Съветът за електронни медии (СЕМ) дава седемдневен срок на директора

...
Съветът за електронни медии (СЕМ) дава седемдневен срок на директора
Коментари Харесай

СЕМ даде 7 дни на шефа на БНР за оставка

Съветът за електронни медии (СЕМ) дава седемдневен период на шефа на Българското национално радио Светослав Костов да си подаде непринудено оставката. Ако той не се подчини на ултиматума, след този период мандатът му е бъде наложително преустановен. Това сподели ръководителят на Съвета за електронни медии София Владимирова на конференция.

Поисканата оставка на Светослав Костов е поради прекъсването на излъчването на радиото за пет часа на 13 септември.

Междувременно Народното събрание сътвори краткотрайна анкетна комисия за изследване на обстоятелствата и събитията, свързани с спирането на излъчването на стратегия " Хоризонт " на БНР, както и на изказванията за политически напън върху радиото.

Комисията се основава за период от два месеца, а в състава ѝ влизат 10 членове - по двама от всяка парламентарна група. Председател ще бъде Тома Биков от ГЕРБ, а зам.-председател - Александър Симов от Българска социалистическа партия. Комисията се основава по предложение на социалистите, като съгласно Антон Кутев най-важното, което би трябвало да откри тя, е кой тъкмо е оказвал напън.

" Има ли политическо влияние върху радиото и в случай че има, кой го прави в най-директния смисъл на този въпрос. Кои са хората, които са осъществили политическото влияние. И по какъв начин, като си сложите вашия човек, индивидът, който сега е народен представител от ръководещите и който явно няма по какъв начин да е народен представител от ръководещото болшинство и да не е подвластен от него, той по какъв начин ще търси виновността в своите сътрудници “, сподели Кутев.

" А в случай че се окаже, че някои от тези, дето са говорили в действителност и които са натискали шефа на радиото, е в тази зала? Тук се колебая, че човек, който съставлява ръководещото болшинство, освен че може, а ще изиска да отговори на основния въпрос: кой влияеше върху медиите, със съответния отговор, тъй като този кой най-вероятно е той “, продължи депутатът от левицата.

В претекстовете на Българска социалистическа партия за основаването на анкетна комисия се споделя, че тематиката за невижданото спиране на БНР и опитите за посягане върху свободата на словото провокирали бурна реакция.

Самият общоприет шеф Светослав Костов написа в писмо, изпратено до медиите, че под никаква форма не е упражнявал надзор върху словото и общественото другарство.

БГНЕС разгласява цялостния текст на писмото:

" Свидетели сме на тревожна обстановка в Радиото. То е подложено на офанзива, която основава условия за опълчване на хората в БНР и уронва престижа на една авторитетна медия. А БНР е най-авторитетната медия в България. Тази обстановка докара до това няколко индивида да употребяват един почитан от мен орган – Съвета за електронни медии, за проводник на персонални ползи, клюки и недоказани изказвания.

Няма да разреша 20 години кариера в медиите, в която нееднократно съм доказвал професионалните си качества, да бъде опетнена от група хора и няколко медии.

Тук е моментът да обърна внимание върху така наречен " цензура " в Програма " Хоризонт ". Категорично декларирам, че под никаква форма не съм упражнявал надзор върху словото и общественото другарство. Доказателство за това е програмното наличие през последните дни.

Наясно съм, че всяко предпочитание за смяна на статуквото ще среща мощна опозиция. Абсолютно съм уверен в правотата си. Не сме отстъпили от волята си за промени, тъй като от дълго време има потребност от тях. Това желаят и близо 1300 чиновници, работещи всеки ден, безрезервно, за Радиото.

Ще потърся отговорност в съда на всички, които се упражняваха през последните дни върху моето име, достолепие и професионални качества.

Ще направя всичко допустимо да запазя независимостта, свободата на изложение на мнение и доверието към публичната отговорност, която носят публицистите в Българското национално радио.

Вярвам във всички работещи в БНР, имам вяра в екипа, сигурен съм, че ще излезем по-силни от тази рецесия.

Радиа доста, БНР е едно! ”, приключва писмото. 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР