Съветът на Европейския съюз прие задействането на директивата за минимални

...
Съветът на Европейския съюз прие задействането на директивата за минимални
Коментари Харесай

Николай Чирпанлиев: Граждани от Украйна, влезли на територията на България, могат да бъдат спокойни

Съветът на Европейския съюз одобри задействането на директивата за минимални стандарти за даване на краткотрайна протекция поради бежанците от Украйна.

Така бежанците ще получат право на краткотраен престой, както и достъп до трудовия пазар и системите за обучение, опазване на здравето и обществени грижи.

Тези права ще важат и за мигрантите, пристигнали законно в Украйна преди началото на войната.  Те ще бъдат допускани по-лесно през границите на Европейски Съюз.

Предвижда се в началото тези облекчения да важат за една година, като могат да бъдат удължени още два пъти по 6 месеца.

Темата разяснява в “Нашият ден “ Николай Чирпанлиев , полковник от запаса и някогашен ръководител на Агенцията за бежанците:

“В нашата страна посрещаме всички хора, които имат разнообразни типове проблеми, свързани с военните дейности, които се водят сега на територията на Украйна. Това са и български жители, които по една или друга причина обитават в Украйна и събитията са ги заварили там, и доста бесарабски българи, както и доста украински жители. “

Важно ли е да се извърнат към Агенцията за бежанците

“Съгласно закона за организацията и бежанците, всички жители, имащи сходен проблем – военни дейности на техни територии, влизайки на територията на България, имат право на изискат леговище в нашата страна.

Снощи Европейски Съюз взе доста значимо решение – да се позволяват на територия на Европейски Съюз безусловно всички жители били те с или без документи, като им се дава опция да живеят на териториите на въпросните страни от Европейски Съюз.

По някаква причина не са могли да си вземат задграничните паспорти и даже персоналните документи, те могат да влязат на територията на страни от Европейски Съюз .

За  жителите, които не са съумели да вземат документите си и нямат такива в себе си, ще им се издадат съответните тук-там .

Знаем, че дипломатическите представителства на България в Украйна са закрити, всички са в България.



Полша до този миг одобри десетки хиляди жители на Украйна – основава им съответните документи и им обезпечава протекция. Те имат право в идващите две години, на третата година имат право на два пъти по шест месеца да им се продължава тази опция. Всички жители, влезнали на територията на България, могат да бъдат спокойни.

Ние имаме с Украйна от няколко години съглашение за безвизов режим на територията на нашите страни. Единствената разлика беше в това, че когато се влезе безвизово в България, имат право да бъдат единствено три месеца на територията на страната. А в този момент към този момент се п редоставя опция на тях, децата им и всички, които имат потребност, да се устройват на работа, а децата да бъдат настанени в градини и ясли . Този въпрос е решен.

Още през 2013-2014 година, когато породи украинската рецесия, Министерски съвет сътвори Национален действен щаб, вероятно за жителите от Украйна, които биха поискали протекция. Там бяха дефинирани всички правила, само че те бяха съгласувани с нашия Закон за леговище и бежанци.

Трябва да се разграничат двата вида – единият е филантропичен, другият е бежански статут. Бежанският статут се издава единствено при по-специфични условия , в случай че има персонално някакви нарушавания на правата на съответния жител.

Хуманитарният статут се издава на всички, които имат съображение да дойдат в България и да им се даде помощ. Разликата сред филантропичния и бежанския статут се показва в това, че при филантропичния статут имат право да обитават три години на територията на България, до момента в който при бежанския пет години . И те получават удостоверения, същите като нашите.

Новото е в това, че хората, които идваха тогава – от Сирия, Ирак и други страни, имаха доста огромен проблем с връзките, трябваше да се наемат преводачи от съответните езици, което доста бавеше въпросните процеси, а сега няма подобен проблем.

Държавната организация за бежанците има потенциал от към 5 000 души и може в първите няколко дни, когато влязат украинските жители и няма къде да бъдат настанявани, могат за дни да бъдат настанявани в изискванията, които дава Агенцията, до момента в който се решат административно-бюрократичнине им проблеми. “

Чуйте диалога от звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР