Същинската опасност за САЩ би дошла, ако КНДР изработи балистично

...
Същинската опасност за САЩ би дошла, ако КНДР изработи балистично
Коментари Харесай

За кого летят ракетите

Същинската заплаха за Съединени американски щати би пристигнала, в случай че КНДР създаде балистично оръжие с няколко обособени нуклеарни бойни глави, които да са способни да унищожат няколко разнообразни цели

Още по тематиката
Конфликтът на Корейския полуостров

Напрежението със Северна Корея от ден на ден заплашва стабилността в източноазиатския район

- Северна Корея за първи път изстреля междуконтинентална балистична ракета
- Макар това да е голяма стъпка за ракетната и нуклеарна стратегия на Пхенян, тя към момента не е задоволително напреднала, с цел да заплашва континентална Америка
- С избора на уравновесения Мун Дже-ин за президент на Южна Корея и идния партиен конгрес в Китай се основава дипломатически прозорец за решение на рецесията, само че администрацията на Тръмп може да го изпуснеОсвен обичайните фойерверки за Деня на независимостта тази година Съединени американски щати получиха и сигнален изстрел от една много по-опасна ракета - Hwasong-14. Тя е първата сходна сполучливо изстреляна от режима в Северна Корея, способна да премине границата от 5500 км, което я класифицира като междуконтинентална балистична ракета (МКБР).

Тя проряза небето в алегоричен миг - ден преди националния празник на Съединени американски щати на 4 юли и по-малко от седмица преди новият корейски президент Мун Дже-ин да се срещне с американския си сътрудник Доналд Тръмп на форума на Г-20 в Хамбург. Поредната ескалация на напрежението от страна на Пхенян още веднъж подвига залозите за решаването на нуклеарната рецесия на Корейския полуостров и притиска администрациите в Съединени американски щати и Китай да потърсят вярната композиция от " моркови и тояги ", с цел да озаптят привидно неконтролируемия режим на Ким Чен Ун.

Обсегът има значение

" При научаването на новината за сполучливото изстрелване на Hwasong-14 армията и народа на Корейската народнодемократична република (КНДР) се почувстваха горди, че живеят в страна с цялостна нуклеарна мощност, която има най-мощната МКБР, способна да порази цели по целия свят ", заяви в неповторимия си фасон севернокорейската организация KCNC предходната сряда. С не толкоз приповдигнат звук отчет на Центъра за стратегически и интернационалните науки (CSIS) във Вашингтон отбелязва, че ракетата за 40 минути е минала 930 км над Япония по траектория, дълга 2800 км. Според изчисленията на специалиста от центъра Томас Карако, в случай че моторът на изстреляната Hwasong-14 бъде надъхан за оптимален прелет, тя ще може да измине до 7000 км.
Смаляване

В този обхват за пръв път попадат територии на Съединени американски щати - крайбрежието на щата Аляска да вземем за пример, както и островите Гуам и Хавай, на които се обитават две от огромните военноморски и ракетни бази на Съединени американски щати в Тихия океан. За да доближат до континенталните щати обаче, МКБР на Северна Корея би трябвало да са способни да прелетят най-малко 10 хиляди км в три етапи - изстрелване, свободен полет отвън атмосферата и следено назад нахлуване. Според южнокорейските служби, представени от члена на парламентарната комисия по сигурност в Сеул И Уан-йон, няма доказателства, че изстреляната предходната седмица ракета сполучливо е минала през третата фаза.

Това значи, че макар добитата дарба да изстрелват балистични ракети, военните в Пхенян не могат да управляват тъкмо последния стадий от техния полет и надлежно - точността им. " Ако има шанс, в този момент Северна Корея може да уцели цел с размера на град на територията на Съединени американски щати. Ще ѝ отнеме десетилетия обаче, до момента в който създаде ракета, с която да улучи стратегически боен обект, като да вземем за пример военноморска база, на Западното крайбрежие на Съединени американски щати ", споделя пред " Капитал " галактическият инженер и помощник на плана за наблюдаване на Северна Корея 38 North Джон Шилинг. Той прибавя, че е допустимо до пет години Пхенян да развие технологията на примамките, която е основна за триумфа на всяка балистична ракета - без тях заличаването на всяка единична МКБР от по-напредналите американски противоракетни установки е мощно евентуално.

Вашите ракети, нашите прехващачи

Същинската заплаха за Съединени американски щати би пристигнала, в случай че КНДР създаде балистично оръжие с няколко обособени нуклеарни бойни глави, които да се разделят по време на третата фаза от полета на ракетата и да са способни да унищожат с акуратност няколко разнообразни цели. Според Шилинг обаче това може да се случи най-рано през 2030 година, и то в случай че програмата им продължи да се развива гладко със същата скорост и интензитет на вложените запаси.

" Да се надяваме, че американските противоракетни качества ще се развиват със същото движение ", прибавя той. Към момента Съединени американски щати разполагат само с наземната защитна система (GMD) за прехващане на ракети по средата на траекторията им. Тя е формирана от две бази за ракети-прехващачи в Аляска и Калифорния, както и голям брой по-малки бази, оборудвани с радари и датчици, които подкрепят насочването на прехващачите. Тяхната успеваемост при проби е смесена, само че се усъвършенства - 10 от 18 опита за прехващане на примамки са сполучливи, като през май за пръв път сходна ракета-прехващач унищожава стръв от класа на МКБР.

Според оценката на Пентагона " системата GMD е способна да отбрани континенталните Съединени американски щати от дребен брой МКБР с лимитирани благоприятни условия за противопоставяне ". Подобна е и успеваемостта на тестваните севернокорейски ракети със междинен и дълъг обхват - съгласно базата данни на Центъра за неразпространение на нуклеарно оръжие (CNS) една на всеки три изстреляни ракети от КНДР избухва още по време на полет.

От CNS обаче имат и по-притеснителна прогноза - съгласно тях от началото на ръководството на Ким Чен Ун ракетните войски на КНДР са възприели нова тактичност при нуклеарните си и ракетни проби, която вещае подготовка за нещо прекомерно неприятно. Според откривателите от центъра до момента в който по време на татко му и дядо му единственото място за проби е била базата в Тонгае, Ким Чен Ун избира да разпръсне изстрелванията по голям брой разнообразни тестови площадки, ситуирани из цяла Северна Корея. Това съгласно CNS е сигнал, че КНДР приготвя стратегически ракетните си войски за работа в изискванията на нуклеарна война.

Опираме до " моркова и тоягата "

Разбира се, ще отнеме много време (или извънредно стичане на обстоятелствата), с цел да се доближи до сходна обстановка. И въпросът продължава да е какви са евентуалните дипломатически ходове за нормализиране на връзките на Корейския полуостров. Отговорът по никакъв начин не е елементарен.
От началото на ръководството на Ким Чен Ун ракетните войски на КНДР са възприели нова тактичност при нуклеарните си и ракетни проби, която вещае подготовка за нуклеарна война

Фотограф:
От една страна, деескалацията на напрежението зависи от новата администрация в Сеул. Президентът либерал Мун Дже-ин завоюва безапелационно изборите през май с платформа за помиряване с Пхенян. Мун отсрочи разполагането на противоракетната система THAAD на територията на страната още в първите си дни на поста. Той прекъсна десетгодишното ръководство на консервативната партия в страната, която се стремеше да изолира и да не влиза в разговор с режима на Ким Чен Ун, само че в този момент би трябвало да се изправи против непреклонната американска администрация на Тръмп.

Държавният департамент към този момент отхвърля изцяло да влезе в разговор с КНДР и е насочил напъните си да притиска Китай да ограничи търговията си с режима в Пхенян - тактика, която за момента не работи прекомерно добре. В края на юни Съединени американски щати постановиха наказания на китайската банка " Дандун " по обвиняване, че институцията пере пари на севернокорейски компании. Но мярката по-скоро сподели какъв брой мъчно може да се повлияе на китайската политика по отношение на Северна Корея. За сметка на това в този момент е съвършеното време Съединени американски щати да търсят повече помощ за решаването на рецесията от страна на Китай - следва 19-ият конгрес на комунистическата партия на Китай, на който Си Дзинпин би трябвало да бъде избран отново за неин ръководител. Разсичането на гордиев възел като този, основан от дребната страна - нуклеарен парий, е чудесна опция за Си да закрепи позициите си в партията. Дали обаче този " прозорец " ще бъде употребен оптимално?

По време на двустранната среща сред Владимир Путин и Си Дзинпин предходната седмица Русия и Китай предложиха проект за деескалация, който включваше двустранен мораториум върху ракетните учения на КНДР, от една страна, и на Република Корея и Съединени американски щати, от друга. Подобно предложение обаче няма по какъв начин да удовлетвори Съединени американски щати, тъй като взаимните учения с корейската армия са дълготраен поръчител за готовността на двете армии да реагират на ненадейно севернокорейско нахлуване.

Вместо това по време на тирада в Източен Берлин на 6 юли, президентът на Южна Корея Мун предложи различен метод. Първо, той съобщи желанието си страната да излезе от задънената улица " с помощта на личните си старания ", а не с помощта на положителната воля на суперсилите. Това дава на Пхенян да разбере, че Сеул е подготвен да протегне ръка и да поеме по пътя на помиряването. Въпреки запазването на твърдия звук против ракетната и нуклеарна стратегия на северните си съседи Мун даде сигнал, че при избрани условия би се срещнал с Ким Чен Ун, с цел да беседва по какъв начин двете страни " да живеят в мир и разцвет ". Първата стъпка би била сключване на помирение (двете страни към момента са публично във война) в подмяна на мораториум върху ракетната стратегия, счита Мун. Дали държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън мисли по същия метод обаче е под въпрос.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР