. Със своето балансирано съотношение между сушата и водата, Земята

...
. Със своето балансирано съотношение между сушата и водата, Земята
Коментари Харесай

Ново научно изследване показва, че планетите като Земята се срещат рядко във Вселената

.

Със своето уравновесено съответствие сред сушата и водата, Земята съставлява идеалният свят за живите организми. Но съгласно ново немско-швейцарско изследване, планетите като нашата са рядко срещани във Вселената. Резултатите от проучването бяха показани през днешния ден на Научния конгрес “Юропланет ”, който се организира в интервала 18-23 септември 2022 година

Двамата учени Тилман Спон и Денис Хьонинг учат по какъв начин еволюцията и циклите на континентите и океаните могат да повлияят развиването на скалистите извънслънчеви планети. Резултатите от тяхното моделиране демонстрират, че 80% от планетите във Вселената са покрити главно от суша с дребни количества вода, до момента в който 19% са преобладаващо океански светове. Едва 1% от планетите са като Земята, с уравновесено систематизиране сред водата и сушата.

На Земята континентите порастват с помощта на вулканичната интензивност и ерозират в резултат на въздействието на водата и въздуха, като тези процеси са относително уравновесени. Фотосинтезиращите организми изобилстват на сушата, където имат пряк допир със слънчевата сила. Океаните съставляват водни резервоари, с помощта на които има дъждове и по този начин сме защитени от засушавания.

Но съгласно изследването на Спон и Хьонинг към 80% от планетите във Вселената имат напълно малко океани, покриващи по-малко от 30% от тяхната повърхнина. Тези планети биха били с по-студен и изсъхнал климат от нашия. Във вътрешните си елементи те ще имат мразовити пустини и ще наподобяват Земята по време на последната Ледена ера, с огромни ледници и ледени покривки.

Близо 19% от планетите пък са океански светове, с 10% суша. Подобни планети ще са влажни, с климат като този на Земята по време на тропическата епоха, последвала рухването на метеорита, унищожил динозаврите.

“Ние, земляните, се любуваме на баланс сред сушата и океаните. Изкушаващо е да си мислим, че другите земи ще са като нашата, само че моделите демонстрират, че това евентуално не е по този начин ”, твърди проф. Спон.

Инфо: Europlanet Science Congress

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР