Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви в писмен доклад,

...
Съветът по континенталните въпроси на Тайван заяви в писмен доклад,
Коментари Харесай

Тайван посочва Китай като основен източник на напрежение в региона

Съветът по континенталните въпроси на Тайван съобщи в писмен отчет, че Китай е главният източник на неустойчивост в Тайванския пролив.

Съветът упрекна Китай в двойни покупко-продажби и основаване на напрежение в района. В отчета се споделя, че Пекин се пробва да притегля гении, технологии и капитал в Китай, употребявайки прочувствени връзки и специфични тласъци. Тези тактики имат за цел да накарат Тайван да се подчини на волята на Пекин.

Виждайки възходящата интернационална поддръжка за островната страна и по-голямото внимание върху отрицателното влияние на Китай върху районната сигурност, неотдавна Пекин предизвести Съединени американски щати да не пресичат „ алената линия “ по отношение на статута на Тайван.

Според Съвета, задачата е да се попречи на Съединени американски щати и интернационалната общественост да си сътрудничат с островната страна.

Китай акцентира, че уреждането на тайванския въпрос е един от главните му цели и всяка интервенция не би била толерирана. Пекин съобщи, че няма място за компромис и прикани Съединени американски щати да подходят рационално, с цел да избегнат утежняване на връзките си с Китай и да не рискуват мира и стабилността в пролива, се споделя още в отчета.

Китай упорства, че постигането на мир и непоклатимост в района е допустимо, единствено в случай че всички се придържат към Консенсуса от 1992 година и се следва правилото „ един Китай “.

Правителството на Демократичната прогресивна партия (DPP) в никакъв случай не е приемало „ Консенсуса от 1992 година “, тъй като счита, че това значи, че Тайван е част от Китай.

В същото време така наречен консенсус бе употребен от предходното държавно управление на Гоминдана (KMT) в интервала 2008 година – 2016 година като съществена формула в поддръжка на връзките сред Тайван и Китай. KMT интерпретира консенсуса като единодушие на двете страни, че има единствено „ един Китай “, само че всяка страна е свободна да пояснява какво значи това.

В отчета Съвета по континенталните въпроси приканва Китай да се изправи пред действителността в Тайванския пролив, да почете публичното мнение в Тайван и да се откаже от стремежите си за присъединение и дипломатическо изтриване на страната. Пекин би трябвало да подходи прагматично, да поеме отговорността за поощряване на позитивното взаимоотношение с Тайван и да позволи разногласията чрез разговор.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР