Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем

...
Съществува реална опасност в следващите 3-4 години да не можем
Коментари Харесай

Тревога! С какво ни притесни военният министър

Съществува действителна заплаха в идващите 3-4 години да не можем да си носим бойното дежурство сами. Това сподели Димитър Стоянов, длъжностен министър на защитата при показване на екипа и целите в бранша.  Той уточни като причина както войната в Украйна и наложените наказания по повод ремонтите на съветска техника, така и закъснението с контракта за F-16.

„ Остатъчният ресурс на самолетите МИГ-29 ни позволява да носим дежурство по еър полисинг до средата на 2023 ”, сподели още Стоянов. Той е подхванал  разговор с полската страна за възможен ремонт на 6 мотора на самолетите. „ Това обаче не е решение на казуса ”, уточни министърът.

Служебният министър е изискал информация от посолства на разнообразни страни и дали може да ни бъдат доставени самолети на лизинг с образование на летателен и механически състав. След като бъде събрана тази информация, ще бъде показана в идващия парламент. 

Стоянов определи като втори по неотложност проект офертата за втория транш на F-16. Първи е придобиването на бойна техника за батальонна група. Според министъра по него би трябвало да се вземе отношение. „ Може да го създадем до конституиране на Народното събрание ”, акцентира той. 

Няма да се прави смяна в състава на министерството, в случай че няма потвърдени злоупотреби, акцентира още служебният министър на защитата.

Платените авансово средства за първите 8 изтребителя са в Доверителен фонд, само че екипът на министъра е заварил закъснение на откриването на сметка във Федералната банка на Съединени американски щати, стана ясно още на конференцията. „ Средствата, които бяха и са в Доверителния фонд за закупуване на самолетите F-16, не са трансферирани в сметка на Федералната банка на Съединени американски щати. По данни на Министерството на финансите загубите от лихви са от порядъка на 10 млн. $ ”.

Той назова това „ неприемливо ”

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР