САЩ възстановиха статута на дипломатическото представителство на Европейския съюз във

...
САЩ възстановиха статута на дипломатическото представителство на Европейския съюз във
Коментари Харесай

САЩ възстановиха статута на представителството на ЕС

САЩ възвърнаха статута на дипломатическото посланичество на Европейския съюз във Вашингтон, който беше намален при започване на годината без никакво пояснение. Възстановяването съответства с встъпването в служба на новия глава на дипломатическата задача на Европейски Съюз Ставрос Ламбринидис.

През декември 2018 г. по време на погребението на президента Джордж Буш старши /1989-1993 г./ стана ясно, че Държавният департамент е намалил статута, откакто името на дипломат Дейвид О`Съливан не беше упоменато в съответния протоколен ред. Европейският външен министър Федерика Могерини отхвърли да разяснява дейностите на американската администрация, заявявайки, че " тези промени не са предпочитани, с цел да бъдат коментирани на фона на огромните геополитически провокации, с които се сблъскваме в нашия район и света ".

" Държавният секретар Майк Помпео е наредил на началника на протокола да предприеме съответните ограничения за възобновяване ", се споделя в известие на непрекъснатото посланичество на Съединени американски щати в Европейски Съюз.

Американският дипломат в съюза Гордън Сондланд съобщи, че Европейски Съюз е " извънредно значима организация и един от най-ценните сътрудници на Америка в обезпечаването на международната сигурност и преуспяване ". По-рано в изявление за " Политико " американският посланик назова Европейски Съюз " остарял ", а Европейска комисия - " откъсната от действителността ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР