Състезанието за оценка от над 2 трилиона долара става все

...
Състезанието за оценка от над 2 трилиона долара става все
Коментари Харесай

Компаниите, които скоро ще струват 2 трилиона долара

Състезанието за оценка от над 2 трилиона $ става все по-вълнуващо за участниците в базата на S&P 500 – показателят показващ 500-те най-големи американски компании по мярка на пазарната им капитализация.

Apple към този момент е в този клуб, а идващите две компании, които най-вероятно ще преминат границата от 2 трилиона $, са софтуерния колос Microsoft и най-голямата платформа за онлайн търговия в света Amazon. Това демонстрира разбор на Investor`s Business Daily на база данните на S&P Global Market Intelligence и MarketSmith.

Тази прогноза наподобява все по-реалистична. Акциите на Microsoft нарастнаха с близо 0.9% по време на търговията в сряда до цена от 260.58 $ за лот. Това е нов исторически най-много за позицията, като предходното върхово достижение беше 246.10 $ за акция. Така пазарната стойност на Microsoft се усили до 1.97 трилиона $.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Акциите на Tesla Inc. поевтиняха с към 5% на Уолстрийт сле...

Ценните бумаги на софтуерния колос записват покачване от 17.2% от началото на годината, което трансформира компанията във втората най-скъпа в S&P 500. Изглежда, че оценката от 2 трилиона е напълно близо.

Състезание за 2 трилиона $

Самият факт, че две компании се приближават до оценка от 2 трилиона $ приказва красноречиво какво въздействие имат софтуерните компании за пазара.

 {{ otherArticle[0].article.title }}
Американският софтуерен колос Apple е надхвърлил финансовите си цели през последната фискална го...

Първата компания, която доближи пазарна капитализация от 2 трилиона $, бе Apple - в края на август 2020 година, сочат данните на S&P Global. На компанията от Купертино бяха нужни към две години да доближи до това равнище, откакто мина границата от 1 трилион $ през август 2018 година Преди това обаче, на производителя на iPhone бяха нужни 40 години, с цел да реализира оценка от 1 трилион $.

Сега идва ред на Microsoft. Според анализатори, софтуерните артикули и облачните услуги на компанията ще предизвикат растеж в цената на акциите през идните 12 месеца до равнище от 276.88 $. Ако това се случи, пазарната капитализация на Microsoft ще доближи 2.09 трилиона $ след по-малко от година. Подобно покачване значи растеж в цената от 6.3% за този интервал.

Изглежда не става дума за дива нечиста сделка, защото анализатори имат вяра, че Microsoft ще завоюва по 7.37 $ на акция през фискалната 2021 година, която завършва в края на юни. Това е близо 28% повече по отношение на същия интервал на 2020 година

Amazon: По петите на Microsoft

По петите на Microsoft се движи и различен колос - Amazon. За компанията на Джеф Безос достигането до оценка от 2 трилиона $ е единствено въпрос на време. Анализите плануват, че акциите на Amazon ще нарастнат с над 25% през идните 12 месеца до цена от 4036.72 за брой. Книжата на компанията затвориха сесията в сряда на цена от 3362.02 $, което е растеж от 0.8%. Ако прогнозите се осъществен, то пазарната капитализация на Amazon ще доближи 2.03 трилиона $ след по-малко от година.

А това ще бъде добре пристигнало за вложителите в компанията. Засега книжата на Amazon регистрират слаб напредък от едвам 3%, макар, че показателят S&P 500 е скочил с 11%. Това е съществено закъснение за акции, които бяха водачи на пазара в продължение на дълго време. Въпреки това, акциите на Amazon се показват по-добре от тези на Apple, които нарастнаха с едвам 0.6% през актуалната година.

Ами Tesla?

Анализаторите са много по-сдържани в упованията си за акциите на производителя на електрически коли Tesla, макар мощните резултати при доставките на коли. Книжата, които се търгуват на цена от 744.12 $ за брой, се чака да поевтинеят с над 10%, в случай че би трябвало да гледаме 12-месечната прогноза, която предвиждаше цена от 637.88 $ за лот. А на тази цена Tesla би коствала 612 милиарда $. Акциите на компанията нарастват с 5.4% от началото на тази година.

Според прогнозите, Tesla ще бъде седмата най-скъпа компания в показателя S&P 500 след 12 месеца. Alphabet, Фейсбук и Berkshire Hathaway ще имат по-висока пазарна оценка от Tesla до тогава. Така или другояче, надпреварата към оценка от 2 трилиона $ може да крие доста изненади.
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР