Със своята фасада с отлепени стени и стаи, натъпкани с

...
Със своята фасада с отлепени стени и стаи, натъпкани с
Коментари Харесай

Балканите се борят с вируса при липса на лекари и медицински материали

Със своята фасада с отлепени стени и стаи, натъпкани с железни кревати, клиниката по инфекциозни заболявания в центъра на Белград от десетилетия е знак на изчерпаната здравна система на Сърбия , която в този момент би трябвало да се оправи с епидемията от коровирус, оповестява АП.

" Ако коронавирусът не ви убие, тази болница сигурно ще го направи ", споделя Бане Спасич, мъж на междинна възраст, който неотдавна посети мястото за незначителна зараза. Въпреки че пандемията COVID-19 не е блъснала Източна и Централна Европа с такава мощ спрямо Италия, Испания и Франция , здравните чиновници в района се тормозят от неналичието на медицински личен състав, уреди, съоръжение и задоволително болнични кревати , с цел да се оправят няколко вирусни огнища по едно и също време.

Страните в района започнаха редица ограничаващи стъпки - от спиране на връзки за пътешестване до закриване на учебни заведения и университети. Но има опасения, че относително ниският брой проби, които се организират, не отразява същинската мащабност на епидемията .

Масовото преселване на лекари и медицински сестри на Запад , основно Германия, се оказва главно затруднение в битката против огнището. Сега медицинският личен състав е свикан да излезе от пенсиониране, приключили студенти по медицина са помолени да вземат участие непринудено, а администрации дават обещание специфични бонуси на претрупания личен състав.

Правителството в Словения приключи специализантски изследвания за нови лекари и стажанти, с цел да могат те да се причислят към напъните за битка с епидемиите. Завършилите лекари, които към момента нямат лицензи, ще бъдат назначени, където е нужна тяхната помощ . Малката страна Словения бе мощно наранена от разпространяването на вируса от прилежаща Италия с 273 доказани случая, сочат последните данни от вторник.

Здравните системи в Сърбия, България, Албания, Босна, Северна Македония и Румъния бяха мощно наранени от всеобщото преселване на лекари и медицински сестри през последните няколко години. Медиците са се преместили в по-богати страни за по-добро възнаграждение, само че те също са прогонени от заболели здравни системи , които им оферират часове на изтощеност, скромни заплати и продължителен дефицит на съществени медицински консумативи за лекуване на хората.

В България държавното управление разгласи финансова поддръжка за всички медици , участващи в лекуването на пациенти с ковид. Допълнителни 500 евро ще се изплащат на всеки медицински служащ с месечните им заплати.

В Албания министър председателят Еди Рама съобщи, че от март на всички медицински личен състав ще се заплаща с 1000 евро повече месечно. Средната месечна заплата в Албания е 450 евро.

Президентът на Сърбия Александър Вучич разгласи предходната седмица, че всички медицински служащи получават 10% нарастване на заплатите , защото се сблъскват с гнусна битка против ковид. Изправени пред ниските заплати и тежките условия на труд се счита, че към 6 000 сръбски лекари и медицински сестри са напуснали страната през последните години . Това накара държавното управление да анулира съглашение с Германия за наемане на медицински сестри от Сърбия.

Златко Кравич, началникът на общата болница в Сараево, съобщи, че е з агрижен за способността на Босна да отговори на огромната рецесия поради дефицита на медицински личен състав . " Ще ни трябват повече лекари, сегашните ни равнища на личен състав ще би трябвало да се усилят с най-малко една трета ", сподели той и прикани лекарите да излязат от пенсиониране и " да допринесат за битката ни против тази опасност от 21 век ".

В Хърватия, която също е изправена пред огромен дефицит на медицински служащи , битката против епидемияте се съпоставя с войната на страната за самостоятелност от Югославия през 90-те години наминалия век. " Вярвам, че сме привикнали във всевъзможни обстановки, " сподели Алемка Маркотич, началник на болничното заведение за инфекциозни болести в Загреб.
 БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за ковид
БЛС: Не може лекари без защитни средства да вземат проби за ковид

Областният на Варна Стоян Пасев настоя персонални лекари да изследват близки на заразен

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР