САЩ подготвят таен списък с руснаци, с които европейските съюзници

...
САЩ подготвят таен списък с руснаци, с които европейските съюзници
Коментари Харесай

САЩ вкарват в списък Нежелани стотици руснаци

САЩ приготвят скришен лист с руснаци, с които европейските съдружници не би трябвало да поддържат връзка. Новият пакет антируски наказания, който ще бъде признат в Съединени американски щати през февруари, ще бъде допълнен със лист на съветски жители .

Не става дума за лични ограничавания , само че документът ще стане сигнал за европейските сътрудници на Вашингтон, че с лица от този лист не би трябвало да се поддържа връзка.

Това описаха пред „ Известия “, представен от БГНЕС, три източника от Вашингтон, осведомени с процеса на подготовка на пакета със наказания. От Съвета на Федерацията обявиха пред „ Известия “, че Москва е подготвена да даде огледален отговор на всевъзможни вражески ограничения от страна на Вашингтон.

В първите седмици на февруари Съединените щати ще разгласят следващия пакет със наказания против Русия, които, както беше обявено, ще бъдат доста по-големи, в сравнение с всички останали.

Става дума за допълнение към федералния закон 3364 „ За опълчване на съперниците на Съединени американски щати чрез закона за глобите “ (CAATSA), признат от Конгреса и утвърден от президента Доналд Тръмп на 2 август.

При това, по думите на тримата осведомени източника на „ Известия “ във Вашингтон, с изключение на формалната част на документа е създаден конфиденциален лист, който ще бъде значителен.

„ Този лист ще включва няколкостотин семейства на съветски жители. Санкции против тях няма да се вкарват. Но този документ ще бъде сигнал за европейците, че с тези хора не е желателно да си имат работа “, посочи един от събеседниците.

В тайния лист могат да попаднат съветски предприемачи, публични дейци и жители на РФ, носители на държавни награди . Списъкът ще се популяризира единствено измежду съдружниците и сътрудниците на Съединени американски щати в Европа.

В момента върви създаването му и съответните институции – Конгресът, Държавният департамент и министерството на финансите – изпращат рекомендации и свои разновидности.

Събеседникът означи, че най-дългият лист е формиран от американските законодатели. Аналитичните центрове са привлечени от Вашингтон в работата над откритата част от новия пакет с ограничавания. Това съобщи пред „ Известия “ старши научният помощник в Атлантическия съвет Андерс Ослунд .

Той акцентира, че точно на този център е поръчана аналитичната работа по подготовката на глобите. От 2014 година ръководител на съвета е посланикът на Съединени американски щати в Русия Джон Хънтсман .

„ В откритата част на документа ще бъдат посочени ограниченията против съветските предприемачи , в листата са включени държавни банки и енергийни компании . Главният орган, определящ глобите, е министерството на финансите, само че в този развой вземат участие и други ведомства “, описа Ослунд , който при започване на 90-те години съветваше съветските държавни управления по какъв начин да правят пазарните промени.

Русия към този момент е почнала подготовката на вероятните ответни ограничения на дейностите на Съединени американски щати, заяви ръководителят на краткотрайната комисия към Съвета на Федерацията за отбрана на държавния суверенитет и попречване на намесата във вътрешните работи Андрей Климов .

Той съобщи, че на Москва са й известни проектите на Вашингтон. „ Ще действаме в режим на огледална дипломация. Всички вражески дейности на Съединени американски щати ще бъдат посрещнати със същите ограничения от Русия “, безапелационен е сенаторът.

За пръв път антируските наказания бяха въведени от Съединени американски щати и Европейски Съюз през 2014 година след присъединението на Крим към Русия. По-късно те бяха разширявани на няколко пъти.

През август 2017 година Доналд Тръмп подписа закон за въвеждането на нови рестрикции по отношение на Русия. Москва по традиция дава отговор огледално на всевъзможни ограничавания от страна на Запада.

тагове сащ лист руснаци нежелани
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР