САЩ очакват най-интензивната фаза от военната операция на Израел в

...
САЩ очакват най-интензивната фаза от военната операция на Израел в
Коментари Харесай

Файненшъл таймс: САЩ очакват най-интензивната част от войната в Газа да приключи през януари

САЩ чакат най-интензивната фаза от военната интервенция на Израел в Газа да завърши през януари 2024 г. Това оповестява " Файненшъл таймс ", базирайки се на неназовани публични източници в Съединени американски щати.

Според тях Вашингтон признава, че израелската войска има законни цели за нахлуване в южната част на палестинския анклав, което оправдава продължаването на операциите в региона на Хан Юнис и други обитаеми места, където се допуска, че може да се укриват водачите на радикалното придвижване " Хамас ". Все отново, по информация на " Файненшъл таймс ", Съединени американски щати разчитат на смяна на бойната тактичност още през януари - от пълномащабна сухопътна интервенция да се премине към самостоятелни набези против водачи на терористичната организация.

" В момента сме в най-интензивната фаза. В даден миг методът ще бъде друг, с по-малко наличие на място, само че те ще се върнат, когато възникне потребност ", цитира изданието американски чиновник, поискал да резервира анонимност.

В публикацията се загатва, че Вашингтон не желае Израел да окупира Газа, само че признава, че такава стъпка може да е нужна краткотрайно, до момента в който не бъдат подписани дълготрайни съглашения с арабски и други страни.

В материала е представено изявление на неназован израелски чиновник, който твърди, че има " схващане на високо равнище "  между Израел и Америка по отношение на задачите на интервенцията - " Хамас " да бъде смазана и лишена от способността да ръководи Газа и да извършва терористични офанзиви на израелска територия. Служителят твърди, че израелците в детайли осведомят Вашингтон за хода на военната интервенция няколко пъти седмично.

На 10 декември английското списание " Икономист ", базирайки се на няколко неназовани източници, заяви, че Съединени американски щати упорстват военната интервенция в Газа да завърши преди началото на 2024 година Според изданието държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен е предал това обръщение на израелски събеседници по време на скорошна визита в Израел. Списанието също по този начин оповестява, че администрацията на американския президент Джо Байдън упорства Израел да направи повече, с цел да понижи страданието на палестинските цивилни, изключително в южната част на Газа.

" Икономист " акцентира, че в обществени изказвания американски публични лица не показват краен период, в който Израел да постави завършек на офанзивата си против " Хамас ". Изданието обаче допуска, че Тел Авив разполага само с няколко седмици, с цел да реализира триумф в Газа, преди Вашингтон да понижи военната си помощ, на която израелците разчитат. Медията прави оценка вероятността за триумф на израелската войска в задачата по заличаване на терористичната формация като ниска.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР