САЩ призоваха Унгария да подобри отношенията със съседна Украйна и

...
САЩ призоваха Унгария да подобри отношенията със съседна Украйна и
Коментари Харесай

САЩ призовават Унгария да се помири с Украйна

САЩ приканиха Унгария да усъвършенства връзките със прилежаща Украйна и да не се пробва да блокира съдействието на Киев с НАТО, заявявайки, че "ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на фронтовата линия на съветска експанзия ", съобщи Ройтерс, като се базира на американското посолство в Будапеща.

Унгария упреква Украйна, че погазва просветителните права на етническото унгарско малцинство, и заплашва като ответна мярка да блокира напъните на Киев за доближаване с НАТО и Европейски Съюз, показва Ройтерс.

Посланикът на Съединени американски щати в Будапеща Дейвид Корнстийн е декларирал пред парламентарна комисия, че Унгария може да направи повече за "приоритетна поддръжка на съюзите " в миг, когато, по думите му, "Русия съставлява възобновена опасност за Украйна и Европа ".

"Сега повече от всеки път Русия подлага Запада на тест ", твърди Корнстийн в изказване, публикувано от посолството. "Силното ни усeщане е, че като съдружници в алианса най-хубавият метод да насърчаваме промените в Украйна е като беседваме с нея, а не като блокираме уговорката й с НАТО ", декларира той.

По думите на Корнстийн Унгария, която е мощно подвластна от съветския петрол, газ и нуклеарна експертиза, си играе с огъня като ухажва президента Владимир Путин.

"Трябва да не изпускаме от взор огромната картина ", споделя Корнстийн. "Путин не се интересува от националния суверенитет. Неговото виждане е неоимперско. Ако Украйна се провали, Унгария ще бъде на фронтовата линия на съветската експанзия ", продължава американският посланик.

Държавният секретар в унгарското външно министерство Левенте Модяр е декларирал пред парламентарната комисия, че разликите сред Съединени американски щати и Унгария не са стратегически и че се надява, че разговорът ще спомогне за коригирането им, съгласно държавната осведомителна организация MTI.

Унгарският министър председател Виктор Орбан поддържа западните наказания против Русия поради анексирането на Кримския полуостров и поддръжката за проруските сепаратисти в Източна Украйна, само че в същото време подлага на критика тези ограничения.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР