Саудитска Арабия е почти сигурният домакин на Световното по футбол

...
Саудитска Арабия е почти сигурният домакин на Световното по футбол
Коментари Харесай

Саудитска Арабия няма конкуренция за Мондиала през 2034 г.

Саудитска Арабия е съвсем сигурният хазаин на Световното по футбол през 2034 година, откакто при приключването на крайния период за подаване на поръчки през вчерашния ден бе единственият претендент.

Това разгласи ФИФА в публично известие. Австралия също имаше желание да претендира, само че реши да не го прави, по този начин напревара няма да има.

Решението кои да одобряват Мондиалите през 2030-а и 2034 година ще бъде дефинитивно взето на конгреса на ФИФА в края на идната година. А домакините към този момент са ясни.

Юбилейният Мондиал след 7 година ще е на три континента - за първи път, откакто две кандидатури е сплотиха - тази на Испания, Португалия и Мароко, както и на Уругвай, Аржентина и Чили. Плановете са тогава шампионата да стартира в Латинска Америка - първото, през 1930 година, е извършено в Уругвай. След това да се реалокира в Европа и Африка.

През 2026 година шампионатът ще е в Съединени американски щати, Мексико и Канада.

Осем години по-късно Световното очевидно ще бъде обещано на Саудитска Арабия, която така и така към този момент е трайна и комерсиална футболна дестинация. Кралството семейства на шампионати за национални купи и суперкупи на европейски страни. Направи и състезание с мегазвезди като Кристиано Роналдо, Карим Бензема, Садио Мане и така нататък и тъй наречените Отделно от това има ползи в спортове като професионален бокс, голф, моторни, отпред с Формула 1.

Така 12 година след Катар, най-голямото спортно събитие в света се завръща в Близкия изток. И се обрисува още веднъж да се организира през зимата, когато температурите са по-поносими.

" За Австралия щеше да бъде е мъчно да се конкурира с кандидатурата на Саудитска Арабия за домакинство на Мондиал 2034 ", разяснява пред " Ройтерс " основният изпълнителен шеф на Австралийската футболна централа Джеймс Джонсън, откакто страната избра да не взе участие в конкуренцията.

Той изрази неодобрение от късия период за изследване на възможното домакинство, защото ФИФА прикани за кандидатури на 4 октомври.

" Беше лека изненада, че процесът е толкоз ранен, само че вижте, ние се опитахме да се оправим с това. За всяко решение, което взимам за австралийския футбол, преглеждам мощните и слабите страни, опциите и заканите ", съобщи Джонсън пред публицисти по видеоконферентна връзка от Доха, Катар.

" Осъзнах, че можем да имаме късмет, само че мисля, че в последна сметка резултатът нямаше да бъде удобен за Австралия... Трябва да сме реалисти, Саудитска Арабия е мощна кандидатура. Те имат доста запаси и освен, свързани със Световното състезание за мъже през 2034 година. Те смущават европейския клубен футбол сега. Тяхното държавно управление дава приоритет на вложенията във футбола и с това е мъчно да се конкурираме ", добави той.

Джеймс Джонсън разяснява още, че Австралия ще се концентрира върху кандидатурите за Купата на Азия за дами през 2026-а и Световното клубно състезание през 2029 година
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР