САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително

...
САЩ доставят на Киев модерни ракетни системи, които повишават значително
Коментари Харесай

Ракети за Украйна: могат ли HIMARS да обърнат хода на войната


Съединени американски щати доставят на Киев съвременни ракетни системи, които покачват доста мощта на украинската войска. С тяхна помощ тя към този момент поразява сполучливо цели надълбоко зад тила на врага. Какво могат установките HIMARS?

Ракетната система с висока подвижност HIMARS

В края на юни Украйна заяви, че е унищожила съветска военна база в Изюм, в източната част на Донбас, при което са починали минимум 40 бойци. Същата нощ при различен удар се твърди, че е бил погубен и пълководец на първокласен съветски парашутен полк.

Това са първите съветски жертви на HIMARS (съкращение от High Mobility Artillery Rocket System – високомобилна артилерийска ракетна система). Пълното ѝ означение е M142 HIMARS. Очевидно тя разрешава на Украйна – за първи път след началото на съветската инвазия на 24 февруари – да нанася удари надълбоко оттатък фронтовата линия.

Вашингтон стартира да изпраща HIMARS на Украйна през юни, когато и Луганск. Оттогава американската ракетна система се трансформира в извънредно скъп актив за украинската войска. Киев твърди, че е нанесъл десетки удари по цели, включително системи за противовъздушна защита и хранилища за муниции.
Редакцията предлага
В сряда американският министър на защитата Лойд Остин съобщи, че Съединени американски щати ще доставят още четири установки HIMARS, с което броят им ще нарасне на общо 16.

" HIMARS към този момент донесоха ", написа в Туитър на 9 юли министърът на защитата на Украйна Олексий Резников. Повече такива установки ще засилят украинската военна мощност, добави той.

Какво тъкмо съставлява HIMARS?

HIMARS е многоцелевата ракетна установка на концерна Локхийд Мартин. Производството ѝ стартира през 1990-те години, а байното ѝ кръщение в американската войска е след 2000-та година..

Пусковата установка може да бъде оборудвана с шест насочвани от GPS ракети със междинен обхват на деяние GMLRS. Това са управляеми ракети с обхват до 92 километра. Алтернативно установката може да бъде заредена с една управляема ракета от вида ATACMS – тогава тя може да поразява цели на разстояние до 300 километра. Вашингтон обаче не е доставил ATACMS на Украйна заради опасения, че украинците могат да се изкушат да атакуват обекти на съветска територия. Това би се възприело от Кремъл като сериозна американска интервенция в спора.

HIMARS се обслужва от екипаж от трима души и се презарежда за пет минути. Тъй като е лека и не е инсталирана на верижен танк, тази ракетна система е бързо преносима и елементарно транспортируема. А това ѝ разрешава да заобикаля бързи контраатаки. Тази тактика е позната като " стреляй и бягай ".

Една установка излиза към 5 милиона $. Съединени американски щати, Румъния, Сингапур, Обединените арабски емирства, Йордания и в този момент Украйна са единствените страни, които разполагат с HIMARS сега. Одобрени са продажби на Полша и Тайван, а предходната седмица Естония удостовери, че ще закупи до шест системи от Съединени американски щати, като част от пакет на стойност 500 млн. $.

Системите HIMARS са били употребявани преди този момент в Афганистан – против талибаните в провинция Кандахар, както и против " Ислямска страна " в по време на борбата за Мосул.

Могат ли HIMARS да дадат стратегическо преимущество?

В първите дни на съветската инвазия в Украйна доставените от чужбина противотанкови оръжия, като NLAW и Javelin, се оказаха незаменими за отбрана против съветските бронирани колони, движещи се към Киев или Харков. През последните месеци, превземайки останалите украински градове в Луганск и огромна част от Донбас под градушка от артилерийски огън.

Украйна е превъзхождана при стандартната артилерия с оптимален обхват до към 40 километра. Но HIMARS се оказаха от решаващо значение за повишение на бойната мощност на украинската войска. Те дейно поразяват основни командни, информационни и логистични центрове, намиращи се надалеч зад вражеските линии, като в същото време остават отвън обсега на вражеския огън.

Въздействието им явно се усеща от Русия, която наподобява не разполага с елементарен метод за отбрана на войските и инфраструктурата си. В понеделник съветският министър на защитата Сергей Шойгу даде заповед " да се приоритизира поразяването на вражеските ракетни и артилерийски оръжия с огромен обхват на деяние с високоточни оръжия ".
 Техническите данни на HIMARS
Техническите данни на HIMARS

Украйна употребява HIMARS за спиране на доставките на съветска артилерия на фронта. Руските сили употребяват към 20 000 снаряда дневно, твърди отчет на " Роял Юнайтед Сървисиз Инститют ". В началото на юли видеоклипове в обществените медии демонстрираха нещо, наподобяващо на горящи хранилища за муниции. Сред изумените обекти беше и транспортен център в Донецк на съветския производител на транспортни средства Камаз. Тези цели евентуално са били ударени от HIMARS.

Твърде комплицирани за поддръжка?

Според представител на Одеска област по-рано този месец, при ракетен удар с ракетната система край Херсон, е бил погубен съветският генерал-майор Артьом Насбулин, шеф на щаба на 22-ри армейски корпус. Руската зенитно-ракетна система С-400 явно не е била в положение да прихване ракетите. Руското военно министерство съобщи в петък, че е унищожило четири HIMARS. Но военачалник Марк Мили, ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на Съединени американски щати, съобщи, че досега нито една от системите не е била изумена. Той твърди също, че към 200 украински бойци са били подготвени да употребяват HIMARS.

Както и при други оръжия, които изглеждаха за малко време, като NLAW и, и в този момент е допустимо Русия да откри отговор и да ограничи по някакъв метод успеваемостта на HIMARS. Съществуват опасения и че американските ракетни системи могат да станат сложни за поддръжка, както и че запасите от скъпи ракети ще се изчерпят бързо.
Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР