Съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави-членки.

...
Съществуват значителни разлики в равнищата на ваксинация между нашите държави-членки.
Коментари Харесай

Еврокомисар призна: Съществуват значителни разлики във ваксинацията между нашите членки

Съществуват обилни разлики в нивата на имунизация сред нашите държави-членки. Това съобщи комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду, представена от пресслужбата на Европейска комисия.

Днес Европейски Съюз и AstraZeneca реализираха съглашение, което ще подсигурява доставката на оставащите дози ваксина против COVID-19 на държавите-членки според изискванията на предварителното съглашение за закупуване, подписано на 27 август 2020 година Споразумението ще постави край и на висящия правосъден спор в съда в Брюксел. Това съглашение планува корав ангажимент от страна на AstraZeneca да достави, в допълнение към 100-те милиона дози, доставени до края на второто тримесечие, още 135 милиона дози до края на 2021 година (60 милиона дози до края на третото тримесечие и 75 милиона дози до края на четвъртото) и останалите дози (65 милиона) до края на март 2022 година Това ще сведе общия брой на доставените дози до 300 милиона дози, както е записано в контракта.

Комисарят по въпросите на опазването на здравето и сигурността на храните Стела Кириакиду съобщи: " Днешното съглашение за споразумяване на разногласието подсигурява доставката на останалите 200 милиона дози ваксина против COVID-19 от AstraZeneca в Европейски Съюз. Въпреки че тази седмица достигнахме значимия стадий от 70 % цялостна имунизация на възрастното население на Европейски Съюз, съществуват обилни разлики в нивата на имунизация сред нашите държави-членки, а продължаващото съществуване на ваксини, в това число на AstraZeneca, продължава да бъде решаващо. И като най-силен покровител на международното съдействие и взаимност в региона на имунизациите ще продължим да оказваме помощ на останалата част от света. Нашата цел е до края на тази година да предоставим минимум 200 милиона дози ваксини на страни с ниски и междинни приходи посредством интернационалната самодейност COVAX. Солидарността във връзка с имунизациите е и продължава да бъде нашата запазена марка. "

На държавите-членки от Европейски Съюз ще се дават постоянни графици за доставка на оставащите ваксини на AstraZeneca и ще се ползват лимитирани отстъпки при положение на закъснение на дозите.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР