Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането

...
Съветът на ЕС може да гласува по въпроса за приемането
Коментари Харесай

ЕС може да гласува за приемането на България и Румъния в Шенген още през декември

Съветът на Европейски Съюз може да гласоподава по въпроса за приемането на България и Румъния в Шенген през декември, заяви през днешния ден чешкият министър по европейските въпроси Микулаш Бек от името на председателството на институцията, предава Българска телеграфна агенция.

България и Румъния извършиха условията, председателството поставя старания да се причислят към Шенген и работи за одобряване с единогласие на решение през декември, съобщи той пред Европейския парламент в спор по искане на групата на социалистите и демократите (СиД). Бек добави, че идната седмица в двете страни ще се състои инспекция от Европейската комисия и представители на страните от Европейски Съюз за използването на законодателството за защита на външните граници.

Зам.-председателят на Европейска комисия Маргаритис Схинас дефинира идната инспекция като израз на " похвална бистрота ", тъй като е по самодейност на София и Букурещ. По неговите думи е време за разширение на Шенген и от 2011 година Европейска комисия упорства за приемането на България и Румъния.

Поздравявам двете страни за метода, по който управляваха външната граница при потока от украински бежанци. Те дадоха образец и ни накараха да се гордеем, съобщи Схинас.

От името на групата на Европейската национална партия (ЕНП) Манфред Вебер уточни, че България и Румъния са подготвени за Шенген и е недопустимо от 11 години да няма прогрес в Съвета на Европейски Съюз. Не са нужни оправдания, а дейности, двете страни имат мощната ни поддръжка, добави той.

Председателят на СиД Ираче Гарсия означи, че без справедливи аргументи двете страни чакат 11 години. Българите и румънците имат същите права, като останалите жители на Европейски Съюз. Става дума за правдивост. Проверките на българи и румънци по границите са дискриминация, добави тя. По нейните думи неприемането на двете страни объзсърчава българите и румънците, и е в услуга на антиевропейските популисти.

София инт Велд (Обнови Европа) съобщи, че се усеща засрамена, че българите и румънците получават неравноправно отношение. Срамувам се от Съвета на Европейски Съюз, че не извършва отговорностите си. Въпросът не би трябвало да се употребява за политически борби по други тематики. Срам ме е от холандското държавно управление, което попречва напредъка поради вътрешнополитически аргументи. Спазването на европейските правила не е еднопосочна улица. Призовавам премиера Марк Рюте да съблюдава разпоредбите и да поддържа приемането на България и Румъния. Време е да сложим единството над вътрешната политика, прикани Инт Велд.

Тинеке Стрик (Зелени) съобщи, че приемането в Шенген не е единствено право, а и отговорност. В последните години има данни за непрекъснати случаи на отбиване и принуждение на мигранти по границите на двете страни. Призоваваме за решение, съобразено с достиженията, добави тя. Стрик настоя разширението на Шенген да не се смесва с други въпроси. Ако България схване този метод, би трябвало да се откаже от ветото си по процеса на договарянията със Северна Македония, счита тя.

Гидо Рай ( " Идентичност и народна власт " ) разяснява, че българите и румънците от дълго време живеят в Европейски Съюз, възползват се от обществените системи и пращат получените бюджетни суми вкъщи, подкопават размера на заплатите. Румъния е " европейския див запад ", по какъв начин може толкоз корумпирана страна да бъде в Европейски Съюз, попита той. Българско-турската граница бе в ръцете на проведената престъпност, само че в последно време (държавата) си я върна назад. Нямаме потребност от двете страни нито в Шенген, нито в Европейски Съюз, заключи Рай, който получи забележка от председателстващия съвещанието на Екологичен потенциал.

Ангел Джамбазки (Европейски консерватори и реформатори/ВМРО) уточни, че неприсъединяването на двете страни към Шенген е същински политически срам за управлението на Европейски Съюз. Това е двоен стандарт, двуличие и лицемерие. Основната причина е стопанската система, заключи той.

Клеър Дейли (Левите) съобщи, че поначало е за разширението на Шенген. Тя добави, че по границите на България, Румъния и изключително Хърватия се оказва принуждение над мигрантите. Европейски Съюз наподобява възнаграждава сходно държание, разяснява тя.

Предвижда се по-късно този месец Екологичен потенциал да одобри нов апел за присъединението на България и Румъния към Шенген.

 
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР