САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell,

...
САЩ ще предоставят безплатно на Чехия осем военни хеликоптера Bell,
Коментари Харесай

САЩ с голям жест към Чехия - подаряват им хеликоптери


Съединени американски щати ще дават гратис на Чехия осем военни хеликоптера Bell, оповестиха от посолството на Съединени американски щати в Прага. Чешкият министър на защитата съобщи, че това е самопризнание за помощта, която страната членка на НАТО оказва на Украйна, заяви Ройтерс представено от Българска телеграфна агенция.

Чехите желаят да ускорят модернизацията на армията си и да приключат с потреблението на техника от руската ера, включително  хеликоптери, и подариха на Украйна непотребната си техника.

" Видно е, че нашата ясна и непоколебима позиция от началото на съветското навлизане в Украйна се отплаща ", цитира вестник " Хосподаржске вести " министърката на защитата Яна Чернохова.

" Благодарение на нашите старания за оказване помощ на Украйна освен спечелихме уважението на нашите съдружници, само че и получихме тяхната поддръжка за модернизиране на нашата войска. "

Хеликоптерите са в допълнение към 12-те поръчани по-рано и ще бъдат предоставени гратис, като Чехия ще поеме единствено разноските за прекачване и рационализация, заяви късно през вчерашния ден посолството на Съединени американски щати в Tуитър. " С наслаждение удостоверяваме прехвърлянето на 6 броя AH-1Z и 2 броя UH-1Y в границите на програмата " Излишни отбранителни артикули ", съобщи посолството.

В резултат на това решение на Вашингтон Чехия ще разполага с 10 щурмови машини AH-1Z Viper и 10 многоцелеви UH-1Y Venom. Поръчаните по-рано хеликоптери би трябвало да дойдат през 2023 година

Преди месец Прага също по този начин заяви, че възнамерява закупуването на 24 изтребителя Ф-35.

 
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР