Съветът на директорите на БФБ-София определи максимални стойности на съотношението

...
Съветът на директорите на БФБ-София определи максимални стойности на съотношението
Коментари Харесай

Борсовият оператор определи максимални стойности за съотношението на неизпълнените поръчки

Съветът на шефовете на БФБ-София дефинира оптимални стойности на съотношението на неизпълнените поръчки (OTR) по отношение на новата нормативна рамка на MiFID II и MiFIR, излиза наяве от известие, качено на уеб страницата на борсовия оператор.

OTR дефинира коефициента сред въведените, модифицирани и изтрити поръчки и изпълнените покупко-продажби и цели главно да се предотврати основаване на условия за търговия в нарушаване на открития ред на контролираните пазари.

Борсата пресмята OTR за всеки борсов член след края на всяка борсова сесия на база размер на въведените поръчки и изпълнените покупко-продажби и на база брой на въведени поръчки и изпълнени покупко-продажби.

Максимална стойност на OTR на база размер:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 5 000 000

2. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 10 000 000

Максимална стойност на OTR на база брой поръчки:

1. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE – 1 000

2. Максимална стойност на OTR за Основния пазар BSE за борсови членове, настоящи в качеството на маркет-мейкър – 5 000

3. Максимална стойност на OTR за Алтернативния пазар BaSE – 1 000

Решението влиза в действие, считано от 3 януари 2018 година, като при нужда предстои на смяна.

От същата дата борсовите членове ще получават самостоятелни ежедневни доклади за стойностите на OTR, изчислен на база размер и брой поръчки за всяка емисия финансови принадлежности за съответния борсов член. Отчетът ще бъде наличен чрез интернет страницата на борсата в деня, идващ този, към който се калкулират съотношенията.

Също по този начин, считано от януари 2018 година, се трансформират условията за „ айсберг ” поръчките в Xetra.

При въвеждане на „ айсберг ” поръчки от горепосочената дата, или при следваща трансформация, общият размер на “айсберг ” поръчката следва да бъде с минимална стойност (брой*лимитирана цена), не по-малка или равна на левовата равноценност на 10 000 (десет хиляди) евро. Изискванията върховият размер да е най-малко 5 (пет) на 100 от общия размер на “айсберг ” поръчката се резервира. „ Айсберг ” поръчка, която не дава отговор на условията за минимална стойност, се отхвърля от системата, показват от БФБ.

От 3 януари айсберг поръчки няма да бъдат налични като вид поръчки за общински и корпоративни облигации, както и за Държавни скъпи бумаги, до приемане на позволение от Комисията за финансов контрол.

БФБ-София е планувала тези поръчки в смяната на Правилника за активността си, въз основа на който ще бъде издадено това решение. Операторът показва, че ще осведоми навреме при възобновяване на „ айсберг ” поръчките за описаните принадлежности.

В същото време, считано от 2 януари 2018 година, акциите и борсово търгуваните фондове ще бъдат с присвоени стъпки на котиране (tick size) според оповестената на уеб-страницата на Комисията за финансов контрол, „ Информация за среднодневния брой покупко-продажби за излъчванията акции, позволени до търговия на БФБ-София АД ”.

Присвоените стъпки на котиране могат да бъдат открити в референтните данни на всеки инструмент, които са налични чрез машинно-четим data feed на адрес http://rss.bse-sofia.bg/?page=ReferenceData.

Присвоените стъпки на котиране, използвани към 2 януари 2018 година, могат да бъдат открити на уеб страницата на борсата. Информация за съответните диапазони, в които попада всеки от инструментите, може да бъде открита във втория работен лист на файла.

Информацията ще бъде актуализирана на 29 декември 2017 година след края на комерсиалната сесия.

За останалите принадлежности, позволени до търговия на БФБ-София, се резервират стъпките на котиране от 3 знака след десетичната запетая.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР