САЩ се споразумяха за нов бюджет за отбрана. Освен военни

...
САЩ се споразумяха за нов бюджет за отбрана. Освен военни
Коментари Харесай

Оръжието не е най-важното. За какво похарчи рекордна сума Пентагонът?

Съединени американски щати се споразумяха за нов бюджет за защита. Освен военни задания, там са посочени и политически задания, чак до изключването на Русия от Г-20. Безпрецедентните разноски обаче може да доведат до държавна рецесия. За американските проекти – в материала.

" Ястребите " в деяние

Конгресът добави 8% за военните спрямо фискалната 2022 година (приключила на 30 септември). Тогава за защита бяха изхарчени 778 милиарда. Този път бяха отпуснати рекордните 858 милиарда.

Министерството на защитата ще получи 817 милиарда $, а останалите ще бъдат в допълнение финансиране, с цел да се оправят с инфлацията и да продължат плановете, които администрацията на Джо Байдън се опита да анулира. Говорим за разширение на личния състав на Пентагона и повишение на заплатите на чиновниците.

Влиянието на " ястребите " -републиканците, които неотдавна поеха контрола върху Камарата на представителите, явно се усили.

Байдън настоя за премахването на програмата за морски нуклеарни крилати ракети СЛЦМ-НN. Не го послушаха: отпуснаха 25 милиарда за това.

Освен това 32,6 милиарда ще бъдат изразходвани за строителството на 11 бойни кораба за Военноморски сили. Почти три милиарда ще бъдат изразходвани за закупуване на муниции, което частично компенсира доставките за Украйна.

Милиард беше заделен за създаване на народен защитителен ресурс от сериозни минерали.

В допълнение към въпросите на защитата, окончателният документ визира и политически въпроси.

Изключване на Русия

И по този начин, заложиха средства за изключване на Русия от интернационалните структури. На първо място от Г-20. Вашингтон се стреми към това от дълго време.

Проблемът е, че Г-20 е друга да вземем за пример от НАТО или Европейски Съюз, няма общо законодателство, правилник и впрочем Следователно изключването като такова не е допустимо.

Американските законодатели откриха решение. Според тях Русия би трябвало да бъде лишена от представители в тези организации, които директно извършват решенията на Г-20. Това са Международната асоциация на застрахователните надзорници, Съветът за финансова непоклатимост и Базелският комитет за банков контрол. Там към момента работят съветски чиновници. В бюджета за защита са планувани разноски за други експерти, които ще заменят уволнените руснаци.

Не всичко обаче зависи от американците. В Г-20 към момента няма единение по този въпрос. Доскоро Индонезия, която беше ръководител на Г-20, като предложения Владимир Путин на ноемврийската среща на високо ниво в Бали, даде да се разбере, че Г-20 не се нуждае от борба с Москва. От 1 декември Индия пое кормилото на организацията. Свързана с Русия най-малкото посредством БРИКС, тази страна надали ще поддържа демарша на Вашингтон.

Безпрецедентен темперамент “

Бюджетният проект включва и Закон за прекъсване на съветското злато, съгласно който всички лица и организации, участващи в покупко-продажби със злато и валута с Русия, подлежат на наказания.

В Москва, несъмнено, реагираха.

„ Приетият документ е извънредно конфронтационен във връзка с нашата страна ”, сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков “Безпрецедентен конфронтационен темперамент, който, несъмнено, може да докара до много съществени и дълготрайни последствия за по-нататъшно дестабилизиране на обстановката на европейския континент ”, добавя той.

Съединените щати отделят шест милиарда за " въздържане " на Русия в Европа. Сумата не е от най-големите. Но законодателите не изясняват какво е включено в нея. Например военната помощ за Украйна, също посочена в документа, по принцип може да бъде неограничена. Пролетният Закон “Заем-наем ” развързва ръцете на Байдън, защото оръжията се доставят на Киев в действителност отвън бюджета.

Турска договорка

Друг значим аспект е премахването на възбраната за трансфер на изтребители F-16 на Турция.

Това от дълго време разцепва НАТО. Анализаторите не без съображение считат, че Анкара пречеше на влизането на Швеция и Финландия в Алианса точно поради рестриктивните мерки на Вашингтон.

Сега турците могат да правят отстъпка. В същото време въпросът за програмата за доставка на изтребители F-35 остава открит. Анкара беше изгонена оттова през 2019 година Но пробният балон явно е пуснат.

Дългова дупка

Републиканците желаеха оптимално нарастване на бюджета. Демократите настояха за по-малки суми.

Зад този спор стои един изострен проблем – националният дълг на Съединени американски щати. Демократите споделят, че не са имали задоволително време, с цел да вдигнат тавана на заемите тази година. Републиканците приканват за редуциране на разноските. Но не и военните.

Когато обновеният Конгрес се заеме с работата, съперниците на Байдън ще изискат обилни съкращения на разноските, в това число за обществено обезпечаване и медицински грижи, пенсионни стратегии и имиграционен надзор. Президентът към този момент даде обещание, че няма да отстъпи. В резултат на това може да възникне държавна рецесия, предизвестява “Блумбърг ”. Републиканците към този момент изцедиха хазната в полза на Пентагона, а демократите не би трябвало да отхвърлят обещанието към гласоподавателите.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за Youtube канала на новото музикално предаване " Рефлексии " и ще преживеете прелестни мигове с музиката на Барока: https://www.youtube.com/watch?v=HoGUFCffd70

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР