Със своя заповед кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров

...
Със своя заповед кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров
Коментари Харесай

Обявено е частично бедствено положение в старозагорското село Пъстрово


Със своя заповед кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров разгласи отчасти бедствено състояние в село Пъстрово. Срокът му е до очистване на следствията до 7 дни, считано от 14.00 часа на 9 август 2022 година Контролът по осъществяването на заповедта е предоставен на Делян Иванов – секретар на Община Стара Загора. 

Въведен е в деяние Общинският проект за отбрана при бедствия, раздел " Пожари ". За началник на дейностите е избран комисар Стоян Колев – шеф на РД ПБЗН - Стара Загора.

Щабът е в непрестанен режим на работа. 

На 9 август, към 13.00 часа, е получен сигнал, че в резултат на влошени метеорологични условия, висока температура и мощен вятър, на територията на село Пъстрово, е зародил пожар. Стихията засегна и няколко жилищни здания, по които има материални вреди. Унищожени са иглолистни и широколистни дървета и шубраци.

И към този час край старозагорското село Пъстрово огнеборци и доброволци не престават да дежурят до цялостното потушаване на пожара, който породи през вчерашния ден. Огънят погълна 5 къщи и няколко постройки и изпепели над 1700 дка горски насаждения. 

Пожарът е стеснен в затворен периметър, само че 8 екипа продължава да дежурят и все още поради вятъра, заяви шефът на регионалната противопожарна служба  комисар Стоян Колев. Комисар Колев добави, че тлеещи на доста места огнища не престават да основават заплаха от възобновяване на огъня. 

Две се обрисуват главните версии за аргументите, довели до огнената буря, сподели по-рано през днешния ден регионалният шеф на Стара Загора Иван Чолаков - искра, подбудена от преплели се от вятъра жици в ненаселен терен или недобросъвестно, по неволя човешко действие.  

Междувременно обстановката в селото стартира постепенно да се възстановява. " Хората се поуспокоиха, само че нощес беше ужасно ",  добави кметският наместник на Пъстрово Веселин Велев. 

За преодоляването на пожара в помощ на пожарникарите се включиха десетки военнослужещи, горски чиновници и доброволци от Стара Загора и прилежащите общини.  

По обявата работи: Деян Денев
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР