Съветът на Европа изрази безпокойство от информацията, че българските гранични

...
Съветът на Европа изрази безпокойство от информацията, че българските гранични
Коментари Харесай

Съветът на Европа изрази безпокойство от насилието над мигранти на българската граница

Съветът на Европа изрази безпокойствие от информацията, че българските гранични управляващи задържат нелегално и малтретират хора, търсещи леговище. Това се споделя в на комисаря по човешките права на Съвета на Европа Дуня Миятович до българското държавно управление, в което тя желае информация за следствието по случая.

Писмото е изпратено във връзка, в което взе участие Свободна Европа, което сподели по какъв начин млад сириец е прострелян, откакто е отхвърлен към Турция. Според очевидци и самостоятелни специалисти бежанецът е прострелян от българската страна, където е имало граничари. Българското вътрешно министерство (МВР) споделя, че е провело следствие на случая взаимно с Турция и отхвърля да е имало пукотевица.

“Обезпокоена съм от сериозните обвинявания [...] в това число във връзка с противозаконното задържане и малтретиране на бежанци, хора, търсещи леговище, и мигранти, както и за обстановки, които са довели до гибелта или раняването на някои от хората, които са се пробвали да пресекат границата в България ”, написа в писмото на Миятович от 13 декември, адресирано до премиера Гълъб Донев и вицепремиера Иван Демерджиев.

Тя показва терзания от “нарастващата процедура ” през последните години да се отблъскват хора на българската граница, без да им се даде опция да подадат молба за леговище и без да се направи оценка дали дават отговор на изискванията да получат бежански или филантропичен статут.

Миятович припомня, че страните членки на Съвета на Европа са поели обвързване да подсигуряват “правото на живот на търсещите леговище и мигрантите, да ги пазят от мъчения и нечовешко и унизително отношение и да вкарат гаранции против групово експулсиране ”. Тя показва терзание и от антиимигрантската реторика, употребена от политици в България.

В отговора си служебният вицепремиер и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев показва, че България “стриктно съблюдава интернационалното филантропично право и човешките права ”.

“Всички ограничения за гарантиране на дейно ръководство на границите и граничен надзор се ползват като се подсигуряват главните права и свободи на всички хора, в това число и правото на леговище ”, написа Демерджиев.

Той показва, че службата за човешките права на европейската гранична организация “Фронтекс ” е правила инспекции в два пъти през 2022 година и не е разкрила нарушавания. Като доказателство, че няма проблем на границата, той цитира и заключенията на задачата на Европейската комисия, която трябваше да откри дали България е подготвена за участие в Шенгенското пространство.

Демерджиев регистрира пред Миятович триумфи в битката с противозаконната миграция и напомня случаите, при които български гранични служители на реда починаха при осъществяване на служебните си отговорности. Той отхвърля изказванията в писмото, че има “нарастваща процедура ” да се отблъскват хора на българската граница, без да им се даде опция да подадат молба за леговище, както и обвиняването в възходяща антиимигрантска изразителност от страна на политиците.

Lighthouse Reports, Le Monde, Der Spiegel, Sky News, ARD и The Times сподели по какъв начин млад сириец е прострелян след отблъскването му в Турция. Според групата мигранти очевидци на случилото се, както и съгласно заключенията на самостоятелни специалисти, които изследват видеокадрите, бежанецът е прострелян от българската страна, където е имало граничари.

изстрелът да е бил създаден от българска територия. Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев даже дефинира разкритията по случая ”.

предизвикат подозрения, че противозаконното задържане на мигранти в колиба с решетки и връщането им в Турция без достъп до процедура по интернационална протекция се правят със знанието на чиновници на Фронтекс, командировани в България.

През 2022 година има четири пъти повече опити на мигранти да преминат границата с Турция спрямо предходната година, сочат формалните данни.
 За първи път на видео. Как сирийски емигрант беше прострелян на българската граница  please wait The code has been copied to your clipboard. The URL has been copied to your clipboard
No media source currently available
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР