Съществуват различни видове сокоизстисквачки - от простите ръчни до скъпите

...
Съществуват различни видове сокоизстисквачки - от простите ръчни до скъпите
Коментари Харесай

Съвети при избор на сокоизтисквачка

Съществуват разнообразни типове сокоизстисквачки - от простите ръчни до скъпите хайтек модели. За да изберете каква да си купите, е значимо да разберете правилото им на деяние.

Преса за цитруси - Това е най-простият вид сокоизстисквачка. Може да бъде ръчна и механична. Има въртящ се пластмасов оребрен конус, в който се притискат разрязаните на половина плодове, с цел да се отдели сокът им. Подходяща е единствено за портокали, лимони, лайм и грейпфрути.

 Съвети при избор на сокоизтисквачка

Ценрофугираща сокоизстисквачка - Плодовете и зеленчуците се слагат в бързо въртяща се кошница, в която има ренде или плосък нож. Центробежните сили способстват за настъргването им, а по-късно ги притискат към цедилка, през която сокът се прецежда и се събира в кана.

В тези уреди не могат да се обработват меки плодове, да вземем за пример банани или ягоди, както и зелени подправки и листни зеленчуци (магданоз, спанак и т. н.), тъй като растителният пулп маже да задръсти механичните елементи. Този вид сокоизстисквачки са най-популярни. Те създават по-малко сок от смилащите, само че са много по-евтини.

Смилаща сокоизстисквачка - В тях механизъм, който премазва суровината на паста, раздробява фибрите и раздира стените на растителните кафези. Благодарение на това суровината се изцежда оптимално и се отделя изцяло изсъхнал излишък. Сокът е доста по-богат на фибри, ензими и витамини. Тези уреди са комфортни и за приготвянето на детска храна, като гъстотата на сока може да се контролира посредством разнообразни по величина цедки. В тях могат да се обработват пресни билки и листни зеленчуци. Качеството им е по-добро, само че и цената им е по-висока.

Какво би трябвало да имаме поради при избора на сокоизстисквачка?

 Съвети при избор на сокоизтисквачка

- Уредът би трябвало да се разглобява и мие елементарно, най-добре е частите му да са пригодени за съдомиялна машина.

- Добре е да има обособен съд за сока и резервоар за остатъците от плодовете и зеленчуците, които могат да се употребяват за готвене.

- Каната за сока би трябвало да е стъклена, тъй като пластмасовата се оцветява и елементарно поема миризмата на по-ароматните сокове.

- Високата скорост не е преимущество при сокоизстисквачките. Тя разрешава в сока да влезе повече въздух, което довежда до бързата му оксидация. Този сок се скапва бързо - би трябвало да се пие незабавно. Центофугиращите сокоизстисквачки са по-бързи, до момента в който при смилащите процесът е по-бавен и създаденият сок е пo-траен и здравословен.

- Някои от тези уреди са много шумни, тъй че тествайте в магазина моделите, на които сте се спрели, и изберете по-тихия.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР