Със заупокойна молитва в храма Св. Никола“ и с литийно

...
Със заупокойна молитва в храма Св. Никола“ и с литийно
Коментари Харесай

Със заукопойна молитва започнаха честванията на Априлското въстание в Клисура

Със заупокойна молитва в храма „ Св. Никола “ и с литийно шествие довечера в Клисура стартира честването на 146-та годишнина от експлоадирането на Априлското въстание. По-късно ще бъде открита тематична галерия в Историческия музей, а ученичката Кристияна Стоименова ще показа лиричен рецитал. Вечерта е планувана церемониален митинг-заря с присъединяване на представителни роти от 61-ва Стрямска механизирана бригада в Карлово.

Утре, 1 май, в Клисура е кулминационната точка на тържествата, отдадени на Априлското въстание. Гост ще бъде вицепрезидентът Илияна Йотова.

С тържествена стратегия и община Панагюрище отбелязва годишнината от Априлската епопея и формалния празник на града.  Началото на тържествата е довечера от 20.00 ч. с празнична стратегия на Държавния фолклорен отбор „ Филип Кутев ”.

Утре, 1 май, от 10.30 ч. деянията не престават с литийно шествие, обред по издигане на Националното знаме на Република България и молебен за благополучие. Самодейци ще показват военно-историческата възстановка „ Мъжество и всеотдайност - Панагюрище 1876 “. По-късно ще бъдат положени венци и цветя пред мемориалния комплекс „ Априлци “, а вечерта ще има народен митинг-заря.

На 2 май пред паметника в местността Оборище е Всенародното поклонение събор. Организирани са церемониален молебен с водосвет и поклонение. За всички искащи да вземат участие в тържествата община Панагюрище провежда автобусен превоз.

Програмата ще приключи с национално забавление пред хижа „ Оборище “.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР