Кампанията за коригиране на националността на тайванците в Норвегия наскоро

...
Кампанията за коригиране на националността на тайванците в Норвегия наскоро
Коментари Харесай

Норвегия отнема правото на национална принадлежност на тайванци, пребиваващи в страната

Кампанията за поправяне на националността на тайванците в Норвегия неотдавна разгласи, че възнамерява да подаде нова тъжба до Комисията по правата на индивида към Организация на обединените нации, откакто Европейският съд по правата на индивида разгласи делото за неправилното наименоване на тайванските жители като „ китайски жители “ за невалидно.



В началото на месец май ръководителят на Кампанията и други лица подадоха тъжба до Европейския съд по правата на индивида в Страсбург, Франция. Във възражението се показва, че решението на норвежкото държавно управление да записва жители на Тайван като китайски жители в документи за престояване на територията на страната е нарушаване на правото им на лична еднаквост, което съгласно членовете на Кампанията е предпазено в член 8 от Европейската спогодба за правата на индивида.

През юли месец Европейския съд по правата на индивида стартира разглеждането на делото, а в края на месеца арбитър Лорейн Шембри Орланд постанови, че не са налице никакви нарушавания на правата и свободите, избрани в Конвенцията или в протоколите към нея.

Ръководителят на акцията и другите участници показаха разочарованието си, като обявиха, че норвежките съдилища и Европейският съд по правата на индивида не са им разрешили да показват своите причини, нито са показали основни претекстове за своите решения. Те също по този начин упрекнаха съдията, че преглежда делото им напълно като политически въпрос, без да регистрира правните фактори.

През месец юни 2010 година тайванските жители в Норвегия са показали „ Тайван “ в полето за отбелязване на народност в картите си за престояване. Въпреки това, откакто тогавашният външен министър на европейската страна Йонас Гахр Стор удостовери в Народното събрание, че Норвегия води политика на „ един Китай “, националността на тайванците бе записана като „ китайска “ от Норвежката дирекция по имиграцията (НДИ).



Кампанията се опита да реши този въпрос, като подаде тъжба до НДИ през 2017 година Исканията ѝ не бяха почетени и през ноември 2020 година Кампанията заведе дело във Върховния съд на скандинавската страна.

Съдът обаче реши, че „ обжалването не може да продължи “ без да бъдат дадени спомагателни пояснения. Той пренебрегва настояването на членовете на Кампанията да се явят в съда и правото на заслужено чуване. В резултат ръководителят реши да се обърне към Европейският съд по правата на индивида и да съди Норвегия за нарушение правата на индивида.

„ Нашата единствена вяра е, че правото ни да бъдем третирани и приети като жители на Тайван може да бъде почетено от страната ни на престояване, сходно на нашите тайвански сънародници, пребиваващи в доста други европейски страни “.



Кампанията ще разгласи своите бъдещи проекти след полемики с юристи през септември.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР