Съветът на ЕС се очаква да гласува следващата седмица за

...
Съветът на ЕС се очаква да гласува следващата седмица за
Коментари Харесай

Съветът на ЕС се очаква да одобри Истанбулската конвенция следващата седмица, според евродепутати

Съветът на Европейски Съюз се чака да гласоподава идната седмица за въвеждането на Истанбулската спогодба. Това заяви съдокладчикът на Европейския парламент Арба Кокалари на конференция, на която изрази очакване при идното гласоподаване да се реализира необятно болшинство, съобщи Българска телеграфна агенция.

Шест страни от Европейски Съюз още не са утвърдили документа, само че идното решение за въвеждането на конвенцията в Европейски Съюз ще усили натиска над тях. Конвенцията ще стане използвана в полетата на отговорност на Европейски Съюз - по въпроси на правно и полицейско съдействие, при битката с дискриминирането, по въпросите за равенството на половете, разясни тя.

По нейните думи Европейската комисия ще следи и ще събира данни от всички страни в Европейски Съюз за случаите на принуждение, учредено на пола. Така даже страните, които още не са утвърдили конвенцията, ще би трябвало да ползват европейското законодателство, добави Кокалари. Става дума за отбрана на главните права на всички европейски жители и при ликвидиране или обезчестяване полицията да се намесва във всички страни от Европейски Съюз, разясни тя.

Вторият съдокладчик на Екологичен потенциал Лукаш Кохут заяви, че има признаци за понижаване на броя на страните, които не са въвели до момента конвенцията. По неговите думи може да се чака смяна на мнението на Литва и Чехия.

В идното гласоподаване в Съвета на Европейски Съюз е належащо да се реализира квалифицирано болшинство. Това значи, че ще бъде нужна поддръжката на най-малко 15 от 27 страни (55 на сто), които съставляват най-малко 65 на 100 от популацията в Европейски Съюз. 

До септември предходната година конвенцията е подписана от всички страни в Европейски Съюз и е утвърдена от 21 от тях (Австрия, Белгия, Германия, Гърция, Дания, Естония, Ирландия, Испания, Италия, Кипър, Люксембург, Малта, Холандия, Полша, Португалия, Румъния, Словения, Финландия, Франция, Хърватия и Швеция). България, Латвия, Литва, Словакия, Унгария и Чехия към момента не са утвърдили конвенцията, означи неотдавна Европейският парламент.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР