САЩ осъдиха намерението на Русия да организира в завзетия през

...
САЩ осъдиха намерението на Русия да организира в завзетия през
Коментари Харесай

САЩ осъдиха намеренията на Русия да проведе съдебни процеси срещу военнопленници в Мариупол

САЩ осъдиха желанието на Русия да провежда в завзетия през май град Мариупол правосъдни каузи против украински военнопленници, като акцентираха, че те биха били противозаконни, съобщи Франс прес.

" Плановете за показни процеси са нелегитимни и подигравка на правораздаване, и ние уверено ги осъждаме ", съобщи в официално съобщение през вчерашния ден представителят на Държавния департамент Нед Прайс.

 

Според Вашингтон с това Москва цели да отклони вниманието на интернационалната общественост от " жестокостите, осъществявани от съветските сили в Украйна " от началото на съветската инвазия в страната на 24 февруари.

" Всички членове на украинските въоръжени сили, в това число украинските и задграничните доброволци, имат право на статут на военнопленници, в случай че попаднат в плен, и би трябвало да бъдат третирани и закриляни според този статут, при ценене на Женевските конвенции ", се споделя още в официалното съобщение, което приканва Москва " да съблюдава отговорностите си в границите на интернационалното право ".

Сходно безпокойствие изрази във вторник и Организация на обединените нации. Международната организация акцентира, че е неразрешено да се основават трибунали, предопределени само да съдят такива пленници.

Говорителката на Службата на Върховния комисар на Организация на обединените нации по правата на индивида в Женева, Равина Шамдасани, означи, че разполагаем има малко детайлности за това, което се показва от Москва като " интернационален арбитражен съд ". Тя сподели обаче, че фотоси и видеоклипове, оповестени в обществените мрежи, наподобява демонстрират сглобяването на железни кафези, предопределени евентуално за подсъдимите на процесите, в залата на филхармонията в Мариупол.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР