Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова

...
Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова
Коментари Харесай

COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон - затягат правилата

Със заповед на вицепремиера и министър на туризма Марияна Николова се вкарват единни правила за противоепидемични и санитарни ограничения в курортите във връзка идния зимен сезон 2020/2021 година Целта е всички туристически места да вкарат идентични практики, с които да се подсигуряват здравето и сигурността на туристите, а България да отбрани статута си на здравословна и сигурна дестинация, оповестяват от Министерството на туризма.

От министерството са проучили положителните практики на водещите в Европа ски курорти и ги приспособява към българските условия.

" Разработихме пакет от ограничения за зимен сезон 2020/2021, които следва да бъдат спазвани наложително от всички - обекти, компании, организации и лица, предлагащи туристически услуги. Време е за здравна дипломация ", съобщи вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова. Тя организира работна среща с мениджъри на зимните курорти, кметове и регионални шефове. В полемиката взе участие и основният държавен здравен контрольор доцент доктор Ангел Кунчев.

Пакетът е координиран с Министерството на здравеопазването и е оповестен на уеб страницата на Министерството на туризма. При нужда ограниченията ще бъдат променяни или допълвани според от епидемиологичната конюнктура, стана ясно от думите не вицепремиера. Тя прикани всички в бранша да са гъвкави и инициативни.

Мерките обгръщат активността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите наложително би трябвало да покриват носа и устата си с маска или друго защитно средство при престой в кабината и на въжен превоз станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови уреди може да бъде лимитиран по преценка на оператора. Кабините се дезинфекцират по график. В ски дрешниците също е въведена специфична организация за отдалеченост и стерилизация, а в ски учебните заведения групите ще са до 10 души. Заведенията в ски зоните още по-строго ще съблюдават признатите инструкции за действието им в условия на пандемия от COVID-19.

" Убедена съм, че с общи старания и спазвайки напътствията на Националния действен щаб, ще успеем да овладеем наклонността за възходяща заплаха от вируса. Контролните органи ще бъдат изцяло безкомпромисни при определяне на нарушавания на разпоредбите. Така ще защитим Зеления щемпел, който България получи от Световния съвет по туризъм като безвредна и сигурна дестинация. Българските курорти към този момент натрупаха опит в обезпечаването на безвредни условия за гостите си през лятото и би трябвало да продължат тази процедура. Благодарение на общите ни ограничения в летните ни курорти нямаше нито един доказан случай на болен с ковид в местата за настаняване. Нашата цел е тази позитивна наклонност да се надгради и за зимните дестинации ", уточни още вицепремиерът.

" Като вицепремиер и министър на туризма няма да позволи компромис, който да постави леке върху дестинация България, както и върху целия туристически отрасъл ", акцентира вицепремиерът и прикани да се съблюдават трите Д – отдалеченост, стерилизация и дисциплинираност. От думите й стана ясно, че контролът ще стартира преди формалното разкриване на зимния сезон.

Според доцент Кунчев туризмът е една от двете системи дружно с образованието, които се оправиха добре с Коронавирус обстановката. " Местата за настаняване реагираха сполучливо. Обстановката обаче е динамична и ние значително подвластен от нея. Практиката сподели, че ограниченията работят. Няма нищо по-добро от това да отидеш в планината и да спортуваш, само че всеки би трябвало да съблюдава условията. Благодаря за всичко, което вършиме, тъй като то е доста. Готовността на зимните курорти ще е доста по-голяма, в сравнение с летните ", сподели още той.

Браншът и локалната власт приветстваха и поддържаха единните ограничения на Министерството на туризма, като показаха подготвеност да ги надграждат. Редица кметове предложиха спомагателни мероприятия за отбрана, с цел да могат туристите да са по-информирани за обстановката. Те желаеха и единна рекламна акция за зимата, както и финансови облекчения за туристите, идващи у нас с PCR тест. Представителите на локалната власт са подготвени да спомагат и за по-ефективната работа на медицинските екипи, които да са на място в курортите.

Представителите на курортите Боровец и Пампорово акцентираха позитивния си опит от лятото и регистрираха, че няма нито един болен на тяхна територия след взетите прецизни ограничения. Работи се за понижаване скупчването на гости. Разработена е също онлайн билетна система с автомати, която да ограничи контактите.

Вицепремиерът Марияна Николова добави, че министерството е откликнало навреме на настояването на бизнеса да насочи антикризисна реклама както към вътрешния пазар, по този начин и към балканските страни. Факт са 20 телевизионни клипа, направени с екскурзоводи от страната за българските малките екрани и обществените мрежи в балканските страни. Предстои да излезе народен имиджов клип за България, фрагментите за който бяха предоставени безплатно от ски курортите ни, добави тя.

Разрастването на COVID-пандемията е на път да срине и зимният туристически сезон. Ски-курортите ни са мощно обезпокоени, че се повтаря обстановката от лятото - фрапантен спад на резервации от чужбина и анулиране на към този момент направените.

Туроператори се оплакват, че  при започване на октомври записванията за ски-ваканция са едвам 5% в съпоставяне с други години.

" При тези рестриктивни мерки за пътешестване в Европа никой не смее да се запише ", разяснява за " Сега " Димитър Попов, неотдавна определен за ръководител на Асоциацията на българските туроператори и туристически организации (АБТТА).

Той уточни, че от ден на ден туроператори в Европа надигат глас за отхлабване на излишно високите съгласно тях ограничавания, които обричат и туристическата, и авиационната промишленост за години напред. " Пораженията на ковид а се отъждествяват надали не на терористични актове и естествени бедствия, а това не е по този начин ", споделя Попов. И дава примери с държавни управления, оповестили за рискови цели страни, с което на процедура затварят границите. " В момента Дания е поставила ограничителен аршин 30 новозаразени на 100 000 души, което слага цяла Европа в оранжев код. Необходимо ли е това? ", пита Попов.

Браншът упорства да се прави районна оценка на риска и вместо да се стопира пътуването до цяла една страна, рестриктивните мерки да са за избрани области , по този начин както прави Германия. А немски туроператори оферират да се отстрани в Европа повсеместното карантиниране и вместо него да се въведат PCR тестове при завръщане от почивка или екскурзия в чужбина.

В събота стана ясно, че страните-членки в Европейски Съюз стартират да договарят общ способ, по който да бъдат определяни безвредните и рисковите дестинации за пътешестване в изискванията на Covid-19. Това би трябвало да сложи край на объркването къде може да се пътува, понеже отделните страни постановат свои разнородни ограничавания за влизане.

" България също би трябвало да упорства за унищожаване на прекомерно високите рестрикции за пътешестване ", приканват от АБТТА. " Ако няма изясненост по какъв начин ще се пътува в Европа, жертван ще е освен туризмът тази зима, само че и за идващото лято, тъй като чартърните стратегии за тогава се възнамеряват още занапред ", споделя Попов.

По всичко проличава, че българските туристи ще бъдат главните гости и на зимните курорти. Хотелите оферират при ранни записвания цени за ски-почивка с 30-40% по-ниски. Активност от страна на българските туристи обаче се чака едвам от края на ноември.

Разчита се и на гости от прилежащите страни - Румъния, Гърция, Турция, Македония, които идват на отмора у нас със личен превоз.  Но всички от по-далечни дестинации - Англия, Израел, Русия, Дания, към този момент остават затворени. 

" За поредна година се обрисува едно много огромно предизвикателство пред зимните курорти. От една страна, сме подвластни от климатичните условия и съществуването на сняг, от друга - от ковид а. Към момента вървим устойчиво, само че и непредсказуемо - доказаните резервации са към 40% от миналогодишните, само че се очакват и анулации. Като се вземе поради какво се случва и какво следва, считаме това за триумф ", уточни пред Блумбърг тв Мариян Беляков изпълнителен директор на " Пампорово " АД.

По думите му с помощта на тактиката на курорта от близо десетина година да притегля повече български туристи - близо 70% от гостите, сезонът ще бъде избавен.  " Това ще бъде постоянен тренд и през идващите години, само че неизбежно ще стигне лимита си ", споделя Беляков.

Трите най-активни групи чужденци в  Пампорово  тази зима ще бъдат ирландци, турци и гърци.  " Броят на предварителните резервации при ирланците е изненадващо висок, само че те са извънредно внимателни на тематика Covid-19. Турският пазар също е доста значим за нас и ние продължаваме да се борим за облекчване на визовия режим посредством въвеждането на електронни визи. Резервациите от Турция обаче се вършат на малко по-късна фаза - средата на ноември и до януари. Тенденциите при резервациите на гръцки туристи също са положителни ", споделя Беляков.

С рекламата, че планината е едно от най-безопасните места, Пампорово се готви за новия зимен сезон, инвестирайки в цифрови услуги, които да подсигуряват сигурност в ски-зоната и хотелите. Те включват нова платформа за онлайн-покупка на безконтактни лифт-карти и ски-пакети, слагане на разнообразни места на устройства за сканиране на код или ваучер, изнесени офиси в планината. Стартира и нова стратегия за деца и младежи от 12 до 18 години, която ще включва лиф-карти и ски-услуги на преференциална цена от 49 лв.. 

В  Банско  също се готвят за по-различен сезон. Там се прави нова организация за прилагане на лифта - туристите ще се редят на опашка по един на разстрояние 1 метър, като в 8-местните кабинки ще се качват единствено по четирима освен това наложително с маска, обясниха тези дни от фирмата-концесионер " Юлен ". 

Няма да бъдат затваряни зимни курорти , нито цели обитаеми места, увери тези дни основният държавен здравен контрольор доктор Ангел Кунчев на конгрес с представители на сектора. Според него няма заплаха от заразяване с ковид в хотелите, ски-лифтовете и другите уреди, в случай че се съблюдават ограниченията за обществена отдалеченост. Не се плануват и спомагателни, по-строги ограничения за ограничение на епидемията, регистрира се, че сегашните правят работа, като ще се реагира съгласно обстановката тук-там.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР