САЩ биха могли да се защитят от вражески хиперзвукови удари,

...
САЩ биха могли да се защитят от вражески хиперзвукови удари,
Коментари Харесай

Американски тинк-танк: Стена от прах може да спре хиперзвуковите оръжия

Съединени американски щати биха могли да се защитят от противников хиперзвукови удари, като разпилян облаци прахуляк над огромни площи, през които се чака да летят такива снаряди, допуска нова бяла книга. Пътуването през такава зона с висока скорост би разградило и евентуално унищожило оръжието.

Идеята беше разисквана в документ, оповестен тази седмица от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания (CSIS), който е основан във Вашингтон мозъчен концерн.

Авторите акцентират, че това „ е станало допустимо с помощта на поддръжката на Raytheon Technologies и Lockheed Martin “, американските отбранителни колоси, разработващи противоракетни технологии за американската войска.

Идеята не е друга от това, което измислиха американските стратегически планьори по време на пика на Студената война със Съветския съюз. Тогавашното предложение беше да се слагат нуклеарни заряди към регионите, където се намират силозите за междуконтинентални балистични ракети на Съединени американски щати. В случай на замяна бомбите теоретично са щели да се взривят минути преди руските нуклеарни оръжия да ударят.

Със стотици хиляди тонове радиоактивен прахуляк във въздуха, идващите с висока скорост противников носители е трябвало да бъдат развалени от частиците, спасявайки американските ракети за ответен удар.

Съвременното олицетворение ще употребява същата идея за подлагане на бързо летящо оръжие на облак прахуляк, на който не е планиран да издържи.

„ При липса на тежки ограничения за намаляване, нарушаването на хиперзвуковото поле на потока може да докара до прогресивно утежняване на продуктивността или ликвидиране на задачата, в случай че не и до цялостен пагубен неуспех “, предвижда отчетът.

Частиците ще бъдат проектирани по този начин, че да останат суспендирани в тънкия горен пласт на атмосферата, през който се движат хиперзвуковите носители, за десетки минути, което изисква по-малко акуратност при определянето на времето на противодействието.

Изкуственият прахуляк може да бъде железен, пиротехнически или изработен от различен материал и разпрострат от ракета или въздушна платформа.

„ Като се имат поради по-високите скорости по-рано при полета на хиперзвуковите планери, „ стена от прахуляк “ би била по-ефективна по-рано, в сравнение с по-късно в полета “, се споделя в отчета.

Бялата книга изследва други хрумвания за справяне с хиперзвукови оръжия, освен планери, само че и крилати ракети. Те варират от разполагане на противоракетни средства по метод, който би принудил съперниците да възнамеряват по-неблагоприятни пътища за офанзива, до потребление на мощни микровълни за изпържване на електронните съставни елементи на ракетата, до опити да ги унищожат с лазерни оръжия.

Хиперзвуковите оръжия се смятат за смяна на играта в стратегическия баланс на силите, защото скоростта, с която пътуват и способността им да маневрират непредвидимо по време на полет, ги прави доста по-трудни за прихващане с обичайни средства, в сравнение с по-старите междуконтинентални балистични ракети, които летят по предсказуеми траектории.

Русия показва това, което твърди, че е функционален хиперзвуков планер, наименуван " Авангард ", като част от своите сили за нуклеарно въздържане. Смята се също, че Китай има доста напреднали прототипи на този тип оръжия.

Съединени американски щати влагат съществено в своята национална противоракетна система от 2002 година, когато се отдръпнаха от контракта, който бяха подписали със Съюз на съветските социалистически републики, който пречеше на двете народи да развиват съответните технологии.

Москва съобщи, че е трябвало да развие хиперзвукова дарба, с цел да балансира утежняването на нуклеарното си въздържане заради възходящите противоракетни качества на Съединени американски щати.

Превод: СМ
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР