Съществуват някои психологически ефекти, които ни влияят, независимо дали искаме

...
Съществуват някои психологически ефекти, които ни влияят, независимо дали искаме
Коментари Харесай

Пет психологически ефекта, които са от полза

Съществуват някои психически резултати, които ни въздействат, без значение дали желаеме или не. Тези резултати могат да трансформират държанието ни и да ни попречат в някои обстановки.

Ефект на Пигмалион

Ефектът на Пигмалион или резултатът на Розентал е психически феномен, който се състои в това, че в случай че човек е твърдо уверен във верността на някакво знамение, с дейностите си способства за неговото осъществяване.

Например достиженията на учениците са съвсем толкоз високи, колкото чакат учителите от тях. Положителните упования покачват резултатите на учениците и противоположното - отрицателните ги намаляват.

Експериментът образно демонстрира, че получаваме това, в което имаме вяра.

Първичен резултат

Дейността на първичния резултат значи, че изговарянето или визията на избрани думи кара вашия мозък да мисли за сродни на тях неща. Ако чуете или видите думата храна е доста евентуално да огладнеете, в сравнение с до си помислите за сапун и къпане. Това обаче е краткотрайно деяние и не продължава повече от няколко часа.

Първичният резултат се употребява постоянно при рекламни и политически акции. Първичният резултат е елементарен за приложимост и може да повлияе на множеството хора.

Ефект на рамкирането

Ефектът на рамкирането на избрани вести или обстановки се употребява, с цел да се реализира позитивен или негативен резултат. Дори и най-отрицателното нещо може да се трансформира в позитивно. Ако в група от 100 индивида 20 са били ограбени и новината се заяви по този метод, тя наподобява тревожна и негативна. Но в случай че се заяви, че 80 от 100 души са се избавили от плячкосване, тъкмо резултатът на рамкирането прави новината да не звучи толкоз зле.

Ефект на непрекъснатото показване

Може би сте виждали реклами на открити марки артикули, които в действителност не се нуждаят от рекламни акции, с цел да бъдат купувани от потребителите. Повтарящите се рекламни акции по-често нервират хората и ги карат да заобикалят тези избрани артикули.

Митът за многото действия

Общоприето разбиране е, че някои хора могат да правят единствено една активност в избран миг, а други по няколко действия едновременно. Истината обаче е, че няма по какъв начин няколко действия да се правят по едно и също време и това е потвърдено от изследванията на човешкия мозък. Той може да се концентрира единствено върху едно само нещо в избран миг. Вършенето на две неща по едно и също време е допустимо единствено в случай че едното не включва мозъка, като вървене, тичане и други



Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР