Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата.

...
Съществува възможността да стоим на тъмно и студено през зимата.
Коментари Харесай

Експерт каза ще стоим ли на тъмно и студено през зимата

" Съществува опцията да стоим на мрачно и студено през зимата . Специално за София, в случай че " Топлофикация " не работи, и тези над 400 000 клиенти се опитат да се отопляват с електроуреди, това значи да се претоварят инсталациите, трансформаторите ще изключат, това е черен сюжет, който би трябвало да се предотврати ", съобщи енергийният експерт проф. Георги Касчиев. 

Решението, съгласно него, е да се направи всичко допустимо " Топлофикация " да работи на газ или отчасти да премине на мазут. Също по този начин, съгласно проф. Касчиев, незабавно би трябвало да се направи всичко допустимо, с цел да може газът от 7-те танкера да доближи до България.

" Трябва контрактуваните 7 танкера да дойдат, те са 1/4 от годишното ползване на страната. Колкото стигнат - толкоз, по-добре с тях, в сравнение с без нищо. Цената няма кой знае какво значение пред вероятността от злополука в София. Ако би трябвало, ще плащаме по-висока цена. Другата действителна опция е азерският газ. Трябва да се довърши връзката, имаме контрактувани доставки за 1/3 от годишното ползване ", напомни специалистът.

Убеден е, че " Топлофикация " може да се върне към работа на мазут.  " Ще пуши повече, ще замърсява повече, само че ще има ток ", каза събеседникът. Но той е черноглед за нови доставки от " Газпром ".

" Трябва да се мисли и по този въпрос, но  " Газпром " е обезсърчителен снабдител в сложни моменти. Навремето Овчаров еднолично промени контракта за газа 2006 година, след това имаше 1 милиарда лева загуби, държавното управление на Борисов, макар че имаше годен контракт до 2030 година, се отхвърли от него ", разяснява проф. Касчиев. 

Енергийният специалист е уверен, че България има ходове, които не употребява.

" Ние имаме " Балкански поток ", който е български, по който " Газпром " продължава да придвижва газ до Сърбия, Унгария, и никой не пита. Това е наше оръжие, можем да спрем кранчето, това е твърдият вид. Никой няма кураж да сложи въпроса, че освен ние сме подвластни ", сподели проф. Касчиев пред Bulgaria ON AIR.

Той поддържа дейностите на служебното държавно управление по откриване на същинското финансово положение на " Булгаргаз ". Уточни също, че АЕЦ " Козлодуй " може да работи безпроблемно в следващите 3 години с наличното нуклеарно гориво.

" Проблемът е в аварийните елементи и инженерните услуги. Също по този начин сега единствено руснаците имат достъп до черните кутии - такова право имат по контракт - да влизат в тях. Нашите експерти няма по какъв начин да обхванат в базата данни ", акцентира проф. Георги Касчиев.

И дефинира като пресилени изказванията за втори " Чернобил " на територията на АЕЦ " Запорожие ". 

" Сравненията са пресилени. Там подобен нуклеарен гърмеж не може да стане, само че не са изключени повреди и произшествия. Но може да стане задоволително тежка повреда, далечко е, само че всичко зависи каква тъкмо повреда ще стане, в случай че ракета удари турбинния завод. Единственото решение е Русия да се изтегли от централата ", уверен е специалистът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР