САЩ решиха да предоствят на Украйна касетъчни бомби, но въпреки

...
САЩ решиха да предоствят на Украйна касетъчни бомби, но въпреки
Коментари Харесай

Неописуема вреда. Защo касетъчните бомби от САЩ за Украйна предизвикаха спорове

САЩ взеха решение да предоствят на Украйна касетъчни бомби, само че макар уверенията, че Киев ще ги употребява отговорно, решението беше разкритикувано. Не единствено неправителствени организации, само че и няколко от съдружниците на Съединени американски щати и Украйна се опълчиха на концепцията. Откъде идват терзанията им?

Това е едно " доста мъчно решение ", само че е вярно, тъй като Украйна е привършила своите муниции и незабавно се нуждае от нови. С тези думи президентът на Съединени американски щати Джо Байдън отбрани в петък решението си на Киев.

Министърът на защитата на Украйна Олексий Резников приветства новината и сподели, че Украйна ще води непоколебим доклад за потреблението им. По думите му Киев няма да ги употребява в градски региони, а единствено " за пробив на вражеските отбранителни линии ".

" Украйна ще употребява тези муниции единствено за деокупацията на интернационално приетите ни територии. Тези муниции няма да бъдат употребявани на публично приетата територия на Русия ", сподели Резников.

Досега както Русия, по този начин и Украйна са употребявали сходни муниции. Съветникът по националната сигурност на Съединени американски щати Джейк Съливан уточни още, че касетъчните бомби, които Съединени американски щати в този момент ще изпратят на Украйна, имат доста по-малък " коефициент на нередовност " и надлежно са доста по-безопасни от тези, които се употребяват от Русия във войната.

Въпреки тези уверения обаче освен неправителствени организации, само че и няколко от съдружниците на Съединени американски щати и Украйна разкритикуваха и се опълчиха на решението. Според тях то подкопава интернационалните старания за отбрана на цивилните от безразборни оръжия и ще докара до нови, съществени вреди за украинското население.

Откъде идват терзанията и за какво?
Какво съставляват касетъчните бомби
Касетъчните муниции, наричани още касетъчни бомби, съставляват контейнери с десетки до стотици по-малки експлозиви в тях. Те могат да бъдат хвърляни от самолети, изстрелвани от ракети или от артилерия, морски оръдия или ракетни установки.

Контейнерите се отварят на избрана височина и разпръскват обособените експлозиви. Те са предопределени да се задействат при удар, само че забележителна част от тях не съумяват да експлодират - да вземем за пример когато се приземят на мокра или мека земя. Това значи, че могат да се детонират в по-късен миг. Така те трансформират обстреляния регион в минно поле и излагат на риск цивилното население дълго след края на бойните дейности.
" Неописуема щета десетилетия след края на споровете "
Именно поради това от правозащитната организация Амнести интернешънъл остро разкритикуваха решението на Съединени американски щати да даде на Украйна муниции от този тип.

В своя позиция от организацията показаха, че касетъчните муниции по своята същина са " безразборни оръжия, които са предизвикали неописуема щета на цивилни по целия свят – в някои случаи десетилетия след края на споровете ".

" Планът на администрацията на Байдън за прекачване на касетъчни муниции в Украйна е ретроградна стъпка, която подкопава забележителния прогрес, реализиран от интернационалната общественост в опитите ѝ да отбрани цивилни жители от сходни рискове ", споделиха от Амнести.

Над 120 страни са подписали интернационален контракт, който не разрешава потреблението на такива муниции. Съединени американски щати, Русия и Украйна обаче не са измежду подписалите.

В позицията си Амнести интернешънъл прикани Съединени американски щати напълно да преразгледат решението си и също по този начин да се причислят към съглашението за възбрана на касетъчните бомби.
Испания, Нова Зеландия
На решението на Съединени американски щати да даде такива боеприпаси на Украйна се опълчиха и някои от съдружниците на двете страни. Най-остра в рецензията си беше Испания .

" Испания, въз основа на твърдия ангажимент, който има с Украйна, също има корав ангажимент, че избрани оръжия и бомби не могат да бъдат доставяни при никакви условия ", сподели испанската министърка на защитата Маргарита Роблес в.

" Не на касетъчните бомби и да на законната отбрана на Украйна, която считаме, че не би трябвало да се прави с касетъчни бомби ", добави тя.

Подобна ясна позиция изрази и Нова Зеландия , която е измежду страните, които упорстваха за основаването на конвенцията за възбрана. Премиерът Крис Хипкинс сподели, че касетъчните боеприпаси са " безразборни, евентуално предизвикват големи вреди на почтени хора и могат да имат дългогодишен резултат ". По думите му той е уведомил Съединени американски щати, че Нова Зеландия не утвърждава изпращането на такива оръжия за Украйна.
Англия, Канада, Германия
Премиерът на Англия Риши Сунак от своя страна беше деликатен в изказването си по тематиката. В събота той не подлага на критика решението на Съединени американски щати, само че сподели, че Обединеното кралство е " подписало конвенцията, която не разрешава производството или потреблението на касетъчни муниции и обезсърчава тяхното потребление ".

Канада също заяви, че е срещу потреблението на касетъчните бомби и остава изцяло в сходство с Конвенцията за касетъчните муниции.

" Ние одобряваме съществено задължението си по конвенцията да насърчим всеобщото ѝ приемане ", се споделя в канадската позиция.

В същото време Германия , която също е подписала контракта, заяви, че въпреки че няма да даде такива оръжия на Украйна, схваща решението на Съединени американски щати.

" Сигурни сме, че нашите американски другари не взеха леко решението да доставят такива муниции ", сподели представителят на немското държавно управление Щефен Хебещрайт пред кореспонденти в Берлин.

Предоставянето на касетъчни муниции е част от нов пакет военна помощ на Съединени американски щати за Украйна на стойност 800 милиона $.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР