Саудитска Арабия възстанови дипломатическите отношения с Канада. Това съобщи СиЕнЕн,

...
Саудитска Арабия възстанови дипломатическите отношения с Канада. Това съобщи СиЕнЕн,
Коментари Харесай

Канада и Саудитска Арабия възобновиха дипломатически отношения

Саудитска Арабия възвърне дипломатическите връзки с Канада. Това заяви СиЕнЕн, базирайки се на външното министерство на страната. Така се постави завършек на петгодишното различие към задържането на деятели от Рияд, което навреди на търговията и връзките с двете страни. Решението следва полемики сред саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман и министър-председателя на Канада Джъстин Трюдо предишния ноември в коридорите на форума на Азиатско-тихоокеанското икономическо съдействие (APEC) в Банкок.

Беше решено да се възвърне равнището на дипломатическите връзки със Саудитска Арабия до предходното равнище, показаха от канадското външно министерство.

Двете страни също оповестиха Жан-Филип Линто за нов дипломат на Канада в Саудитска Арабия и показаха желанието си да възстановят дипломатическите връзки на основата на взаимно почитание и общи ползи.

Отношенията на Канада със Саудитска Арабия се утежниха през 2018 година, откакто публични лица в Отава упрекнаха кралството в нарушавания на правата на индивида и желаеха освобождението на арестуваните деятели.

Саудитска Арабия отговори със заледяване на нови търговски и капиталови покупко-продажби, прекъсване на полетите до Канада, преназначаване на студенти, учещи там, и експулсиране на посланика на Канада в Саудитска Арабия, като в същото време отзова своя личен.

Източник: skafeto.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР