САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен пренесе неистовия си близкоизточен дипломатически

...
САЩ. Държавният секретар Антъни Блинкен пренесе неистовия си близкоизточен дипломатически
Коментари Харесай

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен се среща с президента на Палестинската автономия по време на посещение на Западния бряг

Съединени американски щати. Държавният секретар Антъни Блинкен придвижи неистовия си близкоизточен дипломатически напън за войната Израел-Хамас на окупирания Западен бряг в неделя, като се срещна с президента на Палестинската автономност Махмуд Абас в последния си опит да облекчи страданията на цивилното население в Ивицата Газа и да стартира да обрисува пост - сюжет на спор за територията.

Блинкен пътува до Рамала за предварителното си необявено посещаване в брониран конвой и при строги ограничения за сигурност единствено часове откакто израелските военни самолети удариха бежански лагер в линията Газа, убивайки минимум 40 души и ранени десетки, споделиха здравни чиновници. Въпреки секретността и отхвърли на Държавния департамент да удостовери пътуването, до момента в който Блинкен не напусне физически Западния бряг, избухнаха митинги против визитата му и поддръжката на Съединени американски щати за Израел, откакто изтече информация за идването му.

Освен любезностите, нито един мъж не проговори, до момента в който се поздравяваха пред камерите и срещата завърши без обществен коментар. Не стана ясно дали неналичието на думи демонстрира, че срещата е минала зле.

След това Блинкен направи необявено посещаване в Кипър, където беше посрещнат от кипърския президент Никос Христодулидес и външния министър Константинос Комбос, които той поканен още веднъж в самолета за среща.

На срещата с Абас представителят на Държавния департамент Матю Милър сподели, че Блинкън е удостоверил уговорката на Съединени американски щати за доставка на животоспасяваща филантропична помощ и обновяване на главните услуги в Газа и даде ясно да се разбере, че палестинците не би трябвало да бъдат принудително разселени.

Блинкен и Абас разискаха напъните за възобновяване на спокойствието и стабилността на Западния бряг, в това число нуждата да се спре екстремисткото принуждение против палестинците и да се търси отговорност от тези, сподели Милър, по отношение на насилието, осъществено от израелски заселници.

Срещата с Абас, чиято основана в Рамала Палестинска администрация не е фактор в Газа, откогато Хамас я завладя със мощ през 2007 година, пристигна при започване на Третият ден на Блинкен от интензивна обиколка в Близкия изток – вторият му от началото на войната с изненадващо нахлуване на Хамас против Израел на 7 октомври. Блинкен беше посетил Израел и се срещна с израелския министър председател Бенямин Нетаняху в петък, преди да замине за Йордания за срещи с върховен Арабски публични лица в събота.

При всяко прекъсване Блинкен предложи твърда поддръжка на Съединени американски щати за правото на Израел да се пази, само че също по този начин акцентира, че би трябвало да се придържа към законите на войната, да пази цивилните и да усили доставките на филантропична помощ за Газа. За да направи това, както и с цел да облекчи потока от чужденци, бягащи от Газа, той посочи, че Израел би трябвало да вкара непрекъснати филантропични паузи за своите въздушни удари и наземни интервенции, нещо, което Нетаняху до момента изрично отхвърляше.

Съединени американски щати публични лица имат вяра, че Нетаняху може да смекчи опозицията си, в случай че успее да бъде уверен, че е в стратегическите ползи на Израел да облекчи тежкото състояние на палестинските цивилни в Газа. Увеличаващият се брой на починалите провокира възходящ интернационален яд, като десетки хиляди от Вашингтон до Берлин излязоха по улиците през уикенда, с цел да изискат неотложно преустановяване на огъня.

Арабските външни министри, с които Блинкен се срещна в събота в Аман – от Йордания, Египет, Саудитска Арабия, Катар и Обединените арабски емирства – насочиха същото искане.

Но Блинкен сподели, че Съединени американски щати няма да упорстват за такова.

" Сега нашето мнение е, че прекратяването на огъня просто ще остави Хамас на място, кадърен да се прегрупира и да повтори това, което направи на 7 октомври “, сподели той. Вместо това той сподели, че краткотрайните филантропични паузи в боевете ще бъдат от решаващо значение за отбраната на цивилните, приемането на помощ и извеждането на непознати жители, „ като към момента разрешават на Израел да реализира задачата си, провалянето на Хамас. “

Арабски чиновници споделиха, че беше прекомерно рано да се разисква една от главните точки от дневния ред на Блинкен, следвоенното бъдеще на Газа. Спирането на убийствата и възобновяване на непрекъснатата филантропична помощ са незабавни, които би трябвало да бъдат прегледани първо, споделиха те.

" Как можем даже да се забавляваме какво ще се случи по-късно? " сподели външният министър на Йордания Айман ал Сафади. „ Трябва да изясним целите си. “

Арабските страни се опълчват на американските внушения, че играят по-голяма роля в разрешаването на рецесията, като показват отвращение от цивилните жертви на израелските военни интервенции, само че имат вяра, че Газа е проблем значително основан от самия Израел.

Но американски чиновници имат вяра, че арабската поддръжка, колкото и скромна да е, ще бъде от решаващо значение за напъните за облекчение на влошаващите се условия в Газа и за полагане на основите за това, което ще размени Хамас като територия ръководещ орган, в случай че и когато Израел успее да изкорени групата.

Идеите за бъдещото ръководство на Газа към момента са малко и рядко се срещат. Блинкен и други публични представители на Съединени американски щати оферират неразбираеми контури, че това може да включва композиция от съживена Палестинска власт дружно с интернационалните организации и евентуално мироопазващи сили. Американски чиновници признават, че тези хрумвания са посрещнати с очевидна липса на възторг.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР