Саудитска Арабия обмисля да продаде част от петрола си на

...
Саудитска Арабия обмисля да продаде част от петрола си на
Коментари Харесай

Саудитска Арабия обмисля продажба на петрол в китайски юани

Саудитска Арабия обмисля да продаде част от петрола си на Китай в юани, а не в щатски долари, написа The Wall Street Journal, базирайки се на източници, участващи в " дейни договаряния " сред Рияд и Пекин. Подобен ход е голяма смяна на съществуващия финансов модел, доминиран от американската валута, която е интернационална аварийна валута в продължение на повече от половин век, настояват специалисти.

Китай купува над една четвърт от петрола, изнесен от Саудитска Арабия, което значи, че минаването на тези покупко-продажби в юани доста ще увеличи интернационалния профил на китайската валута.

В оммента 80% от международните продажби на нефт се правят в долари, като саудитците търгуват извънредно в американска валута от 1974 година,  когато Вашингтон предлага гаранции за сигурност на Рияд в подмяна на лоялността към така наречен петродоларова система.

Всъщност Китай и Саудитска Арабия разискват ценообразуване на петролни покупко-продажби в юани в продължение на шест години, само че тези договаряния неотдавна са станала изключително интенцивни евентуално поради недоволството на Саудитска Арабия от политиката на администрацията на президента Джо Байдън, споделят политически анализатори.

Вашингтон по всякакъв начин пробва да се дистанцира от водената от Саудитска Арабия война в Йемен, която потопи така и така най-бедната нация в Близкия изток в голяма филантропична злополука, до осъждането на престолонаследника принц Мохамед бин Салман поради злокобното ликвидиране на журналиста Джамал Кашоги. А Рияд очевидно е смутен от това, което счита за дълг на Съединени американски щати - да извършват своите задължения за сигурност към кралството.

Нарастващата неприязън на Съединени американски щати към доста от най-големите производители на нефт в света, като Венецуела, Иран и Русия, към момента е от изгода на Саудитска Арабия. Съобщава се, че Байдън възнамерява пътешестване до кралтвото по-късно тази пролет в опит да усъвършенства връзките сред двете страни.

Ако саудитците въпреки всичко стартират сполучливо да продават петрола си на Китай в юани, то този ход може да бъде последван и от другите огромни снабдители на горива за Китай. Такива са Ангола, Ирак и Русия.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР