САЩ са отменили входната виза на Фату Бенсуда, главният прокурор

...
САЩ са отменили входната виза на Фату Бенсуда, главният прокурор
Коментари Харесай

САЩ са отменили входната виза на генералната прокурорка на Международния наказателен съд

САЩ са отменили входната виза на Фату Бенсуда , основният прокурор на Международния углавен съд , предадоха Франс прес и ДПА. От канцеларията на прокурорката потвърдиха информацията.
 
Съединени американски щати желаят да попречат на съда да стартира следствие на хипотетични закононарушения, осъществени от американски военни в Афганистан , отбелязва ДПА. " Можем да потвърдим, че американските управляващи са отменили визата за влизане в Съединени американски щати на прокурорката ", се споделя в известие на канцеларията на госпожа Бенсуда. В него се прецизира, че тя ще продължи да извършва отговорностите си " без боязън или користолюбие " макар анулацията на входната виза.

 
Стефан Дюжарик, представител на генералния секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш , сподели, че издаването на визи за хора, които посещават службите и офисите на Организация на обединените нации, е отговорност на страната, в която се намира съответната работа или офис. В случая с докладванията на Бенсуда през Съвета за сигурност на Организация на обединените нации задължението за издаване на визи е на Съединени американски щати, добави той, съобщи ДПА.
 
" Очакваме от Съединени американски щати да извършват сделката да разрешават пътуванията на личния състав на Международния углавен съд, с цел да си прави работата тук, в Организация на обединените нации ", сподели Дюжарик.-->
 
Бенсуда изиска през 2017 година от съдиите в МНС да одобрят започване на публично следствие за хипотетични военни закононарушения , осъществени в границите на афганистанския спор, по-специално от американските сили, напомня Франс прес. Бенсуда сподели, че има задоволително доказателства за осъществени военни закононарушения и за това, че американски военни и чиновници на Централно разузнавателно управление на САЩ са измъчвали или са се държали брутално със пандизчии през 2003 година и 2004 година в Афганистан, добавя ДПА.
 
Американският държавен секретар Майк Помпейо заплаши да анулира всяка входна виза на чиновници на МНС. А предишният месец Съединени американски щати оповестиха визови ограничавания, с цел да се опитат да попречат на всякакво следствие на МНС против американски военни, по-специално на служили в Афганистан, добавя Франс прес.
 
Съединени американски щати не са член на МНС и от години отхвърлят легитимността на този правосъден орган, претрупан със задачата да съди хипотетични причинители на закононарушения против човечеството и на военнопрестъпници.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР