Добрич. Дом-паметник Йордан Йовков“ в Добрич представя изложба с творби

...
Добрич. Дом-паметник Йордан Йовков“ в Добрич представя изложба с творби
Коментари Харесай

Дом-паметник „Йордан Йовков“ в Добрич представя изложба с творби от първата самостоятелна изложба на художника Петър Дачев

Добрич. Дом-паметник „ Йордан Йовков “ в Добрич показва галерия с произведения от първата независима галерия на художника Петър Дачев в София през април 1924 година в Тръпковата изложба. Това заяви доктор Кремена Митева, гл. организатор в Литературния музей в добруджанския град, съобщи кореспондентът на Радио „ Фокус ” – Варна .

През това лято се навършват 125 години от рождението на един малко прочут художник, потомък на Софроний Врачански, роден в Котел през 1896 година Това е Петър Дачев, а музеят в Добрич съхранява към 4 000 негови картини, рисунки и скици с маслени бои, туш, гваш и молив, обособени в разнообразни цикли и демонстриращи разнообразието в художествения почерк на създателя. Това огромно културно благосъстояние е разпространявано от време на време от 1986 година до през днешния ден. Чрез новата галерия посетителите на Дом-паметника имат опцията да се сродят с приказния, тайнствен свят на младия Дачев, защото в музея са изложени 31 произведения от първата независима галерия на художника в столицата.

„ Дебютът на Петър Дачев преди съвсем век е повече от обещаващ, защото незнайният юноша, приближаващ от Варна, е посрещнат с поощрение от художествената рецензия. През към този момент далечната 2002 година нашият музей изложи в зала „ Параклиса “ на Националната художествена изложба за първи път след 1924 година над 40 картини на художника от първата му независима галерия. Това бе същинско събитие. Изложбата бе открита от тогавашния шеф на Галерията доцент Ружа Маринска. Гости на откриването бяха Леда Милева, Светлин Русев, проф. Богдан Богданов и още доста създатели и интелектуалци. По предложение на Светлин Русев през май – юни 2003 година изложбата гостува и в Художествена изложба „ Илия Бешков “ в град Плевен. След това бе показана и на добричката аудитория през юни – юли същата година в залите на Художествената изложба в града ", уточни доктор Митева..

" Особеният интерес към тези модернистични картини на Петър Дачев е причина те да бъдат канени за присъединяване и в някои общи художествени изложения. Още през 2005 година голямоформатни репродукции на четири от тези произведения бяха включени в изложбата в Софийска градска художествена изложба „ Гео Милев и българският модернизъм “, отдадена на 110 години от рождението на поета. Също толкоз влиятелно бе и присъединяване на пет картини от Петър Дачев в изложбата „ Между традицията и модернизма. Образи на родното в българското изкуство на 20-те години на ХХ век “, уредена сред 3 май и 5 август 2018 година още веднъж в Софийска градска художествена изложба. Събитието бе отдадено на председателството на България на Европейския съвет и бе част от Програма „ Култура “ на Столична община “, сподели още тя.

За първи път модернистичните картини художника от първата му независима галерия са показани в Дом-паметника в Добрич. Експозицията може да бъде прегледана до 1 септември.

Жулиета НИКОЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР