САЩ обмислят да съставят международна коалиция, която да ескортира търговските

...
САЩ обмислят да съставят международна коалиция, която да ескортира търговските
Коментари Харесай

Вашингтон обмисля международна операция за ескортиране на корабите в Персийския залив

САЩ обмислят да сформират интернационална коалиция, която да ескортира комерсиалните кораби в Персийския залив след няколко офанзиви против танкери, за които Вашингтон упреква Иран. Това съобщи през днешния ден днес военачалник Марк Майли, шеф на щаба на сухопътните сили на Съединени американски щати, който е номиниран от президента Доналд Тръмп за ръководител на Съвета на началник-щабовете, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция.

"Ще опитаме с тази коалиция да предоставим военноморски конвой на комерсиалните кораби, с цел да подсигуряваме свободата на корабоплаването в тази стратегическа зона за превозването на нефт ", изясни генералът по време на чуване в Сената, който би трябвало да утвърди неговата номинация.

Същевременно представителят на американското Централно командване, капитан Бил Ърбан съобщи, че заканите за интернационалната независимост на корабоплаването изискват интернационалните решения, съобщи Ройтерс.

"Световната стопанска система зависи от свободния търговски поток и е дълг на всички страни да пазят и съхраняват тази основна част от световния разцвет ", сподели Ърбан.

Организация на обединените нации предизвести през днешния ден, че нова борба в Ормузкия проток /който свързва Персийския и Оманския залив - бел. ред./ може да има пагубни последствия. Предупреждението беше отправено от представителя на интернационалната организация

Фархан Хак, който разяснява информацията, че три ирански катера са се пробвали да блокират английски танкер в региона, съобщи ТАСС.

"В течение сме на изказванията на двете страни за този случай. Както знаете, генералният секретар на Организация на обединените нации неведнъж е призовавал страните в пролива да заобикалят ескалация. Той ясно съобщи, че всяка нова серпантина на борба в региона ще докара до злополука ", сподели Хак.

"Бихме желали в залива да се подсигурява свободно прекосяване на съдовете на всички страни ", добави той.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР