Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция,

...
Съветът за сигурност на ООН ще гласува тази вечер резолюция,
Коментари Харесай

Путин призна независимостта на Запорожка и Херсонска области, ООН осъди референдумите

Съветът за сигурност на Организация на обединените нации ще гласоподава довечера резолюция, осъждаща референдумите за анексиране украинска територия.

Късно нощес съветският президент Владимир Путин подписа укази, с които признава независимостта на Херсонска и Запорожка област, а тази вечер се чака да бъдат подписани договорите за присъединение към Русия на самопровъзгласилите се Донецка и Луганска национална република и следените от съветската войска Запорожка и Херсонска област.

Това ще се случи на тържествена гала в Георгиевската зала в Кремъл.

Началото на церемонията е оповестено в 15:00 ч. московско и българско време. Говорителят на Кремъл Дмитрий Пеков заяви, че се чака обстойно изявление на Владимир Путин. В същото време Песков посочи, че не става дума за годишното обръщение на президента към Федералното заседание. След церемонията е плануван протест на Червения площад с присъединяване на президента. Очаква се процедурата по присъединението на новите територии да завърши идната седмица.

Според Кремъл, с цел да бъдат присъединени Херсонска и Запорожка област към Русия е належащо първо те да бъдат приети за самостоятелни субекти на интернационалното право. Останалите две области, които се чака да бъдат присъединени към Русия, Донецка и Луганска област, бяха приети от Москва за самостоятелни страни още през февруари, преди нахлуването на съветските сили в Украйна.

В четирите области бяха проведоха референдуми за анексиране, които бяха отхвърлени от Запада като машинация. Путин упрекна западните страни, че приготвят сюжети за разпалване на нови спорове в постсъветското пространство.

В отговор на подписаните от Путин указа, украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че Украйна ще възвърне териториалната си целокупност. Той свика незабавно съвещание на Съвета за национална сигурност и защита, без да разкрива детайлности. Във вечерното си видеообръщение Зеленски предизвести и че анексирането няма да донесе мечтаните резултати на Москва.

В Съвета за сигурност на Организация на обединените нации през днешния ден ще се гласоподава резолюция, която осъжда референдумите в Украйна. Очаква се тя да не бъде призната, защото Русия евентуално ще употребява правото си на несъгласие.

" Целта ни е да осъдим подправените референдуми, да призовем страните членки да не признават каквито и да било промени на Украйна и да накараме Русия да изтегли войските си от Украйна ", сподели непрекъснатата представителка на Съединени американски щати в Организация на обединените нации Линда Томас-Грийнфийлд.

Генералният секретар на Организацията Антониу Гутериш настоя Москва да се откаже от проектите за присъединение на четири украински области, тъй като влиза в нарушаване на хартата на Организация на обединените нации и на интернационалното право:

" Искам да подчертая, че по този начин наречените референдуми в окупираните райони бяха извършени по време на дейни бойни дейности и несъгласие с украинската конституция. Те не могат да бъдат наречени същинско волеизявление на народа и, в случай че Русия реши да извърши желанията си, ще заплаши още повече възможностите за мир ", сподели Гутериш.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР