САЩ: 7000 бойни глави на различни носителиПо данни на стокхомския

...
САЩ: 7000 бойни глави на различни носителиПо данни на стокхомския
Коментари Харесай

Ядрените триади на петте Велики сили

Съединени американски щати: 7000 бойни глави на разнообразни носители

По данни на стокхомския Международен институт за проучване на мира (SIPRI) Съединени американски щати разполагат с към седем хиляди нуклеарни бойни глави, към този момент инсталирани на ракети и съхранявани в бункери. Идвайки на власт през 2009 година с обещанието да освободи света от нуклеарното оръжие, Барак Обама започва стратегия за неговата рационализация, която президентът на SIPRI Панс Кристенсен счита за „ изцяло противоречаща на задачата за понижаване на ролята на нуклеарния съставен елемент в тактиката за американската сигурност “. Администрацията на Тръмп не закъсня да се възползва от това. Програмата планува възобновяване на цялата триада въоръжения, наземното, превозеното по въздух и под вода: замяна на 14-те подводници клас „ Охайо “, модернизиране на настоящите бомбардировачи B-52 и B-2 и създаването на нов бомбардировач В-21 с потреблението на технологията стелт, а също и възобновяване на системите Trident D-5 и Minuteman III. Също по този начин се окомплектоват и галактическите системи за обявяване на паника, новите командни и контролни пунктове. Главна горделивост на този нов боеприпас стана бомбата В61-12, която може да бъде заредена както с стандартни, по този начин и с нуклеарни бойни глави с променлива мощ и висока акуратност.

Русия: Върви усилена рационализация

Москва има 7290 бойни глави съгласно данни от 2016 година. Путин удостовери значителната роля на нуклеарния съставен елемент в съветската военна теория, диверсифицирайки опцията за неговото потребление и насочвайки се към развиването на системи, които могат да се зареждат както с нуклеарни, по този начин и с стандартни бойни глави според от нуждата. Русия се намира „ на половината от пътя на огромна рационализация, която ще сложи нови задания пред интернационалната общественост, осигуряващо надзор върху въоръженията “. В центъра на програмата са нови междуконтинентални ракети SS-27-2 или „ Ярс “, които могат да носят до четири бойни глави „ МИРВ “, т.е. способни поотделно да влизат в атмосферата и да нанасят удари по разнообразни цели. Според Съединени американски щати тези системи нарушават съглашението по Договора за редуциране на стратегическите настъпателни оръжия III, подписано от Съединени американски щати и Русия в Прага през 2010 година Освен всичко друго то не разрешава монтирането на разделящи се бойни глави на към този момент съществуващи видове мобилни ракети. Само че руснаците могат да съкратят количеството на зарядите, теоретично съблюдавайки постигнатите съглашения. Други типове въоръжения са в стадий на създаване: SS-30 „ Сармат “, „ Деца на сатаната “ по квалификацията на НАТО, с 10 бойни заряда; ново потомство бойни подводници, които ще заменят в този момент настоящите 11; модернизиране на бомбардировачите Ту-160 и Ту-95МС.

К итай: Разработват се свръхскоростни ракети
Пекин, разполагащ съгласно данните от 2016 година, с 250 нуклеарни бойни глави, е надъхан уверено да усили капацитета си. Неговите международни упоритости, стремежът да доближи нивото на Съединени американски щати, най-малко по технологии, конкуренцията със прилежащите Индия и Русия, безпокойството, провокирано от неконтролируемите севернокорейски „ съдружници “, подтикват китайското управление към огромни вложения в проучвания и развиване на свръхскоростни системи, т.е. на ракети, способни да пикират от Космоса със свръхзвукова скорост. Китай ще размени своите моноблокови ракети с ново потомство с няколко типа бойни заряди и мотор на твърдо гориво. Обемът на китайския бюджет, изразходван за тези потребности, не е прочут, обаче мащабите на програмата се одобряват като великански.

Франция и Англия: Нови бойни подводници
Нови бойни подводници би трябвало да влязат в употреба в интервала сред 2035 и 2048 година През това време Париж модернизира своите междуконтинентални ракети М51 и ASMP със междинен обхват на деяние, превозени по въздух от изтребителите Rafale. Последните ще бъдат сменени към 2040 година, както и самолетоносачът „ Шарл де Гол “. Французите не престават да лимитират до 300 (сегашното равнище) броя на нуклеарните бойни глави, намиращи се на тяхно разположение.
Преди година Лондон разполагаше с 215 нуклеарни бойни глави. Британското държавно управление огласи строителството на четири нови подводници за подмяна на тези от класа „ Венгард “, с цел да окаже опозиция на „ увеличеното количество евентуални врагове и модернизацията на силите им “. Инвестициите съставляват 46 милиарда евро. На подводниците ще бъдат ситуирани ракети Trident.
Заб. В разбора не са включени нуклеарните арсенали на страни като Индия, Пакистан, Израел, Иран, Северна Корея, защото те не са публично членки на така наречен нуклеарен клуб.

(По материали на БГНЕС)
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР