Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву призовава за

...
Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву призовава за
Коментари Харесай

Джоузеф Ву призовава за включване на Тайван в ООН

Министърът на външните работи на Тайван Джоузеф Ву приканва за по-устойчива система на Организация на обединените нации, включвайки Тайван, който има опцията да способства със своя опит. Той направи свое изказване, в което показва за какво китайският напън не трябва да оказва въздействие, когато става дума за неща оттатък политическите пристрастия.

" След повече от 200 милиона инфектирани и над 4 милиона смъртни случаи, пандемията, породена от Covid-19, продължава да се разраства по целия свят. Тя има мощно опустошително влияние в социално-икономически проект върху интернационалната общественост и на процедура не пощади нито една страна. Пандемията наруши международната търговия, докара до разгръщане на бедността, повлия отрицателно върху образованието и равенството сред половете, като страни със междинни до ниски приходи понесоха по-голямата тежест.

На фона на следващата вълна, провокирана от мощно заразния Делта вид, и опитите на страните да се оправят с нея, светът чака от Организация на обединените нации да концентрира своите старания за превъзмогване на рецесията и по-бързо и устойчиво възобновяване. Това е сложна задача, която изисква присъединяване на всички. Време е интернационалната организация да посрещне Тайван в ролята му на скъп и заслужен сътрудник, който е подготвен да подаде ръка за помощ.

През последните няколко месеца Тайван, както и доста други страни, се сблъскват с повишаване на случаите на Covid-19 след съвсем година триумф в преодоляване на вируса. И въпреки всичко той се оправи със обстановката и се оказа още по-подготвен да работи със съдружници и сътрудници за превъзмогване на трудностите. Ефективният отговор на Тайван против пандемията, бързото разширение на потенциала за облекчаване на търсенето по световните вериги за доставки и значителната му помощ към партньорски страни по целия свят приказват за обстоятелството, че не липсват безапелационни аргументи Тайван да играе градивна роля в системата на Организация на обединените нации.

Въпреки това, под натиска на Китайската национална република, Организация на обединените нации и нейните профилирани организации не престават да отхвърлят Тайван, като се базират на Резолюция 2758 на Общото заседание на Организация на обединените нации от 1971 година като правно съображение за това изключване. Но Резолюцията е кристално ясна: тя само преглежда въпроса за китайското показване в ООН; не се загатва претенцията на Китай за суверенитет над Тайван, нито се оправомощава Китай да съставлява Тайван в системата на Организация на обединените нации. Факт е, че КНР в никакъв случай не е управлявала Тайван. Това е действителността и статуквото от двете страни на Тайванския пролив. Тайванският народ може да бъде представян на интернационалната сцена единствено от национално определеното си държавно управление. Докато се слага знак за тъждество сред Резолюцията и китайския принцип „ Един Китай “, КНР случайно постанова своите политически възгледи над Организация на обединените нации.

Абсурдът не стопира дотук. Изключването на страната уязвява и тайванското гражданско общество. Притежателите на тайвански паспорти нямат достъп до постройките и пространствата на Организация на обединените нации, както за обиколка, по този начин и за осъществяване на срещи, като в това време тайванските публицисти не могат да получат акредитация за отразяване на събития на Организация на обединените нации. Единствената причина за това дискриминационно отношение се базира на тяхната народност. Изключването на членовете на тайванското гражданско общество от Организация на обединените нации опонира на идеала за многоликост, на главните правила на Организация на обединените нации за поощряване на зачитането на правата на индивида и главните свободи и попречва цялостните старания на Организация на обединените нации.

В продължение на шест десетилетия Тайван оказва помощ на своите сътрудници по света. След приемането на Програмата на Организация на обединените нации до 2030 година, тя се концентрира върху подпомагането на сътрудниците в постигането на задачите за стабилно развиване, а неотдавна се ангажира с антиепидемичния отговор и постпандемичното възобновяване. Междувременно, вкъщи, Тайван е извършил своите цели за реализиране на тъждество сред половете, чиста вода, положително публично здраве и благоденствие. Нашите новаторски решения употребяват публично-частните партньорства в интерес на обществото.

Докладът за международното благополучие за 2021 година класира Тайван преди всичко в Източна Азия и на 24-то място в света. Класацията демонстрира по какъв начин хората в дадена страна се отнасят към обществената поддръжка, която получават, и отразява значително осъществяването на задачите за стабилно развиване. Тайван е подготвен да съобщи своя опит и да работи с интернационалните сътрудници, с цел да построи по-добро и стабилно бъдеще за всички.

Във време, когато светът дава явен апел за дейности в региона на климата и за реализиране на нулеви равнища на въглеродни излъчвания до 2050 година, Тайван интензивно чертае пътна карта към реализиране на задачата и е изготвил особено законодателство, което да улесни този развой. Изменението на климата не познава граници и съгласуваните старания са наложителни, в случай че желаеме стабилно бъдеще. Тайван знае това и търси най-хубавите способи за преобразяване на провокациите за понижаване на въглерода в нови благоприятни условия.

По време на полагане на клетвата си през юни тази година генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш акцентира, че пандемията от Covid-19 разкри нашата обща накърнимост. Той сподели, че Организация на обединените нации, както страните и хората, на които тя служи, могат единствено да се възползват от привличането на другите.

Отхвърлянето на сътрудници, които имат опцията да допринесат, е морална и материална загуба за света, доколкото всички се стремим да реализираме по-стабилно възобновяване дружно. Тайван е мощ на положителното. Сега е моментът да поканим Тайван на масата и да му позволим да помогне. "
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР