Състоя се първата Церемония по връчване на годишни награди за

...
Състоя се първата Церемония по връчване на годишни награди за
Коментари Харесай

Връчиха годишни награди за постижения в библиотечната професия за област Силистра

Състоя се първата Церемония по връчване на годишни награди за достижения в библиотечната специалност за област Силистра.

Гости на събитието бяха и доктор Юлиян Найденов – кмет на Община Силистра, госпожа Цветана Игнатова – шеф Дирекция Култура в община Силистра и госпожа Мария Неделчева – специалист в Регионален експертно-консултантски и информативен център „Читалища“ – Силистра. Г-жа Игнатова връчи премията на Библиотекар на годината за област Силистра на читалищният библиотекар на НЧ „Пробуда – 1940“ с. Калипетрово, която има извънреден принос за развиването на библиотеката. След няколкогодишно спиране на библиотечната работа в читалището, през 2021 година работата й по изследване и внедряване на положителни библиотечни практики и новаторски политики води до основаването на Клуб „Доброделки“ и Литературен клуб „Евгения Марс“. Чрез проведените разнообразни действия на клубовете, тя предизвиква и възпитава обич към книгата при децата и стимулира възрастните за изгодите от четенето. Провежда голям брой литературни четения и представяния на локални създатели, с което разпространява активността на читалищната библиотека. Чрез набирането на доброволци и организирането на голям брой начинания и планове способства за доста увеличение броя на потребителите на библиотеката, привличане на нови целеви групи и демонстрира библиотеката като културно-информационна институция отворена за всички представители на общността. Богатата палитра от събития – участия в влиятелни интернационалните фестивали, Изложби на шевици, Литературни и Исторически вечери, лятно кино, взаимна работа с всички институции в селото – Кметство, Църква, Училище, Детска градина, се случват и с помощта на нея. През 2021 година тя е притежател и на Златна стауетка, Грамота и парична премия в раздел „Сценична раздумка“ от XI-ти Международен фолклорен фестивал „Море от ритми“, гр. Балчик и на приз за най-артистично показване в раздел „Словесен фолклор“ от 8-ми Музикален виртуален фестивал „Празник на кратуната“, с. Гостилица.
Носител на първата по рода си в региона премия Библиотека на годината е Библиотеката при НЧ „Димитър Иванов Полянов“ с. Гарван, община Ситово. Д-р Найденов връчи премията на библиотеката, която през 2021 година постави началото на онлайн поредност Седмично предложение за прочит на книга от фонда на библиотеката; разпространява на локални и международни създатели и творби, както и събития от национално и интернационално значение посредством изложения и витрини освен в постройката на читалището, само че и посредством интернет. Това е библиотека, която разпространява дарителството към библиотеките в общественото пространство и неуморно работи с читателите и жителите на селото за повишение на престижа на читалищната библиотека. Инициативата Лятна почивка 2021 притегли всички деца в селото освен с квалифицираните от работещите в библиотеката презентации и просветителни материали, само че и с разнообразието от други действия – песни, изобразяване, игри. Тази библиотека взе участие в планови сесии за възобновяване на библиотечните фондове от 10 години и няма година, в която кандидатстването да не се е увенчало с триумф. Отново с планово финансиране се обновява и пространството на библиотеката, като от ден на ден се трансформира в обичано място на жителите и гостите на селото. През 2021 година и библиотекарят, и читалищният секретар се включиха като доброволци и за прочистването и цялостното пренареждане на библиотеката в прилежащото с. Малък Преславец. И най-после, само че не на последно място, тази читалищна библиотека взе участие интензивно в акциите на Областен Информационен център – Силистра, Национална работа за препоръки в земеделието – Силистра и Регионален експертно-консултантски и информативен център „Читалища“ – Силистра (РЕКИЦ) и е притежател на призове в голям брой състезания и фестивали.
Призът Подкрепа за библиотеките беше връчен още през месец февруари на притежателят и шеф на компания Сигма 55 ООД господин Пламен Маринов, който тогава получи премия за положителната взаимна активност на Библиотеката и книжарници „Везни“, както и за съдействието, което оказва на цялата библиотечна общественост от област Силистра при осъществяване на плановете „Българските библиотеки – модерни центрове за четене и информираност“.
Учредените през тази година Годишни награди на Регионалната библиотека ще бъдат връчвани за достижения през миналата година и ще бъдат в три категории: Библиотека на годината, Библиотекар на годината и Подкрепа за библиотеките. Наградите ще се присъждат на конкурсен принцип за:
Високи достижения в реализацията на задачата на библиотеките и принос за издигането на престижа им;
Внедряване на новаторски услуги за ползвателите, повишили значимостта и видимостта на библиотеката в обществото;
Реализация на планове с висока социална и професионална значимост;
Дейности, съдействали за издигането на престижа на българските библиотеки и библиотекари.
Принос за развиването и реализацията на държавните и локални политики в библиотечния бранш
Принос в построяването на позитивна визия на библиотеките и по-силното им наличие в медиите и локалната общественост.
От идната година оферти за годишните награди на Регионалната библиотека ще могат да се вършат от читалищни настоятелства; учебни ръководства; библиотекари или секретари на читалища от област Силистра и представители на локалните управляващи. Предложения не могат да се дават от читалище за награждаване на ръководената от него библиотека, от персони за тяхното лично награждаване и при съществуване на спор на ползи. Церемониите ще се организират през месец май във връзка професионалният празник на библиотечните и осведомителни експерти, а публикация за приемане на оферти за награди ще се разгласява на уеб страницата на Библиотеката.
Процедурата по желание на спечелилите в годишните награди на Регионалната библиотека ще бъде в два стадия: в първият стадий комисия от Библиотеката ще преценя допустимостта на кандидатурите, а вторият ще е избор на носители на премиите. През тази първа година от учредяването на премиите спечелилите са избрани с решение на управлението на районната библиотека.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР