САЩ и Япония планират да укрепят сътрудничеството си в областта

...
САЩ и Япония планират да укрепят сътрудничеството си в областта
Коментари Харесай

САЩ и Япония ще се отбраняват заедно и в космоса

САЩ и Япония възнамеряват да укрепят съдействието си в региона на защитата, както на суша и по море, по този начин и в космоса, съобщава " Блумбърг ".

Причината е възходяща угриженост по отношение на все по-голямото предизвикателство от страна на Китай и връзките на азиатската страна с Русия.

Ден след провеждането на диалози по сигурността във Вашингтон, публични лица обявиха, че двете страни са подготвени да подпишат съглашение, което ще ускори съдействието в космоса, което ще включва и съгласие от страна на Съединени американски щати за защита при офанзива против галактически активи на Япония в някои случаи.

Вашингтон и Токио се ангажираха и да засилят двустранното военно образование и да прегрупират американските сили в района, с цел да могат да отговорят по-добре на всяка опасност от Китай.

Срещата на Консултативния комитет по сигурността на Съединени американски щати и Япония към Държавния департамент се организира малко преди визитата на японския министър председател Фумио Кишида във Вашингтон по-късно тази седмица и открои какъв брой съществено двете страни одобряват опасенията относно  " по-агресивния " Китай. Япония назовава Пекин " невиждано стратегическо предизвикателство ".

" Това, на което ставаме очевидци в последно време, е доста провокативно държание от страна на китайските сили и техния опит да наложат нова нормалност " в метода си към Тайван, съобщи министърът на защитата на Съединени американски щати Лойд Остин на брифинг дружно с държавния секретар Антъни Блинкън и техните японски сътрудници. Остин обаче означи, че се съмнява, че китайска офанзива против Тайван е неизбежна.

Съединени американски щати ще реорганизират силите си в Япония, с цел да възпират и да реагират по-добре на възходящите районни закани. Съюзниците ще проведат взаимни учения в региона на югозападните японски острови, където напрежението с Китай е високо, се показва в взаимно изказване на двете страни. В него се изтъкват  " нараснали разследващи, наблюдателни, противокорабни и транспортни качества "  за американските сили в страната.

Остин съобщи формалната поддръжка на Съединени американски щати за желанието на Япония да придобие качества за контраудар. Правителството на Япония разгласи фрапантен растеж на разноските за защита, който би му дал опция за тази цел.

" Военното съдействие сред Съединени американски щати и Япония не би трябвало да е ориентирано против ползите на трети страни и не би трябвало да подкопава мира и стабилността в района ", акцентира от своя страна представителят на китайското външно министерство Ван Уенбин.

Министърът на външните работи на Япония Йошимаса Хаяши съобщи, че публични лица от Съединени американски щати и Япония са загрижени по отношение на разширението на военното съдействие сред Русия и Китай.

В взаимното изказване двете страни се ангажираха да си сътрудничат в проучвания в области като модерни материали и уреди за тестване на хиперзвукови оръжия, както и да проучат взаимното създаване на предстоящ прехващач.

Съюзническите страни приканиха и за съвместни учения с Южна Корея, насочени към защитата от балистични ракети, морската сигурност и противоподводната защита.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР