управление
Лидерът на бандите в Хаити приканва за въоръжено събаряне на премиера и държавното управление

Въоръжени членове на групировката на Шеризие излязоха на проява във вторник

Страните внимават, когато поддържат неизбраната администрация в Хаити на министър-председателя Ариел Хенри. По негови думи почтени избори не могат да бъдат извършени при актуалната неустановеност. Хаити е без определени представители от януари.

Съветът за сигурност акцентира " незабавната нужда " Хаити да реализира прогрес към " транспарантни, приобщаващи и надеждни изборни процеси, както и свободни и почтени избори ".

Мисията за подкрепяне на сигурността, въпреки и утвърдена от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, не е интервенция на Организация на обединените нации. Припомняме, че мироопазващите сили на Организация на обединените нации бяха ситуирани в Хаити през 2004 година, откакто протест докара до свалянето и изгнанието на тогавашния президент Жан-Бертран Аристид. Мироопазващите сили напуснаха през 2017 година и бяха сменени от полицията на Организация на обединените нации, която напусна през 2019 година

Хаитяните се тормозят от въоръжено наличие на Организация на обединените нации. Припомняме, че мироопазващите сили на. Около 800 000 се разболяха от заболяването, а повече от 9000 души са умряли от нея.

Резолюцията на съвета, призната в понеделник, изисква от страните, участващи в задачата за сигурност, " да одобряват уместно ръководство на отпадъчните води и други ограничения за надзор на околната среда, с цел да се предпазят от въвеждането и разпространяването на заболявания, пренасяни от водата ".
 Антонио Гутериш: Нужна е мощ против незаконните групи в Хаити
Антонио Гутериш: Нужна е мощ против незаконните групи в Хаити

Секретарят на Организация на обединените нации показва отчет за вариантите които има военния съюз
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР