Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило

...
Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило
Коментари Харесай

Габриела Бюше: Неравенството и по отношение на достъпа до ваксини продължава

Състоянието на 10-те най-богати хора на планетата се е удвоило през пандемията, сочи годишният отчет на неправителствената организация „ Оксфам “, който тази година е озаглавен „ Неравенството убива “.

По традиция отчетът се показва в границите на Световния стопански конгрес в Давос, въпреки и събитието тази година да се организира онлайн поради пандемията. Ден след излизането на отчета, 100 милионери изпратиха писмо с гледище за облагане на най-богатите и самопризнание, че в случай че самите те заплащат по-високи налози, най-бедните ще имат по-голям късмет за оцеляване.

В изявление за „ Събота 150 “ изпълнителният шеф на „ Оксфам “ Габриела Бюше за следващ път настоя за по-сериозни данъци освен върху най-богатите хора, само че и върху най-печелившите бизнеси, както и за ограничението на опциите за укриване и отбягване на налози. Според Бюше е необяснимо светът да стои безразличен към ниския % на имунизация на хората в най-бедните страни , тъй като това е сигурен фактор за продължаването на пандемията.

Бюше изрази вяра, че ще бъдат подхванати ограничения за оправянето с последствията от пандемията и с дълбоките социално-икономически проблеми, които стоят пред света доста преди появяването на Ковид-19.

" Нашият отчет демонстрира повишаването на неравенството . За първи път от потомство насам това се случва и сред страните, до момента в който преди пандемията наклонността бе противоположната. През последните 14 години непрестанно следим по какъв начин милиардерите натрупат от ден на ден и повече благосъстояние. За миналите две години обаче концентрацията на благосъстояние на върха на пирамидата е по-голяма от всичките 14 години взети дружно. В същото време 99 % от популацията на Земята е обедняло поради пандемията. Всъщност, обстановката е доста по-лоша. Още 160 милиона души по света са изпаднали в беднотия поради пандемията.
 
Именно по тази причина озаглавихме отчета „ Неравенството убива “, тъй като има решения, които можеха да бъдат взети, само че не бяха. Най-очевидният образец е неравният достъп до ваксини. Много хора изгубиха живота си поради липса на достъп до ваксини в едва развитите страни или страните с ниски и доста ниски приходи. Вероятността те да си отидат от този свят, в случай че бяха имунизирани, е дребна. Проучванията демонстрират, че е два пъти по-малко евентуално човек да изгуби борбата с Ковид-19, в случай че живее в богата и развита страна. Миналата година имаше проучване на списанието “The Economist ”, съгласно което неналичието на ваксина може да се окаже доста по-голям фактор за загуба на човешки живот поради ковид в сравнение с възрастта. Ние всички обаче знаем какъв брой основен фактор е възрастта в битката против Ковид. Всичко това идва да покаже какъв брой огромно е неравенството при достъпа до ваксини " ", уточни Габриела Бюше.

 ЕПА/БГНЕС

Достъпът до ваксини е сякаш най-яркият и заплашителен образец за голямото неравноправие по света. Това събитие обаче е резултат от дългогодишни проблеми, които пандемията утежни.

" Това е по този начин. Например вложенията в опазването на здравето, което да бъде налично за всички, са извънредно значими. Имаме образци като Тайланд и Коста Рика, страни със междинни приходи. В Коста Рика да вземем за пример разходват за здравната система 1/12 по отношение на сумата в Съединените щати на човек. Въпреки това единствено за десетилетие те съумяха да реализират универсална здравна система, която е налична за всички. В същото време там упованието за дълготрайност на живота е по-голямо по отношение на това в Съединените щати. Примерът е извънредно добър, тъй като илюстрира по какъв начин вложенията в здравната система са от изгода на всички.  

Вярно е, че положителната здравна система е доста значима причина, тъй като имунизациите сами по себе си не са задоволителни. В изискванията на пандемия обаче те в действителност са решаващи. Обезпокоително е, че има страни с доста невисок % на имунизирано население. Например в Африка приказваме за 10 % от хората на целия континент. Те имат приключен първи цикъл - т.е. две ваксини. Твърде дълъг път остава да се извърви, с цел да се реализира приемливо равнище на имунизация.  
 
Проблемът не е само в ниския ритъм на имунизация и гибелта, която е можело да бъде предотвратена, в случай че хората бяха имунизирани. Ударът върху стопанските системи на страните поради продължителните ограничаващи ограничения и даже изцяло затваряне е доста тежък. Ефектът от него отеква и в доста други сфери на живота. Например, по време на локдаун в доста страни следим експоненциален растеж на домашното принуждение над дами. В отчета си посочваме, че неравенството сред мъжете и дамите също, за жалост, се оказва сериозен мотор за преждевременна гибел ".

 
Наблюдавате ли задълбочаване на расовата или етническа дискриминация да вземем за пример, още по-влошения достъп до обучение при избрани групи или утежняване на други съществени проблеми?   

" 4,3 милиона души от афро-американски генезис биха били живи в този момент, в случай че имаха същия достъп до ваксини, какъвто белите американци. Наблюдава се задълбочаване на дискриминирането по сексуален, породист, етнически, съсловен и различен симптом. Огромна е разликата и сред обособените страни.

Също по този начин някои деца и младежи останаха без достъп до обучение. След толкоз години, вложени в акции, пандемията докара до там, че те още веднъж не могат да посещават учебно заведение. Това се отнася най-много до девойките, а това е основно значимо освен за тяхното лично личностно развиване, само че и за напредъка на родните им страни. Ефектът върху цялото общество е доста неприятен ", разаказа още пред БНР уточни Габриела Бюше.

Още по тематиката в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР