Със своя заповед от 6 декември, Областният управител на Пазарджик

...
Със своя заповед от 6 декември, Областният управител на Пазарджик
Коментари Харесай

Областният управител върна решението за смяна на управителя ...

Със своя заповед от 6 декември, Областният шеф на Пазарджик Иван Васев връща Решение № 312/25.11.2021г. на Общински съвет Велинград, признато с Протокол №15, като незаконосъобразно.

Решение № 312 касае освобождение на ВрИД Управител на „ МБАЛ-Велинград " ЕООД и установяване на нов краткотрайно изпълняващ длъжността Управител на „ МБАЛ-Велинград " ЕООД до провеждането на конкурс.

В документите предоставена на Областния шеф за практикуване на надзор по правомерност, към Решение № 312/25.11.2021г. не са приложени никакви документи. Липсва предложение за решението на Общински съвет Велинград, както и претекстове за вземането на това решение. Видно от Протокол №15, не са показани претекстове и по време на гледането на точката в съвещанието на Общински съвет Велинград на 25.11.2021г. Общинският съвет, посредством непрекъснатите си комисии и Кметът на общината са били длъжни да преценяват и изложат претекстове, с цел да се одобри това решение. Не излиза наяве какво постанова нуждата от приемането му. Решението на Общинския съвет не дава отговор на условията за форма на административния акт, посочени в чл.59, ал.1 и 2 от Административнопроцесуален кодекс. Чл.59, ал.2, т.4 от Административнопроцесуален кодекс вменява на административния орган с изключение на правни учредения, да уточни и в действителност такива, което в тази ситуация не е изпълнено – такива не се съдържат нито в протокола от извършено съвещание, нито в самото решение.

На съображение чл.60 от Административнопроцесуален кодекс се позволява и авансово осъществяване на актуалното решение с оглед отбрана на публичния интерес и опазването на здравето в изискванията на пандемия. Общински съвет Велинград не е стимулирал в решението си вероятните хипотези за допускане на неговото авансово осъществяване, каквото е условието на член 60, алинея 2 от Административнопроцесуален кодекс.

Осъществявайки инспекция Областният шеф в качеството си на способен административен орган, на съображение член 45, алинея 4 от ЗМСМА, по отношение на член 32, алинея 1 от ЗА, откри че Решение № 312/25.11.2021г. Общински съвет – Велинград е незаконосъобразно. Върнатото за ново разискване решение не влиза в действие и следва да се прегледа от Общински съвет Велинград в 14 – дневен период от приемането на заповедта на Областния шеф.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР