Съществено повишение на цените на топлинната и електрическата енергия от

...
Съществено повишение на цените на топлинната и електрическата енергия от
Коментари Харесай

Топлофикациите искат до 70% по-скъпо парно и до 40% по-скъп ток от юли

Съществено покачване на цените на топлинната и електрическата сила от 1 юли желаят топлофикационните сдружения, като при някои от тях декларираното повишаване доближава 70 % за парното и 40 на 100 – за тока. Това сочат импортираните от топлоснабдителите в Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР) ценови заявки, които регулаторът би трябвало да прегледа и да реши в каква степен да ги утвърди.

Ако регулаторът се съгласи на покачването на създаваната от топлофикациите електрическа енергия по смесен метод, това ще се отрази в огромна степен и върху цената на тока за бита. За нея трите електроразпределителни сдружения желаеха повдигане с към 2 % от 1 юли, само че е допустимо нарастването да е по-високо поради поисканите цени от топлоснабдителните сдружения.

Най-малко покачване на цената на парното е поискала " Веолия ", която топли Варна – над 6 %, следвана от топлофикацията във Враца – 13%. Столичното парно е декларирало нарастване от 15 на 100. Топлофикацията в Плевен и пресметнала с над 17% по-висока цена, тази в Пловдив – с 23 на 100. Шампиони по декларирано повишаване са свързваните с Христо Ковачки топлоснабдителни сдружения в Перни – 60%, и във Велико Търново – със 70 на 100.

При електрическата енергия, която се води по-екологична, декларираното повишаване е още по-сериозно. Тук най-скромни са от пловдивската EVN Топлофикация ", искаща покачване от 17%, следвана от плевенската – с 23%, варненската " Веолия " – с близо 25 на 100, и от врачанската – с 28%. Софийската и великотърновската желаят с 30 на 100 по-скъп ток. Рекордьор е пернишката топлофикация, която желае 40 на 100 повишаване.

От заявката на столичното парно излиза наяве, че измежду аргументите за желаното повишаване е нарасналата цена на парниковите квоти, които през първата половина на 2021 година костват 44 евро за звук, до момента в който във второто шестмесечие на предходната е била 37.70 евро. Освен това за тази година общинското сдружение не разполага с право на безвъзмездни въглеродни излъчвания, каквито получаваше до предходната година. От заявката на " Топлофикация София " излиза наяве още, че загубите ѝ при преноса приближават 20 %. Дружеството също по този начин е нараснало през предходната година софтуерните си разноски да 19.2 %.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР