Състоянието на пандемията и развитие на следваща вълна събра извънредно

...
Състоянието на пандемията и развитие на следваща вълна събра извънредно
Коментари Харесай

Радев събра министри заради пандемията, Кацаров обяви, че влизаме в оранжевата зона до дни

Състоянието на пандемията и развиване на последваща вълна събра изключително при президента няколко министри. Това наложи здравният министър Стойчо Кацаров да прекъсне отпуска си, а от ГЕРБ го упрекнаха, че ги е излъгал и по тази причина не се е явил на чуването в Народното събрание.

Предишните талази от коронавирусна зараза са ръководени безредно, несъответстващо и без проект, сподели Румен Радев при започване на работна среща. Според него е значимо да има ясни и съответно написани ограничения на държавното управление за справяне с пандемията.

" Виждаме, че случаите нарастват всеки ден и експертите споделят, че сме на прага на последваща вълна ", добави той.

Държавният глава посочи, че днешната среща не е за установяване и дискустиране на локдаун, а с цел да се осведомят българите, които имат право да знаят по какъв начин държавното управление ръководи рецесията и ограниченията, които още бъдат подхванати.

Радев поздрави служебния министър на опазването на здравето, че за малко време са направени разбори на оправянето с предходните талази, както и за това, че за първи път имаме обстоен проект с ясни критерии и индикатори по какъв начин да се разгърне здравната система, тъй че да се минимизират следствията.

" Досега страната ни е на трето място в Европейски Съюз по смъртност от ковид и на 8 място в света ", добави Радев. Всички министри - на опазването на здравето, на обществената политика, образованието и туризма, както и финансовият Асен Василев, настояха за незабавна актуализация на бюджета в този момент, тъй като след месец-два ще бъде късно.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

" Имаме шансове да преминем по-леко, с по-малко жертви и разноски, и по-малки ограничавания на бизнеса ", рапортува Кацаров на президента.

Броят на инфектираните пораства през последните седмици, към момента се намираме в зелената зона, дейните случаи порастват.

В рамките на идващите 7 до 10 дни страната ни ще навлезе в оранжева зона или второ равнище на заплаха , рапортува здравният министър Стойчо Кацаров пред президента на свиканата от него изключителна среща на " Дондуков " 2.

Той уточни, че сме готови да посрещнем новата вълна, само че изиска незабавна актуализация на бюджета в Народното събрание.

Кацаров призна, че управляващите не могат да преодолеят отрицателните настройки по отношение на имунизирането. По данни от през днешния ден близо 70% от лекарите са с сложена ваксина, похвали се министърът.

Тестове, дрехи и средства за стерилизация на този стадий нашата оценка е, че системата разполага с задоволително и не е належащо нищо в допълнение, посочи Кацаров.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

След здравния министър рапортува и вицепремиерът Гълъб Донев - за социално-икономическите ограничения при вероятно ново затваряне.

И той на собствен ред насочи зов за незабавна актуализация на бюджета, с цел да има пари за пенсионерите.

" Ако тя не се случи до края на август месец, мъчно биха се намерили средства по разнообразни разходни пера на бджета. Ако не се случи по-бързо, отново би трябвало да търсим средства за 50-те лв. на пенсионерите, вероятно запаси в бджета за пренасочване на спомагателни 104 млн. от други разноски.

Достигнали сме рекордно ниска безработица от 5,4%, похвали се общественият министър.

" 165 557 души са записаните безработни, което е малко над 5,04%, това са най-ниските индикатори, откогато ги следи Агенцията по заетостта. Понижението е към 36-37% на годишна база. Това е показателно и във връзка с приходите в Национален осигурителен институт, НЗОК и други от налози и осигурителни вноски ", заключи вицепремиерът, който изреди всички към този момент известни ограничения за подкрепяне на хората и бизнеса при ограничавания поради пандемията.

" Затварянето на браншове в сегашния миг попада в хипотезата на отрицателния сюжет ", направи ангажимента вицепремиерът.

Министърът на туризма Стела Балтова регистрира програмата за летуването на учениците " Отново дружно " като доста сполучлива и прикани да има предвидимост при затварянето на туристическия бизнес. " Всяко затваряне е обвързвано със загуба на скъп капитал, какъвто е човешкият запас ", подсети тя. " Продължаваме да разчитаме, че всеки участник в туристическия бизнес да бъде извънредно виновен в своето държание, с цел да приключим летния сезон и да осъществяваме зимния сезон.

 Снимка: Българска телеграфна агенция

За нас е основно оптимално да бъде образованието в присъствена среда, съобщи министърът на образованието Николай Денков. Той изрази терзание, че към момента единствено 30% от учителите са имунизирани, а 40% са с ваксини измежду учебните шефове. Това слага в риск педагозите, означи Денков. Организира се и обезпечаването на към 44 000 електронни устройства, които липсват сега в учебните заведения, а 34 000 възпитаници нямат достъп до интернет, уточни министърът. Насоките за дейности в епидемиологични условия ще бъдат разисквани с Министерство на здравеопазването до 13 август, а в образованието и със обществените сътрудници - до края на месеца. Договорени са към този момент по 2 дни в допълнение отпуск за учителите, които се имунизират.

Финансовият министър Асен Василев съобщи, че средствата за всички ограничения в Националния действен проект са обезпечени, само че предизвести, че в случай че има закъснение с месец-два на актуализацията на бюджета, това ще сложи в доста затруднена обстановка идващия финансов министър. " За благополучие стопанската система се възвръща бързо и бизнесите работят. Бизнес, където служащите са имунизирани или има ресурса да се тестват постоянно, няма да бъде затварян, сподели още Василев. 1,1 милиарда в приходната част на бюджета към този момент са събрани от плануваните 1,6 милиарда и нямаме терзания, че няма да бъде изпълнена при тежка ковидна вълна, разяснява финансовият министър.

С тези спомагателни доходи ще може да се финансират всички здравни ограничения, които са в размер на 335 млн. лв. спомагателни разноски, с 430 млн. лв. в допълнение ще се поддържа бизнесът, в това число е планувана и поддръжка за авиацията. С 575 млн. лв. се обезпечава финансиране на стратегиите и актуализацията на пенсиите от 1 октомври. Фондът за бедствия и повреди е съвсем привършен, само че предвиждаме в него спомагателни 35 млн. лв., добави още Василев. По думите му всичко това се случва без да се взима спомагателен дълг и без да се усилва дефицитът.

" Чудесна работа ", похвали Румен Радев служебните министри след отчетите им.

Той акцентира, че за първи път е създаден народен действен проект с ясни критерии и индикатори и посочи доста положителната съгласуваност сред министрите и гъвкавостта на премиера Стефан Янев. Президентът прикани депутатите да се отнесат съществено и да актуализират бюджета в незабавен порядък, тъй като е належащо и наложително изискване за справяне с пандемията.



Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР